Hozzávalók tíz darabhoz:
55 g zabliszt
20 g zabkorpa
150 ml tej
2 pici, vagy egy nagyobb tojás
citromhéj, vaníliaaroma
édesítő
csipet só
pici szódabikarbóna
A töltelékhez:
40 g darált dió, olaj nélkül kicsit megpirítva teflonserpenyőben
citromhéj,narancshéj,rumaroma,édesítő,csipetnyi instant kávé,fahéj, ízlés szerint
Az öntethez:
8 g zsírszegény keserű kakaópor
csokoládéaroma,rumaroma,édesítő
Elkészítés:
A tejet a tojásokkal habverővel összekeverjük. Hozzáadjuk a zablisztet, a korpát, a szódabikarbónát, sót, csomómentesre keverjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy egy sűrűbb palacsintatészta állagot kapjunk. Hozzákeverjük még a pár csepp vaníliaaromát (esetleg vaníliás xilitet), fél citrom héját, és ízlés szerinti édesítőt. Legalább 2 órát állni hagyjuk (ez fontos!)
Rögtön utána elkészítjük a diótölteléket, mivel ennek is állnia kell egy darabig: a diót az ízesítéshez használt hozzávalókkal elkeverjük, majd annyi vízzel leforrázzuk, hogy ilyen "szottyos" állaga legyen (amit még nem tudnánk palacsintába tölteni), mivel amíg áll, még jobban megszívja magát.
Körülbelül két óra elteltével (persze, ha több, az sem gond) neki is láthatunk a sütésnek. A palacsintatésztához annyi vizet keverünk, hogy a pihentetés előtti állagát visszakapja (besűrűsödik közben). Teflonserpenyőben, olaj nélkül szépen ki lehet sütni, egyáltalán nem ragad le (akik nem biztosak magukban, az első példány sütése előtt lekenhetik a serpenyőt olívaolajjal, de igazából teljesen felesleges). Kicsit vastagabb palacsintákat sütöttem, de ebből a palacsintatésztából nagyon vékonyakat is elő lehet állítani - sokáig kísérleteztem az arányokon, meg is lett az eredménye :).
Miközben sülnek a palacsinták, még melegen lehet is tölteni őket a diókrémmel, vékonyan kenjük le, és tetszés szerint összehajtogatjuk (hogy ezt minek írtam le..:) ).
Töltés után, öntet előtt
Az öntethez a kakaóport egy pici vízzel (kb 0,5 dl) nagyjából elkeverjük, és mikróban sűrű állagúra "főzzük". 20-30 másodpercekre tegyük csak be, mert hajlamos hamar megégni! Édesítőt, rumaromát, csokoládéaromát (opcionális) keverünk hozzá, ha valaki dőzsölni akar, olvaszthat magas kakaótartalmú étcsokoládét is :)
A palacsintákat meglocsoljuk az öntettel, és tálaljuk.
Tápérték adatok:Egy adagban: (nálam 10 db jött ki, ha valakinek kevesebb/több, akkor ezt kell leosztani értelemszerűen :) )
Kcal:742,58 Szénhidrát:63,02 g Fehérje:55,37 g Zsír:40,1 g
Egy darabban:
Kcal:74,26 Szénhidrát:6,3 g Fehérje:5,54 g Zsír:4,01 g
A zsírtartalom a dió miatt relatíve magas, de erre a fajta zsírra kisebb mértékben szüksége is van a szervezetünknek (igen, ezt minden ilyen receptnél leírom :) hátha valami idetévedő csak ezt látná az oldalból), egy-két darab esetén akár fogyókúrás diétában, félig-meddig csaló étkezésként is megengedhetjük magunknak.
Persze, ha túróval, kakaóval, fahéjjal, akármi mással töltjük, máshogy alakulnak az arányok - nemsokára várható erről is egy bejegyzés! :)
Köszi a receptet, múlt héten sütöttem meg a palacsintatésztát és tökéletes lett. Az a szép benne hogy én soha nem tudtam palacsintát sütni sima lisztből meg update lisztből sem, mindig leragadt meg minden baja volt, de ez így ahogy van tökéletes! Ma sósan fogom elkészíteni a családnak, annyira ízlett mindenkinek!
VálaszTörlésDe jó :) Örülök hogy sikerélmény volt, és hogy ízlett neked és a családodnak is :)
Törléstej helyett készíthetem rizstejjel vagy mandulatejjel?:*
VálaszTörlésMég sose próbáltam ezekkel az alapanyagokkal - de szerintem nincs akadálya, mivel a tejnek nem a palacsinta állagában, hanem az ízében van szerepe, szóval próbáld ki nyugodtan :)
Törlés