2012. november 26., hétfő

Hamis mézes krémes

A kókuszkocka projektet egyelőre felfüggesztettem, mivel tegnap hirtelen jött az ihlet: mi lenne, ha valami nehezebbel próbálkoznék, például a kedvenc karácsonyi süteményem, a mézes krémes (valahol mézes zserbónak hívják) átalakításával.
A fotóim nem igazán adják vissza (egyrészt telefonos minőség, másrészt én és az ételfotózás...), de külsőre, és ízvilágban is sikerült megközelíteni az "igazit". 12 nagyobb darab (az az igazi süteménykocka (téglalap:D) méret) lett ekkora adagból. Egy darabbal is kellően "eltelik" az ember, ráadásul mivel nem tartalmaz mézet, nem kell napokat várni a puhulására, elég néhány órát.

Hozzávalók:

A tésztához:
150 g zabliszt
20 g liga zsírszegény margarin (20%)
1 teáskanál mézesfűszer keverék
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
1 tojás
néhány kanál tej, amennyitől a tészta összeáll
50 g cukornak megfelelő édesítő (12 tabletta porrá törve mondjuk)

A krémhez:
60 g zabkorpa
3 dl tej
1 tk. vaníliás vagy tejszínes pudingpor
édesítő (8-9 tabletta)
vanília aroma

Ezenkívül:
35 g diabetikus lekvár
10 g kakaópor


Elkészítés:

A tésztának valókat összegyúrjuk, gáztepsi hátulja nagyságúra nyújtjuk (én ezt úgy kiviteleztem, hogy sütőpapírt terítettem a gáztepsi hátuljára, darabokat nyújtottam a tésztából és ilyen mozaik módjára összenyomkodtam). 170-180 fokon, pár perc alatt megsütjük (ne kezdjen el barnulni a széle, mert törni fog).

Még melegen négyfelé vágjuk.

A krémhez a 3 dl tejhez 1 dl vizet keverünk, hozzáadjuk a zabkorpát és a pudingport, csomómentesen elkeverjük benne. Az édesítőszert és az aromát is hozzáadva feltesszük főni, és egy NAGYON sűrű, tejbedara-szerű krémet főzünk belőle. Hűlni hagyjuk.

A tetejéhez a kakaóport pici vízzel (kb 0,5-0,75 dl) felfőzzük, esetleg édesítőt adunk hozzá. Lehet olvasztani hozzá magas kakaóvajtartalmú étcsokoládét is, nálam most így hónap végén maradt a kevésbé ínyenc verzió.

Összeállítás, rétegezés:
1 lapot megkenünk a tejbezabkorpás krém felével, rátesszük a következőt. A diabetikus lekvárt felmelegítjük, és a "mézes" lapra kenjük (szilikonecsettel egyszerűbb). Megint "mézes" lap jön, majd a krém másik fele, ismét "mézes"lap, majd a felfőzött,besűrűsödött kakaós mázt elkenjük rajta egyenletesen.
Amikor kihűlt az egész, hűtőbe tesszük. Néhány óra alatt megpuhul, és szépen szeletelhető.

Tápérték adatok:
1 fent leírt adag (tetemes mennyiség, csak a rend kedvéért írom ide az értékeket :) remélem, senki sem fogyasztja el egyben. mondjuk pont én beszélek, ma edzés után 5 darabot ettem meg, lassú felszívódású szénhidrát gyanánt :D )
kcal:1110,8                szénhidrát:165,88               fehérje:47,75             zsír:28,94 

1 darabban kb.:
kcal:92,57                 szénhidrát:13,82                  fehérje:3,98              zsír:2,41

Remélem, sok ember veszi hasznát az ünnepek környéki időszakra :)


Ez a teljes adag, rétegezés után. Mielőtt hűtőbe tesszük, jelöljük be a szeleteket a kakaóbevonaton, hogy szépen tudjuk majd szeletelni. Én a sütiszéleket nem vágtam le, mivel itthon csak én fogyasztok ilyesmit, nem kell adni az esztétikára :)

Néhány óra után már fogyasztható, a tészta teljesen megpuhul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése