Az omlós, "keksz állagú" keksz elkészítésével már jó ideje kísérleteztem.Az interneten fellelhető, reform keksz, fogyókúrás keksz néven futó receptek puha, inkább kevert süti állagú kis halmokat eredményeztek. Ez a keksz viszont, garantálom hogy a ropogós / omlós (attól függően, mennyi ideig sütöd:) )kategória.
A megadott mennyiségből 16 darab keksz lesz (attól is függ persze, milyen vékonyra nyújtod a tésztát, milyen fomával szaggatod, stb)
Hozzávalók:
- 40 g zabliszt
- 40 g zabkorpa
- 25 g Liga zsírszegény margarin 20%-os (igen, csúnya dolog ez:) de enélkül képtelenség omlós kekszet készíteni, próbálkoztam vele sokáig. A kalóriaértéke töredéke például az olívaolajénak, nálam ez fontos szempont)
- 10 g darált mogyoró
- 1-2 kiskanál joghurt
- késhegynyi szódabikarbóna
- csipet só
- fűszerek: fahéj,kardamom,szegfűszeg, pici fehérbors, pici koriander, vaníliaaroma, pár csepp mandulaaroma
- tetszőleges mennyiségű édesítőszer (kb. 60 g cukornak megfelelőt tettem bele, de elég édesszájú vagyok:) )
A lisztet, korpát összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzákeverjük a többi alapanyagot, a joghurtból annyit, hogy összeálljon a tészta. Pár órára hűtőbe tesszük.
Átgyúrjuk, még annyi joghurtot adunk hozzá, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Zabliszttel megszórt deszkán kinyújtjuk, formákat szaggatunk, kb. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a széle épphogy barnulni kezd. kb. 10 perc.
Tápanyag adatai:
16 db kekszben:
Kcal:403,6 Fehérje:13,41 g Szénhidrát:52,34 g Zsír:16,44 g
1 db kekszben:
Kcal:25,23 Fehérje:0,84 g Szénhidrát:3,27 g Zsír:1,03 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése