Felmerült az ötlet, hogy Pilóta keksznek nevezzem el, de azért ezt nem akartam megkockáztatni. Viszont sikerült egy nagyon finom és jó állagú csokis mogyorókrémet előállítani, ez egyéb célokra is hasznos lehet :)
Hozzávalók 5 nagyobb darabhoz (fánkszaggatóval szaggattam ki a kekszeket, olyan 5-6 cm átmérőjűek):
50 g zabliszt
35 g zabkorpa
18 g Liga zsírszegény margarin
1 tk. kakaópor
kefir
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
édesítő ízlés szerint (nálam most 1 evőkanál folyékony édesítő volt)
A krémhez (ezek nagyon pici mennyiségek, szóval én dupla adagot készítettem, és a másik felét megettem magában :) ):
0,5 dl tej
1 ek. zabliszt
1 kk. kakaó
10 g mogyoró ledarálva, teflonserpenyőben picit megpirítva
ízlés szerint: tejszínes mogyoró aroma (ez elég sok hipermarketben kapható)
édesítő (nálam 4 tabletta)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a kakaóporon kívül összegyúrjuk, annyi kefirt adunk hozzá hogy nyújtható tésztát kapjunk. Kétfele vesszük, az egyik feléhez hozzágyúrjuk a kakaóport (még egy pici kefir is kell valószínűleg). Kinyújtjuk kicsit vastagabbra (3-4 mm), köröket szaggatunk. 170-180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük (amikor a világos karikákon már látszik, hogy a szélük színt kap, akkor már jó).
Elkészítjük a krémet: a hideg tejben csomómentesre keverjük a zablisztet, kis lángon nagyon sűrű krémet főzünk (közben amikor már majdnem forr, hozzákeverjük a kakaóport, az édesítőt, és esetleg az aromát). Hozzákeverjük az őrölt mogyorót, hagyjuk teljesen kihűlni, ezután töltjük be vele a kekszeket (különben kifolyhat). Néhány órát, esetleg egy éjszakát pihentetjük.
A zabkorpa miatt kicsit "foltos" kinézete lesz a kekszeknek, de ez az élvezeti értéken nem változtat :)
Tápérték adatok:
Egy adagban (5 elég nagy darab):
Kcal:420,12 Szénhidrát:60,05 g Fehérje:14,95 g Zsír:13,52 g
Egy darabban:
Kcal:84,02 Szénhidrát:12,01 g Fehérje:2,99 g Zsír:2,7 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése