Hozzávalók 10 darabhoz:
22 g zabliszt
25 g zabkorpa
3 tojás
3 ek. víz
1 csipet mézeskalács fűszerkeverék
1 csipet só
1 kk. sütőpor
édesítő ízlés szerint (nálam 12 db tabletta porrá törve)
A kakaós masszához:
1 dl víz
1,5 ek. kakaó
1 tk. étkezési keményítő/pudingpor (lényegében ugyanaz)
rumaroma
édesítő (nálam 8 tabletta)
A forgatáshoz:
20 g kókuszreszelék
20 g zabkorpa
Elkészítés:
Vizes piskótát készítünk: a tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval, félretesszük. A sárgáját az édesítővel elkezdjük felverni, amikor habosodni kezd, hozzáadjuk a 3 ek. vizet, és még kb. 5-6 percig tovább verjük (majdnem olyan állagot kap a végén, mint a tojásfehérjehab). Ehhez forgatjuk hozzá az előzőleg elkevert szilárd hozzávalókat, végül a tojásfehérjehabot.
Én kivételesen mikrosütőben sütöttem (4 és fél perc, 800 watton), mivel szögletes sütőformám nincs, így viszont egy szögletes ételhordó dobozban (20x20 cm kb.) meg tudtam sütni (persze csak a doboz aljában, a tetejét nem tettem rá mielőtt valaki félreérti :) ). A mikrós megoldásban az a rossz, hogy az édesítőszer "hatását" kicsit csökkenti - xilitnél,steviánál például, gondolom nincs ez a hatás. Sütőben 170-180 fokon kb. 20 percet sütjük (tűpróbával ellenőrizzük, sütés után kihűlésig a formában hagyjuk).
A piskótát csak kihűlés után szeleteljük, addig békén kell hagyni, különben összeesik.
Közben elkészítjük a "mártogatóst": a hideg vízben elkeverjük a pudingport, melegíteni kezdjük, feloldjuk benne a kakaóport, az édesítőt, hozzáadjuk a rumaromát, kicsit besűrítjük (néhány percig forraltam, kis lángon, állandó kevergetés mellett).
A zabkorpát összekeverjük a kókuszreszelékkel (ezt azért találtam ki, mivel a kókusz kalória- és zsírtartalma elég magas, így sajnos csínján kell vele bánni - 1:1 arányban zabkorpával keverve pedig az állagában sincs különbség, az ízében alig lehet érezni, és kétszer annyi kókuszkocka bevonására elég.).
Ha a kakaós massza valamennyit hűlt (=bele tudjuk tenni az ujjunkat égési sérülések nélkül :) ), kezdhetjük is az "összeállítását" a süteménynek: a piskótadarabokat egy villára szúrva a masszába mártjuk, majd a kókuszos-zabkorpás keverékben megforgatjuk. Hűtőbe tesszük, rövid pihentetés után fogyaszthatjuk is, de ha néhány órát állni hagyjuk, jobban összeáll.
Tápérték adatok:
Egy adagban (nálam 10 darab):
Kcal:590,02 Szénhidrát:44,8 g Fehérje:33,06 g Zsír:35,52 g
Egy darabban:
Kcal:59 Szénhidrát:4,48 g Fehérje:3,31 g Zsír:3,55 g
Kedves Betti! Először is szeretném megköszönni, hogy vezeted ezt a kreatív blogot, én pedig nagy örömmel nézegethetem a receptjeid! A fitness fanta-szeleted már meg is sütöttem, nagy sikere volt! Tényleg csak a köszönet után és apró betűs megjegyzésként szeretnék 2 dolgot írni: a mikrósütő használata a fitness vagy reformkonyhával nem igazán egyeztethető össze, mert az élelmiszerek minden élő anyagát elpusztítja, szerkezetüket megváltoztatja. A másik dolog az édesítőtabletták - látom a receptjeidben, hogy ezeket használod cukor helyett. A kalóriaérték ugyan valóban csökken, de kifejezetten egészségtelenek ezek a mesterséges anyagok, akkor is,ha rövid távon nem okoznak megbetegedést. Bár olcsók, de mégis talán érdemesebb a természetes édesítőkre átállni, és inkább ezekből kevesebbet használni, néhányat Te is említesz, sztívia, xilit, eritrit, a méz is számításba jöhet (még,ha sütésnél el is bomlanak a benne lévő enzimek). További sikereket kívánok a blogodhoz,és továbbra is ilyen jókedvű, kreatív sütés-főzést!!! Mónika
VálaszTörlésKöszi a dicséretet! A másik két dologra a válaszom kicsit hosszabban fejteném ki:
TörlésVéleményem szerint ez személyfüggő, hogy kinek hogy reagál a szervezete az ilyesmikre: szerintem azzal sokkal több kárt okoz magának az ember, ha belehergeli magát, hogy mindentől távol akarja magát tartani, ami mesterséges - hiszen teljes mértékben úgysem lehet, és hogyha úgy hisszük, hogy rengeteg káros anyaggal vagyunk körülvéve, a szervezetünk is aszerint viselkedik. A reformkonyha és a fitness táplálkozás nem vehető egy kalap alá szerintem. A mikrót a mai világban lehetetlen nem használni, hiszen nem vagyok egész nap itthon, hogy amikor az aktuális étkezés ideje eljön, gyorsan főzzek magamnak valamit :)
Ahogy észrevettem, a mikróval és az édesítőtablettákkal kapcsolatban is, kb. havonta változik az álláspont, megjelenik egy új "kutatási eredmény". Én annyit tudok, hogy jópár éve fogyasztom őket (mármint nem a mikrót:D ), és semmi bajom, elég durván erős az immunrendszerem, nem is tudom, mikor voltam utoljára beteg. Amikor hagyományos táplálkozást folytattam, nem így volt.
Egyébként, amikor valami olcsóbb dologról elkezd terjedni a hír, hogy egészségtelen, mérgező, stb, válaszd helyette a drágábbat - mindig szkeptikusan fogadom :) Résen kell lenni, mert most már az egészséges életmód is biznisz lett jópár embernek, tehát érdekükben áll bizonyos dolgokat "lehúzni", hogy nagyobb legyen a termékeik iránt az érdeklődés.
Szerintem nem lehet egyöntetűen kijelenteni, hogy valami káros vagy nem káros. Nekem például elég gyenge a gyomrom (már kicsi korom óta sajnos), a gombától, a káposztaféléktől elég rosszul érzem magam, míg az édesítőszerektől, aromáktól, vagy a tejtől, szójától semmi bajom - valakinek a mesterséges édesítők például fejfájást okoznak. De én sem jelenthetném ki, hogy márpedig a gomba káros :)
A tejjel kapcsolatban is vannak ezek a viták, szerintem ez is teljesen személyfüggő. Mint ahogy kimutatták, a laktáz enzim (aminek segítségével le tudjuk bontani a tejet) az emberiség egy részében megtalálható, a nagyobb részében nem - Európán belül is, inkább az északi területekre jellemző a 100%-os jelenléte. A déli,mediterrán, vagy balkáni területeken jóval több a laktózérzékeny a felmérések szerint. De félretéve a statisztikai adatokat, ha a saját tapasztalataira támaszkodik valaki, nem lehet gond - ha problémái vannak a tejtermékektől, érdemes elhagyni őket, ezzel egyetértek.
au, ez tényleg hosszú lett :) Cikket nem szeretnék írni a témában, mivel eléggé megosztó jellegű, és úgy vagyok vele, hogy senkit nem akarok befolyásolni. Például ezért is ajánlom a xilitet, steviát, eritritet a cikkekben.
TörlésA normál keretek között zajló vita ellen nincsen kifogásom, szóval ha ellenvetésed van, fejtsd ki nyugodtan :)
Még valami: a lisztmennyiségeknél ugye dkg-ra gondolsz g helyett?
VálaszTörlésSzia! Grammra gondoltam, mivel ez egy piskóta jellegű tészta - és ahelyett, hogy az evőkanállal mért mennyiséget adom meg, jobban szeretem pontosan, grammban megadni a hozzávalókat.:)
TörlésNagyon finom puha lett a tésztája,igaz nekem több darab lett mert nagyobb volt a tepsim,de lekvárt tettem rá,mert nem volt elég a csokimáz.Puszi érte.
TörlésEz tényleg nagyon finom lett:) Köszi a receptet!
VálaszTörlésNagyon szívesen, örülök hogy ízlett! :)
Törlésnagyon finom lett, köszi!!!!!! :) Este csináltam meg és reggelre pazarul összeértek az ízek :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett :) Amúgy a legtöbb süti sokkal finomabb lesz, ha kicsit hagyjuk állni,összeérni az ízeket, csak hát nehezen tudja kivárni az ember :)
Törlés