Egy szelet alig több, mint 50 kalória, és szénhidrátot alig tartalmaz - ennek ellenére egy látványos, finom sütemény :)
A hozzávalóknál említek olyat, hogy kornspitz-morzsa :) Ez nálam a zsemlemorzsát helyettesíti, és a következőképpen készítem: feldarabolom a kornspitzet, bedobom mikróba kb. 2 percre (valószínűleg ennél hamarabb kész lesz), 20 másodpercenként megnézem, ha kiszáradt teljesen, ledarálom és kész. Zsemlemorzsa helyett alkalmazható, nagyjából akármihez.
A süti természetesen elkészíthető kávé nélkül is, esetleg gabonakávéval (én nagy kávé-fan vagyok, így is rendszeresen megiszom a napi adagomat, szóval szívesen fogyasztottam ilyen formában is :) ). Kávé helyett tehetünk esetleg fahéjat a karamellkrémhez, vagy még 10-20 gramm darált diót ízesítésképpen. Igazából 1-2 szelet így is minimális mennyiségű kávét tartalmaz.
Hozzávalók:
A tekercshez:
3 tojás
30 g darált dió (a darálás előtt sütőben kicsit meg szoktam pirítani)
20 g kornspitz-morzsa
fél sütőpor, vagy 1 tk. szódabikarbóna
35 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 8 tabletta porrá törve)
pár csepp vaníliaaroma, vagy egy pici vaníliás xilit
csipet só
A krémhez:
2 dl tej
15 g karamellás pudingpor
50 ml lefőzött kávé (én instantból készítettem, egy csapott kávéskanálnyit öntöttem fel 75 ml vízzel)
35 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 8 tabletta)
pici rumaroma ízlés szerint
csipet só
A kenéshez és a díszítéshez:
10 g diabetikus baracklekvár
1 csapott ek. kakaópor
pici édesítő a kakaóbevonathoz (nálam 2 tabletta)
10 g durvára vágott, teflonserpenyőben picit megpirított dió
Elkészítés:
Először a piskótát készítjük el. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, félretesszük. A száraz hozzávalókat egy kis tálban összekeverjük. A tojássárgákat az édesítővel és a vaníliával kihabosítjuk, hozzáforgatjuk a fehérjehabot, majd a száraz hozzávalókat. Sütőpapírra kb. 1-1,5 cm vastag lapot kenünk (a két éle közel egyforma hosszúságú legyen). 180 fokos sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Miután kész, a sütőpapír segítségével még melegen feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a krémet: a tejben a pudingport csomómentesen elkeverjük. Hozzáöntjük a kávét, elkeverjük benne az édesítőt, a sót, és a rumaromát. Lassú tűzön besűrítjük, majd félretesszük, amíg langyosra nem hűl.
A diabetikus lekvárt felmelegítjük (nálam mikróban 20 másodperc volt, hogy folyékony legyen az állaga), a kihűlt piskótalapot letekerve gyorsan átkenjük (nagyjából, nem baj ha nem jut mindenhova), majd lekenjük a pudinggal, és feltekerjük. Ha vastagabb a piskótalap, előfordulhat, hogy nem fér az összes krém a tekercsbe - ez esetben sajnálatos módon külön kell elfogyasztanunk :).
A díszítéshez a kakaóport 1 ek. vízzel és egy pici édesítővel "összefőzzük" - én mikróban szoktam, lehet gáz fölött is, de ilyen kis mennyiségeknél nem tudom, milyen edényben megoldható. Ízlés szerinti alakzatban a tekercs tetejére kenjük, és megszórjuk a durvára vágott, pirított dióval. Néhány órára hűtőbe tesszük.
Óvatosan szeleteljük, mivel ez a diós-morzsás piskóta nagyon puha állagú.
A zsírtartalma a magas diótartalom miatt viszonylag magas, de -mint ahogy az összes diót/mogyorót/mandulát tartalmazó sütimnél leírom- ettől (normális keretek között fogyasztva :) ) nincs félnivalónk, kisebb mennyiségben szükségünk is van rá.
Tápérték adatok:
1 tekercsben (én 12 szeletre vágtam)
Kcal:646,75 Szénhidrát:30,07 g Fehérje:37,6 g Zsír:45,05 g
1 szeletben:
Kcal:53,9 Szénhidrát:2,51 g Fehérje:3,13 g Zsír:3,75 g
Kornspitz helyett mit lehet használni?
VálaszTörlésAkármilyen, lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, például rozskenyeret, vagy tönkölybúza kenyeret :) meg, lehet kapni a szupermarketekben ilyen teljes kiőrlésű kifliket, zsömléket, ezek is megfelelnek a célnak.
TörlésÚgy örülök,hogy ilyen sütiket megosztasz velünk,várom a következő finomságot.Nagyon édesszájú vagyok,egésznap elvagyok sütin,sajnos.Szeretnék értesitést kapni az új sütikről,de nem működik,hiába írom be az email címemet.Tudsz ebben segíteni?Köszönöm.
VálaszTörlésNem tudom, az e-mail címmel miért nem működik :S A Facebook-oldalra ( http://www.facebook.com/Fittsutik ) rögtön ki szoktam rakni, amint felkerül egy új süti, tehát ott mindenképpen tudsz értesülni róla.
TörlésKöszi,hogy megosztod velünk ezeket a finom sütiket!Márcsak azért is,mert cukorbeteg lévén,nagyon örülök az ilyen oldalaknak!Külön értékelem és köszönöm,hogy megosztod és kiszámolod a szénhidrát tartalmat is!!!További sok sikert,és kívánom,hogy megtaláld helyedet a világban,ami szerintem sikerült!!!
VálaszTörlésAhogy vesszük :))
TörlésÖrülök hogy tetszik az oldal! Már a sokadik kommentet látom cukorbetegektől, hogy mennyit segítettem a receptekkel, és ez nagyon jó érzés :)
A szénhidrát- (és a kalória, stb. ) tartalomhoz készítettem egy Excel-táblázatot, aminek a segítségével percek alatt ki tudom számolni az értékeket, szóval nem nagy fáradság - és szerintem, aki olvassa az oldalt, akár diétázik, akár cukorbeteg, fontos számára hogy tudja ezeket az adatokat.
Szia Betti!
VálaszTörlésMeg tudnád mondani, milyen méretű tepsiben sütötted? Nagy segítség lenne :)
Köszi szépen, és a receptet is!
Szia!
TörlésGáztepsinél valamivel kisebb, kb. 20x28 centis tepsiben :)de fél centinél vékonyabbnak nem szabad lenni a lapnak sehol sem, mert kiszáradhat, és nem lehet feltekerni.
Koszi a valaszt, ma elkeszult a suti es el is fogyott. Erre szavak nincsenek, annyira finom volt, a legjobban sikerult suti azok kozul, amiket eddig elkeszitettem.
TörlésA teszta alapjat ezentul biztosan mashogy-mashoz is fogom hasznalni. Annyira konnyu, es finom!
Nagyon koszonjuk :)
Nagyon szívesen, örülök hogy ennyire ízlett :)
TörlésMeg valami, mivel en nem nagyon csipem a diot., igy mandulat hasznaltam. Csodas lett :)
VálaszTörlés