Hozzávalók:
Az aljához:
50 g, lehetőség szerint nagyszemű zabpehely
12 g Liga zsírszegény margarin
A krémhez:
200 g Lidl Linessa sovány krémsajt
150 g zsírszegény túró, villával áttörve vagy botmixerrel krémesítve
150 g kefir (a joghurtok egy része megsavanyodik sütésnél, ezért inkább kefir)
1 tojás
1 púpozott ek. zabliszt
1 citrom héja
a citrom levének a fele
vaníliaaroma/vaníliás xilit
100 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 22 tabletta, porrá törve)
A zseléhez:
1,5 dl víz
a citrom levének a másik fele
1 ek. zselatin (vagy főzés nélküli tortazselépor
15 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 5 tabletta)
Elkészítés:
A zabpelyhet teflonserpenyőben, olaj nélkül megpirítjuk. Még forrón hozzákeverjük a margarint - így nem kell olvasztani előtte - majd eloszlatjuk a sütőpapírral kibélelt tortaforma alján (nem fog teljesen összetapadni, de a sütés alatt összeáll).
A krém hozzávalóit robotgéppel simára keverjük (nem kell kihabosítani). Ráöntjük az "alapra". Közepes hőfokon (nálam gázsütő 4-es) kb. 1 órát sütjük. Nálam a teteje kicsit megpirult, de nem ártott neki :)
Kivesszük a sütőből, de egyelőre szigorúan békén hagyjuk :) Elkészítjük a zselét: a zselatint csomómentesre keverjük a forró vízzel, majd hozzáadjuk a citromlevet és az édesítőt. Félretesszük.
Kis idő elteltével, ha langyosra hűlt, a zselatint a tortára öntjük, és az egészet a formával együtt legalább fél napra hűtőbe tesszük - ennyi kell neki, hogy szépen szeletelhetővé dermedjen.
(a forma alján az nem a tészta, hanem a benne maradt sütőpapír :) )
Tápérték adatok:
Egy adagban (én 8 szeletre vágtam):
Kcal:677,35 Szénhidrát:59,48 g Fehérje:67,56 g Zsír:21,27 g
Egy szeletben:
Kcal:84,67 Szénhidrát:7,43 g Fehérje:8,45 g Zsír:2,66 g
Ha a zabpehelyréteg nélkül sütjük, fogyókúrás diétába jobban beilleszthető, fehérjedús desszertet kapunk.
Ha nem szeretem a zselatint a tetején, anélkül is el lehet készíteni ugye? Ugyanúgy eláll pl a hűtőben, jó marad az állaga?
VálaszTörlésPersze, nincs különbség :)
Törlés