2012. december 4., kedd

"Túró guru" süti

A karamellkrémmel töltött mogyorós-csokis tetejű túrós sütemény megnevezés kicsit hosszú lett volna - de bevallom őszintén, a címben említett desszertet még csak nem is kóstoltam eddig. Amikor megjelent, akkor már "tudatosan" táplálkoztam, és hogyha eltérek az étrendtől, azt kizárólag házilag készült ételek kedvéért teszem meg, nem ilyen bolti  sz.. termékekért. Nem az adalékanyagok miatt, hanem mert a házi egyszerűen finomabb, legyen szó süteményről, főtt ételről, akármiről - mondjuk attól függ, ha valakinek rossz tapasztalatai vannak ezen a téren, megértem, ha nem így gondolja.:)
Na szóval, az egyik receptmegosztó oldalon láttam egy receptet Túró guru torta névvel. Túrós, karamellkrémes, mogyorós-csokis ízvilág - úgy gondoltam, ezt érdemes lehet "átalakítani".
Előnye, hogy a többi sütihez képest a túró miatt nagyon sok fehérjét tartalmaz, és viszonylag kevés szénhidrátot (pontos adatok a bejegyzésben).
A formája nem a legszebb sajnos, mivel a túrókrém kikeverése után jöttem rá, hogy az őzgerincformám valamelyik költözésünk (az elmúlt fél évben kettő is volt) során valahol elkeveredett, így forma nélkül kellett összeállítani a süteményt, ami még meg nem szilárdult összetevők esetében elég nehéz :D Még jó, hogy cukrásznak tanultam annak idején, így nagyjából sikerült megoldani a feladatot :)



Hozzávalók (egy őzgerincformányi sütihez):
 500 g zsírszegény túró
2 dl tej
1,5 ek. karamellás pudingpor (15 g)
15 g mogyoró
5 g kakaó kb.
1 ek. zselatin (10 g kb.)
Édesítő ízlés szerint (nálam: a túróba 18 szem, a töltelékbe 5 szem, a kakaós krémbe 2 szem, porrá törve.)
csokoládéaroma a kakaókrémbe (ízlés szerint)
tejszínes mogyoró aroma (ízlés szerint, finomabb vele szerintem)
A túróba még esetleg: citromhéj, vaníliaaroma, pici citromlé

Elkészítés:
A hideg tejben feloldjuk a pudingport, beletesszük az édesítőt, sűrűre főzzük (először nagy lángon, majd ha sűrűsödni kezd, takarékra levesszük). Félretesszük.

A zselatinra kb. 0,5 dl forró vizet öntünk, feloldjuk benne (hogy a kis kristályszerű darabkák már ne látsszanak). Hozzákeverjük a túrót és az édesítőt, ha teszünk bele, akkor a citromhéjat és levet, és a vaníliaaromát.

Amikor  kihűlt a két krém, rétegezzük (pont fordítva, mint ahogy én tettem): a túrókrémből egy keveset (kb 70-80 g) tejszínes mogyoró aromával összekeverünk, ez megy egy csíkban a forma aljára. A maradék túrókrémet kettéosztjuk, az egyik felét a formába tesszük úgy, hogy a szélein magasabban legyen (legyen egy mélyedés a karamellkrémnek). Belekanalazzuk a karamellpudingot, majd beborítjuk a túró másik felével. Néhány órára hűtőbe tesszük.

Közben a mogyorót durvára vágjuk, serpenyőben kicsit megpirítjuk. A kakaót egy pici vízzel (kb 30 ml) és az édesítővel mikróban sűrűre "főzzük", beletesszük a csokoládéaromát.

A megszilárdult sütit kiborítjuk a formából. A mogyorót és a kakaókrémet összekeverjük, és eloszlatjuk a süti tetején (persze csak amikor már mindkettő kihűlt, különben megolvasztja a túrókrémet).

12 vastagabb szeletre vágtam fel, őzgerincformában is nagyjából ennyi jön ki szerintem.
Tápérték adatok:
Az egész rúd sütiben (nálam 12 szelet, de ha máshogy osztod fel, ezeket az adatokat kell leosztani):
Kcal:674,9        Szénhidrát:31,48 g       Fehérje:88,91 g   Zsír:27,27 g
Egy szeletben:
Kcal:56,24        Szénhidrát:2,62 g         Fehérje:7,41 g     Zsír:2,27 g

Ha a zsír mennyiségét még csökkenteni akarod, a mogyorót hagyd ki a tetejéről, vagy csökkentsd a mennyiségét.

8 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó! Tuti megcsinálom majd :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök hogy elnyerte a tetszésedet, sok sikert az elkészítéshez! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom! Biztos többször is megcsináljuk még. :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi :) Örülök, hogy ízlik, további jó sütögetést :)

    VálaszTörlés
  5. csokoládéaromát hol lehet venni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. CBA-ban lehet kapni (a nagyobb üzleteikben), illetve itt Pesten egy-két fűszerboltban (mint például az Ázsia Bt. üzlete a Vámház körúton, a Nagycsarnok mellett). Sőt, volt már, hogy éjjel-nappali kisboltban is találkoztam vele, szóval még ez sem lehetetlen :)

      Törlés
  6. Elmondom hogy jártam! Kipróbáltam a kókuszgolyó kölesből receptet, de sajnos nem állt össze a massza gyúrhatóvá, ízre persze nagyon fincsi lett (+ csokis fehérje is van benne). Szóval egy extra rétegként hozzáadtam a köleses masszámat ehhez a recepthez (a tetejére a csoki így nem is kellett, viszont egy kis mogyival tálaláskor megszórtam), így az első falatnál jött is az élmény, hogy basszus, ez tényleg pont olyan mint az a bolti sz..:D bocsánat termék :) Szóval nagyon jó recept ez a guru, gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem tudom, mi lehetett a gond a kölesmasszával, eddig akik írtak a kókuszgolyóhoz, arról számoltak be, hogy összeállt rendesen.

      Mondjuk most így belegondolva, a köles miatt lehet szerintem: hogyha túlságosan meg van tisztítva felhasználás előtt (és a csomagolt változatoknál elképzelhető, hogy már így kerülnek a boltba), valamennyire lejön a külső rétege is, ami a főzővízbe kerülne, ezáltal összetartaná a masszát, és vizet kötne meg. Legközelebb próbáld meg kevesebb vízzel (persze ha még van kedved hozzá egyáltalán :) ), szerintem úgy sikerülni fog.

      A túró guru meg örülök hogy ízlett :) és hogy végül hasznosítani sikerült a kölest is :)

      Törlés