Na szóval, az egyik receptmegosztó oldalon láttam egy receptet Túró guru torta névvel. Túrós, karamellkrémes, mogyorós-csokis ízvilág - úgy gondoltam, ezt érdemes lehet "átalakítani".
Előnye, hogy a többi sütihez képest a túró miatt nagyon sok fehérjét tartalmaz, és viszonylag kevés szénhidrátot (pontos adatok a bejegyzésben).
A formája nem a legszebb sajnos, mivel a túrókrém kikeverése után jöttem rá, hogy az őzgerincformám valamelyik költözésünk (az elmúlt fél évben kettő is volt) során valahol elkeveredett, így forma nélkül kellett összeállítani a süteményt, ami még meg nem szilárdult összetevők esetében elég nehéz :D Még jó, hogy cukrásznak tanultam annak idején, így nagyjából sikerült megoldani a feladatot :)
Hozzávalók (egy őzgerincformányi sütihez):
500 g zsírszegény túró
2 dl tej
1,5 ek. karamellás pudingpor (15 g)
15 g mogyoró
5 g kakaó kb.
1 ek. zselatin (10 g kb.)
Édesítő ízlés szerint (nálam: a túróba 18 szem, a töltelékbe 5 szem, a kakaós krémbe 2 szem, porrá törve.)
csokoládéaroma a kakaókrémbe (ízlés szerint)
tejszínes mogyoró aroma (ízlés szerint, finomabb vele szerintem)
A túróba még esetleg: citromhéj, vaníliaaroma, pici citromlé
Elkészítés:
A hideg tejben feloldjuk a pudingport, beletesszük az édesítőt, sűrűre főzzük (először nagy lángon, majd ha sűrűsödni kezd, takarékra levesszük). Félretesszük.
A zselatinra kb. 0,5 dl forró vizet öntünk, feloldjuk benne (hogy a kis kristályszerű darabkák már ne látsszanak). Hozzákeverjük a túrót és az édesítőt, ha teszünk bele, akkor a citromhéjat és levet, és a vaníliaaromát.
Amikor kihűlt a két krém, rétegezzük (pont fordítva, mint ahogy én tettem): a túrókrémből egy keveset (kb 70-80 g) tejszínes mogyoró aromával összekeverünk, ez megy egy csíkban a forma aljára. A maradék túrókrémet kettéosztjuk, az egyik felét a formába tesszük úgy, hogy a szélein magasabban legyen (legyen egy mélyedés a karamellkrémnek). Belekanalazzuk a karamellpudingot, majd beborítjuk a túró másik felével. Néhány órára hűtőbe tesszük.
Közben a mogyorót durvára vágjuk, serpenyőben kicsit megpirítjuk. A kakaót egy pici vízzel (kb 30 ml) és az édesítővel mikróban sűrűre "főzzük", beletesszük a csokoládéaromát.
A megszilárdult sütit kiborítjuk a formából. A mogyorót és a kakaókrémet összekeverjük, és eloszlatjuk a süti tetején (persze csak amikor már mindkettő kihűlt, különben megolvasztja a túrókrémet).
12 vastagabb szeletre vágtam fel, őzgerincformában is nagyjából ennyi jön ki szerintem.
Tápérték adatok:
Az egész rúd sütiben (nálam 12 szelet, de ha máshogy osztod fel, ezeket az adatokat kell leosztani):
Kcal:674,9 Szénhidrát:31,48 g Fehérje:88,91 g Zsír:27,27 g
Egy szeletben:
Kcal:56,24 Szénhidrát:2,62 g Fehérje:7,41 g Zsír:2,27 g
Ha a zsír mennyiségét még csökkenteni akarod, a mogyorót hagyd ki a tetejéről, vagy csökkentsd a mennyiségét.
Ez nagyon jó! Tuti megcsinálom majd :)
VálaszTörlésÖrülök hogy elnyerte a tetszésedet, sok sikert az elkészítéshez! :)
VálaszTörlésNagyon finom! Biztos többször is megcsináljuk még. :)
VálaszTörlésKöszi :) Örülök, hogy ízlik, további jó sütögetést :)
VálaszTörléscsokoládéaromát hol lehet venni?
VálaszTörlésCBA-ban lehet kapni (a nagyobb üzleteikben), illetve itt Pesten egy-két fűszerboltban (mint például az Ázsia Bt. üzlete a Vámház körúton, a Nagycsarnok mellett). Sőt, volt már, hogy éjjel-nappali kisboltban is találkoztam vele, szóval még ez sem lehetetlen :)
TörlésElmondom hogy jártam! Kipróbáltam a kókuszgolyó kölesből receptet, de sajnos nem állt össze a massza gyúrhatóvá, ízre persze nagyon fincsi lett (+ csokis fehérje is van benne). Szóval egy extra rétegként hozzáadtam a köleses masszámat ehhez a recepthez (a tetejére a csoki így nem is kellett, viszont egy kis mogyival tálaláskor megszórtam), így az első falatnál jött is az élmény, hogy basszus, ez tényleg pont olyan mint az a bolti sz..:D bocsánat termék :) Szóval nagyon jó recept ez a guru, gratulálok!
VálaszTörlésSzia! Nem tudom, mi lehetett a gond a kölesmasszával, eddig akik írtak a kókuszgolyóhoz, arról számoltak be, hogy összeállt rendesen.
TörlésMondjuk most így belegondolva, a köles miatt lehet szerintem: hogyha túlságosan meg van tisztítva felhasználás előtt (és a csomagolt változatoknál elképzelhető, hogy már így kerülnek a boltba), valamennyire lejön a külső rétege is, ami a főzővízbe kerülne, ezáltal összetartaná a masszát, és vizet kötne meg. Legközelebb próbáld meg kevesebb vízzel (persze ha még van kedved hozzá egyáltalán :) ), szerintem úgy sikerülni fog.
A túró guru meg örülök hogy ízlett :) és hogy végül hasznosítani sikerült a kölest is :)