2012. december 4., kedd

Zabpalacsinta variációk

A Gundel-palacsinta receptben leírtam a zabpalacsinta elkészítését, viszont a tápérték adatait külön nem adtam meg. Nem is szólva arról, hogy ha nem dióval töltjük, akkor ezek az adatok elég sokat változnak, és például, ha túrótöltelékkel készítjük a palacsintát, egész fehérjedús desszertet tudunk létrehozni :)

Szóval. A múltkori recept szerint, kisütöttem egy adag palacsintát, és különböző módokon töltöttem őket: készült túrós, mákos, mogyorókrémes, kakaós, fahéjas, baracklekváros  - természetesen leírom mindegyiknél a pontos mennyiségeket és tápértéket.

Egy kis ismétlés - palacsinta alaprecept:
Hozzávalók tíz darabhoz:
55 g zabliszt
20 g zabkorpa
150 ml tej
2 pici, vagy egy nagyobb tojás
(citromhéj, vaníliaaroma ízlés szerint)
édesítő ízlés szerint  (20-30 g cukornak megfelelő, nálam 6 tabletta porrá törve)
csipet só
pici szódabikarbóna

 A tejet a tojásokkal habverővel összekeverjük.  Hozzáadjuk a zablisztet, a korpát, a szódabikarbónát, sót, csomómentesre keverjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy egy sűrűbb palacsintatészta állagot kapjunk. Hozzákeverjük még a pár csepp vaníliaaromát (esetleg vaníliás xilitet), fél citrom héját, és ízlés szerinti édesítőt. Legalább 2 órát állni hagyjuk (ez fontos!)

Pihentetés után neki is láthatunk a sütésnek. A palacsintatésztához annyi vizet keverünk, hogy a pihentetés előtti állagát visszakapja (besűrűsödik közben). Teflonserpenyőben, olaj nélkül szépen ki lehet sütni, egyáltalán nem ragad le (akik nem biztosak magukban, az első példány sütése előtt lekenhetik a serpenyőt olívaolajjal, de igazából teljesen felesleges).

A palacsinta tápérték adatai - még töltetlenül:
Egy adagban (10 db):
Kcal:478,4        Szénhidrát:57,63 g      Fehérje:26,92 g     Zsír:17,66 g
Egy darabban:
Kcal:47,84        Szénhidrát:5,76 g        Fehérje2,69 g:       Zsír:1,77 g

És akkor a töltelékek:
Túrós palacsinta
Egy palacsintához 50g túrót számítunk (elég vastag lesz így a töltelék, tehetünk bele kevesebbet is)
1 ek. joghurttal krémesre keverjük, édesítőt, citromhéjat, vaníliaaromát, esetleg pár csepp citromlevet teszünk hozzá.


 A tápérték a következőképpen változik 1 db palacsintára vetítve:
Kcal:90,4        Szénhidrát:7,51 g        Fehérje9,69 g:       Zsír:3,17 g


Mákos palacsinta
Egy db palacsintához 10 g mák szükséges. A mákot ízlés szerint "fűszerezzük": citromhéjjal,narancshéjjal,fahéjjal,szegfűszeggel,pici citromlével, édesítővel,rumaromával - majd pici vízzel leforrázuk (hogy "kenhető" állagot kapjon).

Tápérték adatok 1 db palacsintára nézve:
Kcal:101,54        Szénhidrát:7,81 g        Fehérje5,08 g:       Zsír:5,59 g

Mogyorókrémes palacsinta
Saját "fejlesztés", a Nutelláshoz hasonlít :)
2 palacsintához (mivel egyhez már olyan minimális mennyiség kell, amivel nem érdemes dolgozni) 1 dl tejben elkeverünk 1 tk. kakaóport és 1 tk. pudingport/étkezési keményítőt. Mikróban vagy lassú tűz fölött sűrűre főzzük (mikrózás esetén kb 20 másodpercenként keverjük át, figyeljünk rá oda mert kifuthat). Hozzákeverünk 3-4 g darált mogyorót, édesítőt, tejszínes mogyoró aromát teszünk hozzá (ettől lesz az a "mogyorókrém íze", ezért fontos).

Tápérték adatok 1db palacsintában (a töltelék kettőbe elég):
Kcal:86,49        Szénhidrát:8,68 g        Fehérje:4,92 g:       Zsír:3,6 g

Lekváros, fahéjas és kakaós palacsinta (nem egyszerre :D)



Próbáltatok már fahéjas vagy lekváros palacsintáról telefonnal úgy képet készíteni, hogy látsszon rajta, hogy az illető palacsinta fahéjas vagy lekváros ízesítésű? :D Na mindegy.

Ezeknek a tápértéke kb. nem változik, a lekvárosnál 1 darabot 10 gramm diabetikus baracklekvárral kentem meg, a kalóriatartalma 10-zel nőtt, a szénhidráttartalma 2,8 grammal. A többinél még ennyit se változtak az adatok - a kakaósnál kb 1 kávéskanál kakaót szórtam a palacsintára, folyékony édesítővel meglocsoltam (ha por állagúval készítjük, azt még a szórás előtt bele kell keverni), a fahéjasnál ugyanígy, talán picit kevesebbet tettem rá. Szóval tápérték ügyileg ezek, meg a túrós palacsinta a legkedvezőbbek.

Lehet pl. almásat is készíteni, párolt, édesített, fűszerezett reszelt almával - én annyira nem vagyok oda az almáért, szóval ilyen most nem készült :) Tejből zabliszttel besűrített (pudingszerű lesz, 1 dl tejhez számítunk 1 ek. zablisztet), ízesített krémmel (kakaó,dió,gyümölcs,akármi) is lehet tölteni, ha modoroskodni akarnék, írhatnám, hogy a lehetőségeknek csak a kreativitásunk szabhat határt :D

16 megjegyzés:

  1. Kedves Betti!

    Nagyon finom lett a palacsinta, nem is gondoltam volna, hogy így is lehet. Terhességi cukorbetegség miatt vagyok szénhidrátszámlálásra ítélve és a blogodon található receptek nagy segítséget jelentenek. Nehéz a választás mi legyen a következő, annyi jó van...
    Még egyszer köszönöm.
    Zsu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsu!
      Nagyon örülök, hogy segíteni tudok a receptekkel, és hogy így nem kell lemondanod a sütikről a cukorbetegség miatt.
      További jó sütögetést (ha a bőség zavarában tudsz majd végül választani :)) )! Remélem a többi süti is elnyeri majd a tetszésedet :)

      Törlés
  2. Eddig már nagyon sok zabpelyhes palacsinta receptet kipróbáltam, de eddig egyik sem volt az igazi. Mindig lehetett érezni a gyenge lightos verziót benne. Na ma megcsináltam a Te recepted alapján, és nagy meglepetés ért. Nem az a kispályás recept, nagyon finom lett.
    Millió köszi érte.:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen :) Amúgy én is ezzel a problémával küszködtem sokáig - mármint, hogy egyik interneten talált zabos palacsintarecept sem volt az igazi - ezért kísérleteztem ki ezt a változatot :)

      Törlés
  3. Szerinted az mitől lehet, hogy szétreped sülés közben? Mintha kiszáradna...kettőt meg tudtam fordítani, a többit nem...Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Eddig még nem tapasztaltam ilyesmit, azt tudom elképzelni, hogy túl erős lángon sült, vagy túlságosan fel lett higítva a tészta (ezért tűnhetett úgy, mintha kiszáradna). Mondjuk a "sűrűbb palacsintatészta" megnevezés a receptben, tényleg elég szubjektív - legközelebb próbáld sűrűbbre készíteni szerintem, valószínűleg úgy már sikerüln fog :)

      Törlés
    2. Köszi, próbálkozom, nem adom fel! :)

      Törlés
  4. Nagyon finom!!!!! Betti te egy angyal vagy, imába foglalom a neved! :) Azon, hogy édesíto és nincs megadva nagyjábol se hogy mennyi kicsit elakadtam..... aztán csak beleszotam valamennyit! :D
    Megkockáztatom, hogy finomabb mint az eredeti! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hú, tényleg, köszi, hogy felhívtad a figyelmem erre, pótolom is :) ez még a blognak a kezdeti korszakában került fel, amikor még időnként folyékony édesítővel dolgoztam (közvetlenül a flakonból a tésztába nyomva, nem méregettem még), ezért nem volt megadva mennyiség. Annak viszont örülök, hogy ízlett végül a palacsinta :)

      Törlés
  5. Szia! Lenne egy olyan kérdésem, hogy a zabliszt az lehet zabpehely ledarálva? Vagy ez ugyanaz? :D (Van majdnem félkiló zabpelyhem, és szeretném hasznosítani.) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ne haragudj, hogy eddig nem válaszoltam, csak most vettem észre a kommentet.
      Lehet zabpelyhet darálni, igen :) Régebben én is úgy készítettem, csak mióta nagyobb mennyiségben sütök, veszem a bolti zabpehelylisztet (kézi mákdarálón daráltam, elég sokáig elszórakoznék vele, ha még mindig így készíteném :D ).

      Törlés
  6. Az első olyan palacsinta amiben nincs fehér liszt és tökéletesen sikerült és tényleg nem kell hozzá egy csepp olaj sem. Köszönjük! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, örülök nagyon hogy ennyire bevált ez a recept :))

      Törlés
  7. Most próbáltam ki a zabpalacsintát és meg kell mondjam, felülmúlta minden várakozásom :) Ezentúl sokszor fogok csinálni! Köszönet a receptért!

    VálaszTörlés
  8. Szia Betti! A palacsinta tésztához mennyi vizet kell adni ? Illetve, amikor sütöd akkor kb mekkora mennyiségű tészta kell egy adaghoz ? Megpróbáltam de nekem kb 5 darab lett ebből a tésztából és neház volt eloszlatni a serpenyőben... valószínűleg a tésztám lett túl sűrű :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Akkor sűrű lett nagyon - kb. majdnem a hagyományos palacsintatésztával megegyező az állaga a tésztának, csak egy picit sűrűbb annál. Szóval nem az ilyen "alternatív" palacsintáknál megszokott állag. Nem mértem, mennyi vizet adtam hozzá, először nagyon keveset, a pihentetés után meg annyit, hogy az eredeti állagával megegyező legyen. Ez több volt valamivel, de pontosan sajnos tényleg nem tudom megmondani.

      Törlés