Könnyű torta, tejszín helyett tejszínes és csokis pudingkrémmel, kakaós zabpiskótával. 20 centis tortaformában sütöttem, tíz szeletre vágtam - így 50 kalóriás szeleteket kaptam.
Hozzávalók egy 20 centis mini tortaformához (ha még kisebb formában sütöd, vagy pl. egy kislábost kibélelsz sütőpapírral, akár kettőnél több lapra is lehet vágni, magasabb lesz a torta.):
A piskótához:
3 tojás
2 ek. zabliszt (kb. 18-20 g)
1 ek. kakaó (7-8 g)
30 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 7 tabletta porrá törve)
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
A krémhez:
2 dl tej
150 ml víz (lehet 3,5 dl tejjel is készíteni, de szerintem nem érezni rajta a vizet)
2 púpozott ek. tejszínes pudingpor
40 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 9 tabletta)
1 kk. kakaópor
csokiaroma,rumaroma ízlés szerint
A meggyzseléhez:
150 g (gyorsfagyasztott) meggy
kb. 1 dl víz
1 púpozott ek. pudingpor/étkezési keményítő
kevés édesítő, kb 10 g cukornak megfelelő (nálam 3 tabletta)
A díszítéshez használtam még 1 kis kocka (4 g) étcsokoládét.
Elkészítés:
Elkészítjük a piskótát: a tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük, félretesszük. A sárgájákat az édesítővel kihabosítjuk, hozzáforgatjuk óvatosan a fehérjehabot, majd a kakaóporral és szódabikarbónával elkevert lisztet. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük (nagyobb tortaformához értelemszerűen az alapanyagok többszörösét használjuk), 180 fokon kb. 15 perc alatt (tűpróba fontos) megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
A meggyből néhány darabot félreteszünk a díszítéshez (én öt darabot tettem félre, és kétfelé vágtam őket). A többit négyfelé vágjuk, és a vízbe tesszük. Csomómentesen elkeverjük benne a pudingport, hozzáadjuk az édesítőt, és sűrűre főzzük, majd félretesszük hűlni.
A tej és víz keverékét elfelezzük, az egyik felét az egyik evőkanál pudingporral és az édesítő felével sűrűre főzzük, félretesszük, pici rumaromával ízesítjük. A másik felébe (lehet ugyanebben az edényben főzni, kevesebb a mosogatnivaló :) ) főzés előtt a pudingporon és édesítőn kívül 1 ek. kakaóport és ízlés szerint csokoládéaromát keverünk (de beleolvaszthatunk egy-két kocka magas kakaótartalmú étcsokit is), ezt is megfőzzük és félretesszük.
A kihűlt piskótát két lapra vágjuk. Az alsó lapon, amikor már a meggyzselé szilárdulni kezd (így télen elég gyorsan végbemegy a dolog, ha kiteszi az ember az edényeket az ablakba, vagy az erkélyre, szerencsésebbek akár az udvarra :) ) egyenletesen eloszlatjuk. Megint kicsit szilárdulni hagyjuk, majd megkenjük a kakaós pudingkrémmel. A felső lapot (még amikor nem állítottuk össze a tortát) a rumos-tejszínes krémmel lekenjük, a lecsöpögtetett meggyszemekkel, és esetleg étcsokoládéreszelékkel díszítjük. Rátesszük a krémmel megkent alsó lapra, hűtőbe tesszük néhány órára, majd óvatosan szeleteljük.
Tápérték adatok:
1 egész minitortában: (10 szelet)
Kcal:510,8 Szénhidrát:47,9 g Fehérje:33,59 g Zsír:25,83 g
1 szeletben:
Kcal:51,08 Szénhidrát:4,79 g Fehérje:3,36 g Zsír:2,58 g
Nagyon ügyes vagy! :) Ez nagyon finoman néz ki. O.O
VálaszTörlésKöszönöm szépen :)
VálaszTörlésÉs sikerült! :) Pedig én meg a piskóta nemigen vagyunk jó barátságban :) Nagyon fincsi lett,kösz a receptet.Szuper az oldalad ;)
VálaszTörlésKöszi! :)
TörlésEz egy barátságosabb piskóta - elkészítés és tápérték terén is :DD
hahaha lehet :DDD
Törlés