2012. december 9., vasárnap

Oroszkrém desszert

Egy nagy szelet kb 80 kalóriát, és 10 gramm szénhidrátot tartalmaz - ráadásul a túróalapú tésztája miatt a fehérjetartalma is viszonylag magas, 7 gramm szeletenként.
Az oroszkrém: tojásalapú vaníliás ízű sárgakrém vagy pudingkrém, tejszínhabbal dúsítva. Itt vittem egy kis csavart a történetbe: cserélgettem kicsit az összetevőket, ebből lett  egy vaníliás tejszínízű krém, tojásfehérjehabbal keverve.  A tésztája is rendhagyó, mivel először zabpiskótával terveztem, de ehelyett - a fehérjetartalmat növelve és a zsírtartalmat csökkentve- egy zablisztes-túrós alapú tésztán helyezkedik el a krém. A rumaromás vízbe áztatott aszalt gyümölcsök (néhány gramm, minimális mennyiség) és a narancshéj miatt az igazi oroszkrém-jellege is megvan. Ugyanezt a krémet persze lehet zabpiskótába is tölteni, vagy egy vékony (egy tojásból készült) zabpiskóta-lapra önteni.

Hozzávalók egy 20 cm-es mini tortaformához:
A tésztához:
200 g túró
35 g zabliszt
35 g zabkorpa (ilyenkor ha nincs zabkorpa, nyugodtan lehet az egészet zabliszttel helyettesíteni)
fél csomag sütőpor/1 púpozott tk. szódabikarbóna
50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 1 ek. folyékony)
csipet só
ha nem áll össze, akkor pár csepp tej

A krémhez:
2 dl tej
1 púpozott ek. tejszínes pudingpor (15 g)
1 tojásfehérje
vaníliás xilit/vaníliaaroma
25 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 5 tabletta)
1 púpozott tk. zselatin (ez ki is hagyható nyugodtan, én azért tettem bele, hogy "fotogénebbre" tudjam szeletelni, jobban megálljon a krém.)

Ezenkívül:
10 g mazsola
15 g aszalt barack (4 darab, de tehetünk bele kevesebbet is)
fél narancs héja
 rumaroma

Elkészítés:
Néhány órával az elkészítés előtt a mazsolát, és a (3-4 mm-es kockákra, vagy akár még kisebb) felaprított aszalt barackot rumaromával ízesített vízbe áztatjuk

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha nem állna össze, egy kis tejet adhatunk hozzá. Sütőpapírral bélelt, 20 cm-es tortaformába nyomkodjuk (lehet másban is sütni, de az fontos, hogy magas pereme legyen, hogy később a krémet bele lehessen tölteni. 170-180 fokon, 20-30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük- amikor a széle már pirul, valószínűleg kész. Hűlni hagyjuk.

Most jön a nehezebbik rész, a krém elkészítése. Előkészületként a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük félretesszük. Ha teszünk bele zselatint, azt egy kevés forró vízben (fél dl) feloldjuk, ezt is félretesszük.A hideg tejben a pudingport csomómentesen elkeverjük, hozzáadjuk a vaníliát és az édesítőt, majd lassú tűzön besűrítjük. Amikor már puding állagú, ideiglenesen levesszük a tűzről, óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot. Visszatesszük a tűzre, és kis lángon, időnként átkeverve még néhány percig főzzük. A zselatint - ha szükséges - amikor a gázt elzártuk, akkor csorgatjuk bele óvatosan, kevergetés közben.

A tésztalapról leszedjük a sütőpapírt, és visszatesszük a formába. Az aszalt gyümölcsök rumos áztatóvizével nagyon vékonyan, szilikonecsettel lekenjük, rászórjuk a reszelt narancshéjat, eloszlatjuk rajta az aszalt gyümölcsdarabokat (néhányat hagyhatunk a tetejére, a díszítéshez). Ráöntjük a krémet, szobahőmérsékleten kihűtjük, majd néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a krém kellően megszilárduljon.
Tápérték adatok:

Egy egész adagban (én nyolc szeletre vágtam, lehet kisebbre is, elég nagyok jöttek így ki):
Kcal:647,3       Szénhidrát:79,89 g    Fehérje:55,66 g     Zsír:14,01 g

Egy szeletben:
Kcal:80,91     Szénhidrát:9,99 g      Fehérje:6,96 g       Zsír:1,75 g

Szeletelés előtt






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése