2012. december 14., péntek

Zabpuszedli

Mézesnek nem mézes, csak a fűszerezése - de akár lehet is tenni a tésztájába egy teáskanállal, annyi felé eloszlik, hogy ha nem eszünk meg egyszerre nagy mennyiséget, akkor nem számottevő :) Én bevonat nélkül készítettem, de pl. kakaós bevonatot ugyanúgy lehet készíteni rá, mint a csokis perecre. Aki meg olyan cukorhelyettesítőt használ, hogy az állaga is cukorszerű, és a tömege is megvan (értsd: nem 30-40x édesebb a cukornál, ugyanakkora mennyiség kell belőle), pl. xilit, annak egyszerű dolga van: 1 tojásfehérjét gőz fölött, pici citromlével, csipet sóval habbá verni, a vége felé a cukorpótlót is belekeverni, és ebbe mártogatni a puszedliket. :) Hozzáadott zsiradékot egyébként ez a recept sem tartalmaz.
Hozzávalók egy kisebb adaghoz: (nekem 19 db jött ki ebből a mennyiségből)
120 g zabliszt
15 g zabkorpa
1 tojás
egy fél alma
fél zacskó sütőpor/1 tk. szódabikarbóna
1 fél narancs héja és leve
1 fél citrom héja, a levéből 1-2 ek. (a végén adjuk hozzá, annyi, hogy puha legyen a tészta, de ne váljon formázhatatlanná)
1 ek. mézesfűszer (aki nem szereti annyira fűszeresen, mehet kevesebb is)
csipet só
80-90 gr. cukornak megfelelő édesítő - ha nem teszünk rá bevonatot, ha igen, akkor kicsit kevesebb, kb 50 -(nálam 20 tabletta porrá törve)

Adhatunk hozzá ezenkívül egy teáskanál mézet, vagy 20-30 g őrölt mandulát (még puhábbá teszi a tésztát a zsiradéktartalma miatt).

Elkészítés:
A tojást az édesítővel és a csipet sóval kihabosítjuk, belekeverjük a többi hozzávalót (először a lisztet, korpát, sütőport, mézesfűszert, utána a citrom-, és narancshéjakat,leveket :), végül hozzáreszeljük az almát. ) Kanállal keverjük össze, mert elég puha tészta, gyúrni nehezebb lenne. Hűtőbe tesszük kb egy órára (alufóliába csomagolva).
Vizes vagy zablisztes kézzel kisebb diónyi gombócokat formázunk, kilapítjuk, sütőpapírra helyezzük. Közepes hőfokon (gázsütő 4) kb. 15-20 percig sütjük,amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Ízlés szerint, a bevezetőben említett módokon bevonhatjuk. A belereszelt alma miatt így sem száraz, szóval erre nem feltétlenül van szükség.

Tápérték adatok:

Egy adagban (nálam 19 db):
Kcal:586,05      Szénhidrát:92,93 g     Fehérje:23,91 g     Zsír:14,34 g

Egy darabban:
Kcal:30,84        Szénhidrát:4,89 g       Fehérje:1,26 g       Zsír:0,75 g

10 megjegyzés:

  1. Én már vettem olyat, hogy zabpehelyliszt. A zabliszt az más?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanaz :) Azt hiszem, arra is zabpehelyliszt van írva, amiből én készítem a sütiket. A zabliszt szót gyorsabb leírni, talán ezért írom így a receptekben, nem tudom - de nincs különbség, ugyanarra vonatkozik :)

      Törlés
  2. Nem kaptam zablisztet! Majd több helyre el kell mennem! Gyors segítségnek vettem egy kiló Graham lisztet, de nem tudom, hogy az is olyan jó-e! Félek nem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó a Graham-liszt is, én azért nem szeretem annyira, mivel - a teljes kiőrlésű lisztekhez hasonlóan - egyfajta mellékízt érzek a vele készült ételeknél. Ezért, ha tehetem, zablisztet és barna rizslisztet használok. Mostanában én sem találok zablisztet az eddigi "beszerzési helyemen", szóval új forrás után kell néznem.

      Törlés
  3. Tudod én kalóriaszámolással próbálok lefogyni. Kicsit írok magamról, ha neked ez nem gond, hogy tudd, miért örülök neked, hogy rád találtam. Mindig amióta az eszemet tudom súlyproblémáim voltak. Nem kicsik, nagyok. Aztán hol le, hol fel, jojózok állandóan. Augusztusban még 131 kiló voltam, december 30-n pedig 153. Na aznap reggel döntöttem el végleg, ez így nem mehet tovább. Legtöbb súlyom 158 kiló volt, és sokszor volt 20-30 kilók csak úgy fel-le. Mindig valamilyen diétát követtem, és sosem volt igazán jó. Karácsonykor már tudtam, hogy nem élhetek így tovább. 5 éves a kisfiam. Még a magas vérnyomáson kívül nincs betegségem. Egyébként idén leszek 40, a férjem 6 évvel fiatalabb nálam. Ő ilyennek ismert meg, így szeret, de én egyre jobban félek. Félek az öregedéstől, a betegségektől, de leginkább attól, hogy a zsír miatt egyszer csak felmondja a szívem a szolgálatot. Látni akarom a gyerekeim felnőni, és szeretnék az unokáimmal játszani. Szeretnék végre egyszer az életben emelt fővel kimenni az utcára az emberek közé, nem pedig szemlesütve. Decemberben sokat olvastam a kalóriaszámolásról és annak előnyeiről. Személyi edzővel beszéltem aki megmondta, hogy nekem mennyi kalória bevitel kell, milyen tápanyagelosztással, és, mennyit kell mozognom. Aztán gondoltam január elsején elkezdem. Azt már megértettem, hogy nem diétáznom kell, hanem valami olyat csinálni, amit egész életemben tudok ezután, és ami a legfontosabb, nem kerül külön pénzbe, mert sajnos az nagyon nincs. Amikor 30-n mérlegre álltam, sírva szálltam le és levegőért kapkodva menekültem a wc-be. Akkor ott döntöttem, hogy ennek vége! Nincs holnap kezdem vagy hétfőn! Most!!! Aztán a vártnál jobban tetszik ez a kalóriaszámolós dolog, amit nem gondoltam volna. Ugye 5 napja csinálom és 4,5 kilót fogytam. Tudom ez lassulni fog, de most erőt ad, mert tudom, hogy a jó úton járok. Már gondolatban lemondtam a sütikről. És véletlenül akadtam rád. Nekem való receptek, számomra megfizethető áron. Visszaadtad a reményt, hogy még a számomra oly kedves ételekről sem kell lemondanom. Hosszú út áll előttem, de nem sietek. A legnagyobb álmom, hogy 80 kiló lehessek újra, ami hatodik osztályos koromban voltam. Ha ezt másfél év alatt érem el, az is jó ha kettő év alatt az is jó. Nem vagyok most már türelmetlen. Ésszel teszem amit kell, és nem éhezem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A lényeg az, hogy tartson ki az elhatározásod. Jól látod, hogy nem különböző ideiglenes "fogyókúrákkal" tudod elérni a célt, hanem tartós életmódváltással. A mozgás nagyon fontos, nemcsak a fogyás, de az egészséged szempontjából is. Ne csak a kalóriára figyelj szerintem, hanem hogy minőségi tápanyagokat vigyél be a szervezetedbe - de szerintem, ha személyi edződ van, úgyis beszélt neked erről :) Ajánlom az oldalt, ahol társszerzőként írok cikkeket, főleg a mozgásról, helyes táplálkozásról, alakformálásról írunk, ráadásul szerepel ott néhány receptem, ami ezen az oldalon nincs fent:
      http://www.metalozott-testek.hu/
      Sok sikert az életmódváltáshoz, és örülök hogy a süteményekkel ezt könnyebbé tettem a számodra :)

      Törlés
  4. Sziasztok!
    Én zabpehelylisztet nem szoktam venni, otthon is egyszerű elkészíteni, csak simán mákdarálón le kell darálni a zabpelyhet. Olcsóbb, mint a zabpehelyliszt. (Azt hiszem, van kifejezetten magdaráló is, de nekem bevált a mákdaráló is). Hajrá Anikó! :)

    VálaszTörlés
  5. Eddig 380 forintért tudtam venni a zabpehelyliszt kilóját (ugye a zabpehelynél ez 400-re jön ki, mivel félkilós csomagolásban árulják) ezért használtam ezt. Mostanában már nem látok ennyiért, szóval valószínűleg áttérek a mákdarálós megoldásra - úgyis mákimádó vagyok, mindenképpen be akartam szerezni egy mákdarálót mostanában :) Köszi a tippet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én eddig elég drágán láttam a lisztet(600-700 ft körül..), zabpelyhet pedig cukrásznagykerben veszek 380 ft/kg áron, ami azért sokkal jobban hangzik :) Lidl-ben vagy Aldiban is 190 körül van a fél kilós zabpehely, szóval az sem vészes. Nekem bevált a darálós módszer :)

      Törlés