Karácsonyi hangulatot idéző fűszeres keksz, az ánizs íze elég erőteljes benne.
Az ánizzsal készülő aprósütiket általában csillagformával szokták kiszúrni, ez azért lett karika, mivel még nem tudtam beszerezni mini kiszúróformákat. Természetesen akármilyen formával ki lehet szaggatni, de ebben az esetben -persze csak ha tápértéket is számolunk - amennyi kis keksz kijött a megadott mennyiségből, azzal kell leosztani a tápértékadatokat. Ehhez nem árt, ha nagyjából egyformára sikerülnek a kekszek :)
Hozzávalók:
50 g zabliszt
30 g zabkorpa
18 g Liga zsírszegény margarin
kb 60 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 1 evőkanál folyékony édesítőszer)
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
csipetnyi szegfűszeg
1 kk. narancshéj kb
1 kk. ánizs (lehet kevesebb is, én fűszeresebbre készítem a kekszeket a szokásosnál)
kefir, amennyi szükséges hogy összeálljon a tészta
szóráshoz: 1 kk ánizst elkeverünk 1 ek. vaníliás xilittel (ha nem szeretnénk annyira fűszeresre, akkor csak simán a vaníliás xilit)
kenéshez tojásfehérje vagy víz
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat elkeverjük, belemorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk az édesítőt. Annyi kefirt keverünk hozzá, hogy nyújtható tésztát kapjunk (Mindenképpen morzsálódik valamennyire, mivel nincs a tésztában tojás - azzal nem lenne omlós a keksz). Ha túl sok kefirt tettünk bele, és ragacsossá válik a tészta, egy kis zabliszttel tudjuk korrigálni.
Kinyújtjuk, kiszaggatjuk, vagy ahogy én tettem: kis darabkákat tépünk belőle, kisodorjuk és karikákat készítünk. A tetejét vízzel/villával felvert tojásfehérjével szilikonecsettel lekenjük, az ánizsos-vaníliás xilites keverékkel megszórjuk. 180 fokon addig sütjük, amíg "színt kap" a széle.
Tápérték adatok:
Egy adagban (nekem 11 karika jött ki ebből a mennyiségből - kicsit vastagabbra készítettem őket, kb fél cm):
Kcal:341,7 Szénhidrát:53,02 g Fehérje:11,63 g Zsír:9,22 g
Egy darabban:
Kcal:31,06 Szénhidrát:4,82 g Fehérje:1,06 g Zsír:0,84 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése