2012. december 27., csütörtök

Mákos-almás habos süti

Akiknek a karácsonyi sütögetés és evészet után újból kedve támad megközelíteni a konyhát, azok kedvéért így ünnepek között is folytatom a receptek közlését. Nemsokára jönnek a sós aprósütik is - sajtos pogi, sajtos rúd, mini perec - azoknak, akik édességre már nézni sem bírnak :)
Hozzávalók (egy kisebb gyümölcskenyér formában sütöttem ki ekkora adagot):
80 g zabliszt
20 g mák
1 tojás
2 db alma
1 tk. sütőpor vagy 1 kk. szódabikarbóna
csipet só
fahéj, ízlés szerint
kb. 50 g cukornak megfelelő édesítő - nálam 1 ek. folyékony édesítőszer

A töltelékhez:
2 alma
30 g mák
 kb. 50 g cukornak megfelelő édesítő- nálam 1 ek. folyékony édesítőszer
citromhéj, narancshéj, szegfűszeg, fahéj, vaníliás xilit/vaníliaaroma, rumaroma - ízlés szerint.

A tetejére:
2 tojásfehérje
csipet só
kb. 20 g cukornak megfelelő édesítő - nálam 1 tk. folyékony édesítőszer


Elkészítés:
A száraz hozzávalókat elkeverjük, hozzáadjuk a tojást, az édesítőt, hozzáreszeljük az almát, sütőpapírral bélelt formába töltjük (én egy 20 centi hosszú gyümölcskenyér formában sütöttem) Közepes hőfokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróba szükséges).

Elkészítjük a tölteléket: a lereszelt almát a fűszerekkel és az édesítővel elkeverve, lassú tűzön fedő alatt puhára pároljuk, ha kész, hozzákeverjük a mákot is. Ha nem elég sűrű, 1-2 ek. zabkorpát keverjünk hozzá.

A két tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, menet közben hozzáadjuk az édesítőt is. Mikrosütőben kb. 50 másodperc alatt "megfőzzük" - ha ez a megoldás nem szimpatikus, gőz fölött verjük habbá, mivel ezáltal a hőkezelés is megtörténik

.A tésztát kettévágjuk, és az almatöltelékkel betöltjük. A habot a tetejére kanalazzuk - be lehet tenni kicsit a sütőbe  a sütit, hogy színt kapjon a habréteg teteje, de akkor nem tudjuk olyan szépen szeletelni.

Óvatosan szeleteljük.



Tápérték adatok:
Az egész süteményben (12 szeletre vágtam):
Kcal:806,2      Szénhidrát:94,99 g     Fehérje:37,7 g      Zsír:31,84 g

Egy szeletben:
Kcal:67,18      Szénhidrát:7,92 g       Fehérje:3,14 g      Zsír:2,65 g

3 megjegyzés:

  1. Szia Betti! Te milyen folyékony édesítőt használsz? Én egyébként eritritet, de mivel viszonylag gyorsan fogy, néha bevetnék ilyeneket is, mert amúgy is, sütiben eloszlatva nem tűnik vészesnek. Köszönöm szépen előre is!:) Üdv: Zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Szacharin-ciklamát alapú édesítőt. A márka igazából mindegy, mert ahogy tapasztaltam, ezek nagyjából egyformák. Most éppen a Lidl-ben kapható Cologran nevezetű folyékony édesítőt használom. Amekkora mennyiségben sütök, az eritrit anyagi csődöt jelentene :D ezért inkább maradok ennél, mellékízt szerintem nem okoz, és egy-egy darab sütire leosztva minimális mennyiségű.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen:) na, mert én is kezdek több receptet kipróbálni, és szörnyű, milyen gyorsan fogy az eritrit, mint a cukor... :D

      Törlés