2012. december 28., péntek

Sütőben sült fánkocskák, teljes kiőrlésű lisztből

A kelt tésztákat zabliszttel vagy rizsliszttel készíteni sajnos nem lehet - pedig szívesebben használom őket, mivel a búzaliszttel ellentétben nem tartalmaznak glutént -, szóval ez a recept, (ezen a blogon) rendhagyó módon teljes kiőrlésű búzaliszttel készült. Viszont mostanában több hasonló recept is várható (aranygaluska, kalács, kuglóf, ilyesmiket tervezek), ennek a következő, elég prózai oka van: az összes "beszerzési helyem" (konkrétan a CBA - azt hiszem, ide le lehet írni, ha nem, akkor szóljatok :) ) kifogyott a zablisztből így év végére - legalábbis remélem, hogy csak év végére - a házilag történő zabpehelydarálás helyett pedig inkább vettem egy kiló teljes kiőrlésű búzalisztet. Úgyis ki szerettem volna már próbálni a kelt tésztákat, szóval itt az alkalom :)
A sütőben sült fánk sajnos semmiképpen sem lesz olyan levegős, "felfúvódott", mint az olajban sült fánk - ráadásul a teljes kiőrlésű liszt is egy fokkal emel a tömörségén. Ennek ellenére fánkpótléknak tökéletes, főleg ha krémmel vagy diabetikus lekvárral esszük, vagy akár töltjük - a receptben leírom, hogyan.

Hozzávalók kb. 12 darab fánkhoz (elvileg a "standard" fánkszaggatóval szaggatva :) ):
200 g teljes kiőrlésű (búza)liszt
1 csomag porélesztő
20 g 20%-os zsírtartalmú Liga margarin (ha ettől idegenkedne valaki, akkor vaj, csak akkor kicsit magasabb kalória-, és zsírtartalommal kell számolni)
1 tojás
75 ml tej
75 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 17 tabletta porrá törve)
1 tk. vaníliás xilit/vaníliaaroma
csipet só
kevés citromhéj

és itt jön a "legdurvább" rész: egy nagyon-nagyon pici (tényleg csak néhány kristály) csipet cukor :) Ennyit muszáj beletenni, hogy az élesztő ki tudja fejteni a hatását - és tényleg olyan minimális mennyiség, és annyifele oszlik el, hogy nem számít.

A töltéshez:
1 dl tejhez 1 púpozott evőkanál (barna) rizsliszt, és 12 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 3 tabletta)
A fenti mennyiségeket szorozzuk fel tetszés szerint - ezekkel egy sűrűbb, töltéshez való krémet kapunk, ha "mártogatáshoz" készítjük, 2 dl tejhez tegyünk 1 ek. rizslisztet.  A krémet tetszés szerint ízesíthetjük, én most vaníliaaromát tettem bele, de lehet kakaóval, kókusszal, stb. Az elkészítése egyszerű: összekeverjük a hozzávalókat, és takaréklángon sűrűre főzzük.


A bevonáshoz:
1 ek. kakaóhoz 2 ek. víz, pici édesítővel és rumaromával sűrűre főzzük (én mikróban szoktam, 20-30 másodpercenként ránézve). Ez nekem 6 fánk bevonására volt elég, ha ennél többet szeretnénk, többszörözzük a mennyiségeket.
ízlés szerint kókuszreszelék

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat elkeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal/vajjal; a közepére mélyedést készítünk, beleöntjük a langyosra melegített tejet, és a villával felvert tojást. (Lehetőség szerint a robotgép gyúrókarjával) sima, rugalmas tésztává gyúrjuk, kb. 5 percig. Akkor jó, ha elválik az edény oldalától, emellett nem darabos, teljesen homogén állagú. Letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük.
A formázásnál két lehetőség van:
Ha sütés előtt töltjük (diabetikus lekvárral vagy krémmel), kb. egy centiméter vastagra nyújtjuk, egy pohárral vagy a fánkkiszúró formánál kicsit nagyobb körformával köröket szúrunk ki. Az egyik kör közepére kevés tölteléket halmozunk, alaposan rányomkodunk egy másik körformát (a szélein nyomkodjuk csak! :) ), és a kisebbik kiszúróformával újból kiszúrjuk.
Ha sütés után töltjük, vagy nem akarunk a töltéssel bíbelődni és csak mártogatjuk, kb. 2 centiméteresre nyújtjuk, és fánkkiszúró formával (ez amúgy egy kb. 5 centiméteres kör alakú forma) elkészítjük a köröket.
Tepsibe, sütőpapírra tesszük a fánkokat, és letakarva még félórát kelesztjük.

200 fokon sütjük, kb 15-20 perc alatt; amikor megdagadnak a fánkok, a tetejük megbarnul, akkor valószínűleg kész vannak, ha nem vagyunk biztosak benne, csináljunk tűpróbát.

Még melegen, habzsákból tudjuk tölteni, feltéve, ha tartozéka a habzsákunknak egy vékonyabb, hosszú cső is :) Ezt kell a sütibe beleszúrni, és valamennyi tölteléket a közepébe nyomni.

Végül tetszés szerint a hozzávalóknál leírt kakaóbevonóval bevonhatjuk a tetejét, vagy csak csíkozzuk, ezután kókuszreszelékbe forgathatjuk a fánkokat.
Tápérték adatok (bevonat és töltelék nélkül)
Egy adagban (12 db)
Kcal:843       Szénhidrát:145,3 g       Fehérje:32,55 g      Zsír:16,53 g
Egy darabban:
Kcal:70,25    Szénhidrát:12,11 g       Fehérje:2,71 g        Zsír:1,38 g

2 megjegyzés:

  1. Érdeklődnék, hogy sima teljes kiörlésű lisztből vagy teljes kiörlésű tönkölyből ajánlod?

    VálaszTörlés
  2. Én simából készítettem, de ha a tönkölyliszt jellegzetes íze nem zavar, akkor azt ajánlanám inkább a kedvezőbb élettani hatásai miatt :)

    VálaszTörlés