2012. december 6., csütörtök

Mini kakaós csiga

Kelesztés nélkül, cukor- és zsiradékmentesen, túróval és zabliszttel készült tésztából.
Az interneten láttam nemrég egy sütőporral és túróval készülő tésztájú kakaóscsiga-receptet. Kicsit alakítottam rajta: a túró mennyiségét dupláztam, a margarint kihagytam, a lisztet zablisztre cseréltem. A túró így sem hangsúlyos benne, viszont a tésztának nagyon jó állaga lesz tőle: belül puha, a héja pedig ropogós - szóval megvan a "kakaós csiga feeling" :) Mivel nem kell keleszteni, gyorsan és egyszerűen elkészíthető.

Hozzávalók: (nekem 13 mini csiga lett ebből a tésztából, 6-7 centiméteresek)
200 g túró
100 g zabliszt
60 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 1 ek. folyékony)
csipet só
fél zacskó sütőpor/1 tk. szódabikarbóna
vaníliaaroma vagy vaníliás xilit
pár csepp tej az összeállításhoz

Az összeállításhoz:
20 g diabetikus lekvár
10 g keserű kakaópor
édesítő

Elkészítés:
A túrót villával áttörjük, összegyúrjuk a többi hozzávalóval, annyi tejet adunk hozzá hogy összeálljon (nálam tényleg csak pár csepp kellett). Zabliszttel megszórt felületen téglalappá nyújtjuk (könnyen leragad, szóval bátran lisztezzük). A diabetikus lekvárt folyékonyra melegítjük, szilikonecsettel lekenjük a tésztát, rászórjuk egyenletesen a kakaóport. Folyékony édesítővel meglocsoljuk (ha por állagút használunk, azt még a szórás előtt keverjük bele). Pár csepp tejet locsolunk még rá, azután óvatosan, szorosan feltekerjük, egy kicsit összenyomkodjuk. Zablisztbe mártott késsel daraboljuk, én 2-3 cm vastagra vágtam.
Kicsit összenyomjuk a  csigákat, sütőpapírra tesszük és 180-190 fokos sütőben világosbarnára sütjük (nálam kb 25 perc volt).
Vaníliás (vagy sima) xilittel megszórhatjuk, de ez egyáltalán nem fontos.
Készíthetjük fahéjjal is, ez esetben a lekvárral való lekenés után, néhány gramm fahéjjal szórjuk meg, majd ugyanígy édesítővel és tejjel meglocsoljuk feltekerés előtt.

A tápértékadatoknál megadom az összmennyiségen kívül azt is, hogy nekem egy csigára mennyi jött ki, viszont ez a leosztás csak akkor működik, ha szinte egyforma darabokat tudunk vágni. Ha nem, akkor azt a fajta számolást kell alkalmazni, mint a múltkor a mézeskalács esetében: lemérjük a kész süti súlyát, kiszámoljuk 100 grammra az adatokat, és ebből az egyes darabok kalóriaértékét már könnyen megkapjuk. Ha nem megy, segítek szívesen, írj nyugodtan itt vagy a Facebook-oldalon.

Tápérték adatok:
Egy adagban (nálam 13 csiga, nagyjából egyforma súlyúak):
Kcal:639,1           Szénhidrát:90,59 g      Fehérje:43,86 g     Zsír:13,49 g
Egy darabban:
Kcal:49,16           Szénhidrát:6,97 g        Fehérje:3,37 g       Zsír:1,04 g




4 megjegyzés:

  1. Nagyon szívesen, örülök hogy tetszenek! Remélem, segítek ezekkel minél több embernek élvezhetőbbé (vagy elviselhetőbbé? :D ) tenni a diétát :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lett! Imádom az itteni recepteket!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen, örülök hogy tetszenek :)

    VálaszTörlés