2012. december 30., vasárnap

Csokis-mogyorós szelet

Amire nagyon büszke voltam ezzel a süteménnyel kapcsolatban, hogy sikerült zsiradék hozzáadása nélkül nagyon puha, finom kevert tésztát készíteni - ráadásul hihetetlenül gyorsan megvan, még csak robotgép sem kell az összekeveréséhez - én az időhiány miatt egy sima evőkanállal állítottam össze a tésztát, de ezt a végeredményről nem lehet megmondani :)

Hozzávalók - kb. 10-12 kocka sütihez:
80 g teljeskiőrlésű liszt, vagy zabliszt (én most teljeskiőrlésűvel sütöttem, de nincs különösebb oka - ez volt itthon :) - a zabliszt is éppúgy ideális a sütihez)
20 g darált, teflonserpenyőben kicsit megpirított mogyoró
1 ek. kakaópor
1 kk. szódabikarbóna
kevés fahéj
1 tojás
1 dl kefir
csipet só
75 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 16 tabletta porrá törve)

A krémhez:
200 g sovány krémsajt (Lidl-ben kapható, a sovány túróhoz hasonló tápanyagarányokkal rendelkezik)
1 tk. kakaópor
20 g darált, teflonserpenyőben megpirított mogyoró
tejszínes mogyoró aroma (kihagyható, de azért szeretem használni, mert elég erőteljesen kiemeli a mogyoró ízét)
ízlés szerint 60-80 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 1 ek. folyékony)
1 tk. zselatin (ez is kihagyható, csak nehezebb lesz a szeletelés)

A tetejére, ízlés szerint:
1 ek. kakaópor
2 ek víz
édesítő, rumaroma ízlés szerint

néhány szem mogyoró, durvára vágva, megpirítva



Elkészítés:
 A tésztához a száraz hozzávalókat elkeverjük, majd hozzáadjuk a kefirt és a tojást is. Homogénre keverjük.Nem szükséges formába önteni, elég masszív a tészta - én sütőpapíron alakítottam ki egy, kb. 2 centi magas négyszög formát. Közepes hőfokon, 15-20 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

A krémhez a zselatin kivételével a hozzávalókat összekeverjük. A zselatint kevés forró vízben feloldjuk, keverés közben hozzácsorgatjuk a krémhez. A kevert süteménylapot félbevágjuk, és betöltjük a krémmel. A kakaót sűrűre főzzük a vízzel és az ízlés szerinti ízesítőanyagokkal - mikróban a legegyszerűbb - a süti tetejére kenjük, majd a durvára vágott, pirított mogyoródarabokkal megszórjuk. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük.


Tápérték adatok:
Egy adagban (én 12 kisebb kockára vágtam):
Kcal:891,75      Szénhidrát:75,82 g      Fehérje:53,81 g     Zsír:45,41 g

Egy szeletben:
Kcal:74,31        Szénhidrát:6,32 g        Fehérje:4,48 g       Zsír:3,78 g

7 megjegyzés:

  1. Ez (is) biztos nagyon finom lehet! :)A krémsajt helyett szerinted túróval is meglehet csinálni a krémet?

    VálaszTörlés
  2. Szerintem lehet, de akkor előtte botmixerrel pürésítsd a túrót, esetleg villával törd át (ebben az esetben darabosabb marad), és egy kanál joghurtot vagy kefirt adj hozzá, hogy az állaga hasonló legyen :)

    VálaszTörlés
  3. Okes, es koszonom! :) ajjj...mar a sos sutiket is ugy varom! ^^

    VálaszTörlés
  4. Valószínűleg a sós sütik csak néhány nap múlva várhatóak, de türelem, szerintem csütörtökön jön is az első :)
    A napokban költözködünk új albérletbe, ezért nincs időm (és a konyha korlátozottabb használata miatt, lehetőségem :) ) új recepteket feltölteni, de utána bepótolom :)

    VálaszTörlés
  5. Szia Betti! Most találtam a blogodra, és gratulálok hozzá! Magyon jó! :)
    Csak ámulok, és csorog a nyálam. És már látom, hogy szép sorban ki fogom próbálni a receptjeidet!!!
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Imádom a blogodat, és, hogy még a kalóriaértéket is kiírod!!! Csúcs! Kalóriaszámolással kezdtem új életet, azt hittem nekem már soha többet nem jár egy kis édes élvezet! Köszönöm neked! Bearanyoztad a napomat!

    VálaszTörlés
  7. Hűha, egy napig nem nézek fel ide és két ilyen komment érkezik, hízik a májam :))
    Valkyre: köszönöm szépen a dicséreteket :) Jó sütögetést!
    Anikó: Nagyon szívesen :) pont ezért is osztom meg a recepteket, hogy másoknak is könnyebbé tegyék a diétát/életmódváltást, azáltal hogy nem kell a süteményekről lemondaniuk :)

    VálaszTörlés