2013. január 2., szerda

Raffaello szelet

Egy régebbi receptem, arra az esetre, ha sok tojásfehérjénk maradna, például sütünk valamit a családnak - vagy képesek vagyunk kidobálni a tojássárgákat lelkiismeret-furdalás nélkül :D A már emlegetett sós sütik is érkeznek néhány napon belül, ha nem jön közbe semmi, már az új konyhámból :)
Hozzávalók egy kis adaghoz: (kb. 12x12 cm-es kocka, nálam 12 kisebb szelet lett)
A tésztához:
2 tojásfehérje
30 g zabliszt
30 g kókuszreszelék
60 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 15 tabletta porrá törve)
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna

A krémhez:
2 dl tej
1 dl víz
2 ek. tejszínes pudingpor (vagy étkezési keményítő)
vaníliás xilit, vagy vaníliaaroma
1 tk. mandulaaroma, pár csepp rumaroma (elhagyhatóak)
25 g kókuszreszelék
50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 tabletta)
2 tojásfehérje
csipet só
1 tk. zselatin

A tetejére:
5-6 g kókuszreszelék (én mandulaaromával színeztem), vagy stiftelt mandula teflonserpenyőben pirítva

Elkészítés:
A tésztához a tojásfehérjéket a csipet sóval felverjük, hozzáforgatjuk a zabliszt, a kókusz, az édesítő és a szódabikarbóna keverékét, kb 12x12 cm-es magasabb falú formába elegyengetjük (vagy ennek megfelelő méretű tortaformába). 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A formában hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tej és a víz keverékében a pudingport csomómentesen elkeverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük a csipet sóval, félretesszük. A zselatint kevés forró vízben feloldjuk. A tejes keveréket sűrű krémmé főzzük, közben hozzáadjuk a kókuszt, az édesítőt, a vaníliát és az aromákat. Amikor már pudingsűrűségű, levesszük a tűzről, hozzáforgatjuk óvatosan a tojásfehérjehabot, és visszatéve a tűzre kis lángon még 1-2 percig, néha átkeverve főzzük. Végül, ismét levéve a tűzről, a zselatint is hozzácsorgatjuk, állandó óvatos keverés közben (lehet zselatin nélkül is készíteni a krémet, de akkor nehezebb szeletelni). A kihűlt tésztára öntjük (ezért kell magasabb falú sütőforma). A tetejét kókuszreszelékkel vagy pirított stiftelt mandulával megszórjuk. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük.

Tápérték adatok:
Egy adagban (nálam 12 szelet):
Kcal:652,15     Szénhidrát:37,76 g     Fehérje:33,13 g    Zsír:37,16 g

Egy szeletben:
Kcal:54,35 g    Szénhidrát:3,15 g       Fehérje:2,76 g      Zsír:3,1 g

3 megjegyzés:

  1. Szia! Ha mindezt egy normál tortának szeretném elkészíteni normál méretű tortaformában, akkor hányszoros mennyiséget csináljak szerinted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Szerintem akkor úgy készítsd, hogy két lapot süss a tésztából, és közé is tölts krémet, látványosabb lenne úgy a torta :) Háromszoros mennyiséget mondanék egy normál magasságú tortához. Kétszeresből is ki lehet hozni, csak akkor alacsonyabb lesz.

      Törlés
    2. köszönöööm!! :)

      Törlés