Egy régebbi receptem, arra az esetre, ha sok tojásfehérjénk maradna, például sütünk valamit a családnak - vagy képesek vagyunk kidobálni a tojássárgákat lelkiismeret-furdalás nélkül :D A már emlegetett sós sütik is érkeznek néhány napon belül, ha nem jön közbe semmi, már az új konyhámból :)
Hozzávalók egy kis adaghoz: (kb. 12x12 cm-es kocka, nálam 12 kisebb szelet lett)
A tésztához:
2 tojásfehérje
30 g zabliszt
30 g kókuszreszelék
60 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 15 tabletta porrá törve)
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
A krémhez:
2 dl tej
1 dl víz
2 ek. tejszínes pudingpor (vagy étkezési keményítő)
vaníliás xilit, vagy vaníliaaroma
1 tk. mandulaaroma, pár csepp rumaroma (elhagyhatóak)
25 g kókuszreszelék
50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 tabletta)
2 tojásfehérje
csipet só
1 tk. zselatin
A tetejére:
5-6 g kókuszreszelék (én mandulaaromával színeztem), vagy stiftelt mandula teflonserpenyőben pirítva
Elkészítés:
A tésztához a tojásfehérjéket a csipet sóval felverjük, hozzáforgatjuk a zabliszt, a kókusz, az édesítő és a szódabikarbóna keverékét, kb 12x12 cm-es magasabb falú formába elegyengetjük (vagy ennek megfelelő méretű tortaformába). 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A formában hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tej és a víz keverékében a pudingport csomómentesen elkeverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük a csipet sóval, félretesszük. A zselatint kevés forró vízben feloldjuk. A tejes keveréket sűrű krémmé főzzük, közben hozzáadjuk a kókuszt, az édesítőt, a vaníliát és az aromákat. Amikor már pudingsűrűségű, levesszük a tűzről, hozzáforgatjuk óvatosan a tojásfehérjehabot, és visszatéve a tűzre kis lángon még 1-2 percig, néha átkeverve főzzük. Végül, ismét levéve a tűzről, a zselatint is hozzácsorgatjuk, állandó óvatos keverés közben (lehet zselatin nélkül is készíteni a krémet, de akkor nehezebb szeletelni). A kihűlt tésztára öntjük (ezért kell magasabb falú sütőforma). A tetejét kókuszreszelékkel vagy pirított stiftelt mandulával megszórjuk. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Tápérték adatok:
Egy adagban (nálam 12 szelet):
Kcal:652,15 Szénhidrát:37,76 g Fehérje:33,13 g Zsír:37,16 g
Egy szeletben:
Kcal:54,35 g Szénhidrát:3,15 g Fehérje:2,76 g Zsír:3,1 g
Szia! Ha mindezt egy normál tortának szeretném elkészíteni normál méretű tortaformában, akkor hányszoros mennyiséget csináljak szerinted?
VálaszTörlésSzia! Szerintem akkor úgy készítsd, hogy két lapot süss a tésztából, és közé is tölts krémet, látványosabb lenne úgy a torta :) Háromszoros mennyiséget mondanék egy normál magasságú tortához. Kétszeresből is ki lehet hozni, csak akkor alacsonyabb lesz.
Törlésköszönöööm!! :)
Törlés