2013. január 6., vasárnap

Hajtogatott krumplis pogácsa - teljes kiőrlésű lisztből, zsiradék nélkül

Kicsit időigényesebb, mint az eddigi sós sütik, de inkább csak a hajtogatás miatt - a tészta összeállítása nem tart olyan sokáig, mint a sima kelt tésztáknál, hamar össze lehet gyúrni.

Hozzávalók kb. másfél tepsihez (55-60 db pogácsa):
200 g teljes kiőrlésű liszt (búzalisztből készítettem, de lehet rozslisztből, tönkölylisztből például)
1 cs. szárított instant élesztő
nagyon-nagyon pici csipet cukor (az élesztő miatt muszáj)
2 közepes krumpli (lemértem, 170 gramm volt)
1 tk. só
80 ml tej
80 ml kefir

Kenéshez, szóráshoz:
tojás, villával felverve, sózva, borsozva (kb. egy egész tojásnak a fele, ha például a múltkori sajtos rúddal együtt készítjük, akkor egy tojás elég lesz a kétféléhez).
szezámmag, vagy reszelt sovány sajt

Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, megfőzzük, majd krumplinyomóval vagy villával összetörjük.
A száraz hozzávalókat elkeverjük, a tejet és a kefirt elkeverjük, picit felmelegítjük (mikróban 20-30 másodperc). Összegyúrjuk az egészet (a krumplit is hozzáadva), ne túl sokáig, mert ragadós lesz a tészta.
Teljes kiőrlésű liszttel megszórt felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd félbehajtjuk. Letakarva félórát pihentetjük. Ezt még egyszer megismételjük, majd a második pihentetés után ismét ujjnyi vastagra nyújtjuk, tojással lekenjük (esetleg ezután recés kártyával csíkozzuk), majd szezámmaggal vagy reszelt sovány sajttal megszórjuk. Ha sajttal készítjük, a hajtogatásoknál a rétegek közé is szórhatunk sajtot (félbehajtás előtt). Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírra tesszük, 20 percet még kelni hagyjuk. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük (az enyém kicsit sötétebb, ropogósabb lett - kicsit tovább hagytam a sütőben).
Tápérték adatok:
Egy adagban:
Kcal:955,5      Szénhidrát:179,81 g      Fehérje:35,29 g      Zsír:11,44 g

Egy darabban kb. ( 55-tel számoltam ):
Kcal:17,37      Szénhidrát:3,27 g          Fehérje:0,64 g        Zsír:0,21 g


5 megjegyzés:

  1. De jó ez, köszi szépen. Régóta keresek zsiradék nélküli pogácsát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen :) Hát, elég sok ideje kísérleteztem vele, volt néhány félresikerült próbálkozás, de végül csak összejött :)

      Törlés
    2. tipp: ha nem szeretnél az élesztő miatt használni cukrot, tökéletesen feljön az élesztő egy mokkáskanál méz segítségével is :)

      Törlés
    3. erre a mézes dologra úgy jöttem rá, hogy nem volt otthon cukor, mert nem igazán használom, és éppen kelt tésztát készítettem: vészhelyzetben lehet a leghatékonyabban kísérletezni. ez a megoldás volt a legkézenfekvőbb, és nem mellesleg be is vált!

      Törlés
    4. Köszönöm a tippet, legközelebb kipróbálom :)

      Törlés