2013. január 11., péntek

Fehérjedús túrómuffin, akár fogyókúrás diétába is!

Ez a süti feleannyi szénhidrátot tartalmaz, mint fehérjét - annak is a nagy részét zabkorpából, ami csak kis részben szívódik fel a magas rosttartalma miatt. Ezért ajánlom azoknak is, akik súlycsökkentő diétát folytatnak, édességhiány esetére :) Ha a kakaós részbe kakaópor helyett csokis fehérjeport keverünk, még tovább növelhető a fehérjetartalma. A tészta inkább a sült túrótortára emlékeztet, nem az a tipikus tömör muffintészta - ha valaki ilyet szeretne, a múltkori kakaókrémmel töltött muffinreceptnél a  kakaós krém helyett édesített, ízesített (citromhéj,vanília) zsírszegény túróval is lehet tölteni - ezenkívül 50 g túrót a tésztához is lehet keverni. Ennél a receptnél viszont igyekeztem minél kevesebb szénhidráttartalmú alapanyagot használni.


Hozzávalók 6 darabhoz:
250 g zsírszegény/sovány túró (ezt nem szoktam figyelni, melyik, szerintem inkább a szénhidráttartalma számít - láttam már olyan 0,1 zsírszázalékos túrót, amiben emellett 100 grammonként 9 gramm szénhidrát volt... Amit én használok (Pilos zsírszegény túró) 2,8 g zsír mellett 3,4 g szénhidrátot tartalmaz.)
1 dl natúr joghurt, 0,1%-os
90-100 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 22 tabletta, porrá törve)
fél citrom héja
1 tk. kakaópor
őrölt vanília/vaníliaaroma/vaníliás xilit (utóbbi kettőnél 1 tk., őrölt vaníliából egy csipetnyi)
1 ek. citromlé
25 g zabkorpa
késhegynyi szódabikarbóna
1 egész tojás, 2 tojásfehérje
egy csipet só

Elkészítés:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a csipet sóval, és pár csepp citromlével, félretesszük. A tojássárgáját az édesítővel kihabosítjuk, hozzáadjuk a joghurtot, a maradék citromlevet, a vaníliát, és a citromhéjat, robotgéppel ismét  kihabosítjuk. Hozzákeverjük -már ne robotgéppel, fakanállal mondjuk - a szódabikarbónával elkevert zabkorpát, és a villával áttört túrót. Homogénre keverjük, végül a tojásfehérjehabot is óvatosan hozzáforgatjuk. Kétfelé osztjuk a masszát, az egyik részhez óvatosan 1 tk. kakaóport keverünk.
Szilikon muffinformákba rétegezzük a kétféle keveréket, mintázva, pöttyözve, csíkozva, akárhogy - használjuk fel a kreativitásunkat :) A tetejére nem érdemes bonyolultabb mintákat tervezni, a sütés során megrepedezik. 180 fokon sütjük, elég sokáig sül, kb. 40-50 percet (ha nagyon pirul a teteje, vegyük lejjebb a hőfokot). A formában hagyjuk teljesen kihűlni (ez nagyon fontos!)


Tápérték adatok:
Egy adagban (6 db):
Kcal:453,47       Szénhidrát:30,33 g       Fehérje:59,06 g       Zsír:14,99 g

Egy darabban:
Kcal:75,58         Szénhidrát:5,06 g         Fehérje:9,84 g         Zsír:2,5 g

5 megjegyzés:

  1. Szia, megsütöttem ma, nagyon finom az íze! :-) De nekem sajnos beleragadt a muffin papírba... Mi lehetett a baj? A papír minősége?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem, mivel ez nem egy "rendes" muffintészta, inkább egy sült túrótorta masszájára hasonlít, a sima papírra mindenképpen ráragad - ha lehet kapni ilyen tapadásmentes muffinpapírokat, akkor azokkal esetleg el lehet készíteni.(most lehet hogy nagy hülyeséget mondtam, de még sosem vettem muffinpapírt :D Én szilikon formában sütöm a muffinokat, akkor nincsen gond a papír leszedésével :) 7-800 forintért már lehet kapni, és tényleg semmi nem ragad bele) Ezek a sütik szinte nem tartalmaznak zsiradékot, ezért mindenképpen szilikonos sütőpapírral, vagy tapadásmentes sütőformában kell őket elkészíteni, hogy ne ragadjanak le. Talán a másik két muffinrecept készíthető papírral, mivel tömörebb a tészta, de nem merem biztosra mondani.

      Törlés
    2. Köszönöm, biztos ez lehetett a baj. Pedig van itthon szilikonos sütőpapírom, de nem jutott eszembe, hogy azt használjam :) sebaj, majd legközelebb. A lényeg, hogy finom!

      Törlés
  2. úgy félre tettem a felvert tojáshabot........ jól ki is felejtettem a muffinokból!!! :D A lényeg, hogy így is 6 darab lett és az íze nagyon finom! Koszi ezt a gyonyort is! Imádlak! Így ismeretlenul is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :DD nagyon szívesen! mondjuk nem tudom elképzelni, milyen lehet ez a muffin tojásfehérjehab nélkül (tényleg sikerült jól félretenni :D ilyenek nekem is sikerültek régebben, és a következőképpen használtam fel a fehérjehabot: édesítővel óvatosan elkeverve, mikróban 50-60 mp. alatt hőkezeltem és a süti tetejére kanalaztam, szóval lett egy tömörebb, de habos tetejű süti :)) )

      Törlés