2013. január 27., vasárnap

Mákos kevert

Egy nagyon egyszerű, percek alatt összeállítható sütemény. Diabetikus szilvalekvárral ettem (ha dekoratívabbra akarjuk készíteni, vízszintesen kettévágva a lekvárt a közepébe lehet kenni), mert a mák és a szilva íze szerintem különösen jól összeillik, de egyébként akármilyen lekvárral lehet enni, vagy akár magában is.




Hozzávalók egy kisebb adaghoz (max. 20x20 cm-es sütőformához, de akkor kicsit laposabb lesz - kb. mint a képen):
50 g zabliszt (esetleg barna rizsliszt, vagy akármilyen teljes kiőrlésű liszt)
50 g darált mák
egy tojás
1 dl kefir/joghurt
fél citrom héja
kevés fahéj
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
50-60 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 1 ek. folyékony édesítő)
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só

Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összekeverjük (először a szárazakat, majd hozzáadjuk a többit is). Szilikonos sütőpapírral bélelt maximum 20x20 cm-es tepsibe, vagy sütőformába töltjük - de akár muffinformában is ki lehet sütni. A sütési idő a tészta vastagságától függ, kb. 15-20 perc (tűpróbával ellenőrizzük).

Vízszintesen félbevágva megkenhetjük diabetikus lekvárral, de akár zabliszttel vagy rizsliszttel főzött vaníliás krémmel is.



Tápérték adatok:
Egy adagban (nálam 12 kocka):
Kcal:589         Szénhidrát:47,38 g        Fehérje:29,3 g       Zsír:31,25 g

Egy darabban:
Kcal:49,08      Szénhidrát:3,95 g          Fehérje:2,44 g       Zsír:2,6 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése