A napokban főleg fogyókúrás diétába is beilleszthető, szénhidrátszegény, fehérjedús recepteket töltöttem fel - ezzel folytatnám a sort, az újévi fogadalmakra, ünnepi evések utáni bűntudatra, nagy elhatározásokra való tekintettel :)
A neten rengeteg diétás császármorzsa recept kering, egyvalami közös bennük : viszonylag magas a szénhidráttartalmuk, 100-150 g zabpelyhet, zablisztet írnak a készítéshez. Ez a recept mindössze 50 g zabkorpát tartalmaz, a korpa ráadásul csak a töredéke szívódik fel - ezért nyugodtan fogyasztható időnként fogyókúrás diétában is. Meg lehet felezni az adagot, de szerintem szükségtelen- így kitesz egy teljes étkezést.
Hozzávalók (egy nagy lapostányérnyi adaghoz :) ):
50 g zabkorpa
100 g joghurt/kefir
1 tojás, 2 tojásfehérje (ha tudunk mit kezdeni a sárgájával, mehet az egész tojás mellé 3 fehérje is. Súlytartó diétában mehet 2 sárgája)
1 citrom
őrölt vanília / vaníliaaroma / vaníliás xilit
csipet só
édesítő ízlés szerint (nálam 1 ek. folyékony édesítő, 50-60 g cukornak felel meg talán)
csipetnyi szódabikarbóna
Diabetikus lekvár, vagy ilyesmi nem kell hozzá - egyáltalán nem száraz, simán lehet magában enni. Ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá, lehet rá tenni néhány kanállal, vagy esetleg xilittel megszórni, hogy a porcukor feeling meglegyen :) Ebben az esetben kevesebb édesítőt tegyünk a tésztába.
Elkészítés:
A tojásokat beleütjük egy tálba, hozzáadjuk a csipet sót, a citrom héját és levét, a joghurtot, a vaníliát és az édesítőt. Robotgéppel kicsit kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert zabkorpát. Néhány percig keverjük a robotgéppel, majd másfél-két órát pihentetjük
És most jön a császármorzsakészítés utálatosabb része : D
A tésztát átkeverjük, teflonserpenyőbe öntjük. Lefedve sütjük, amíg az alja nem kezd nagyon barnulni. Ekkortól fa keverőlapáttal darabolva, kevergetve sütjük, ez a folyamat kb. 15-20 percet vesz igénybe. Jó darabig egy összefüggő, ragacsos massza marad a tészta, de egy idő után már darabokra tudjuk választani, a végén már morzsálódik - legyünk türelmesek :)
Tápérték adatok:
Egy adagban:
Kcal:321,2 Szénhidrát:35,36 g Fehérje:27,61 g Zsír:9,28 g
Fél adagban:
Kcal:160,6 Szénhidrát:17,68 g Fehérje:13,81 g Zsír:4,64 g
Megcsináltam!!! Azt hittem sosem lesz vége, és hogy soha nem lesz jó az állaga....DE MEGÉRTE! Kész lett és nagyon jó!!! Komolyan nem semmi, hogy ezt így ki tudtad kísérletezni, ennyi idő, stb. Gondolkozom hogy a ribizlis császármorzsát is megcsinálom. Szerinted lehet áfonyával, az van most itthon. Amúgy a többi recepted is eszméletlenül jó. Nem tudom hogy "hova kapjak", melyiket csináljam épp, szíven szerint mindet egyszerre. :)
VálaszTörlésÁgi
A ribizlis változat már újabb recept, ha jól emlékszem, jóval kevesebb idő, mire elkészül :)) El lehet készíteni bármilyen bogyós gyümölccsel, igen (sőt akár anélkül is). Jó tesztelgetést a többi recepthez is :)), remélem ugyanígy elégedett leszel velük.
Törlés