2013. január 22., kedd

"Kinder tejszelet"

A névadó termékkel ellentétben ez tényleg egy könnyű édesség - legalábbis tápérték terén, az elkészítése kicsit komplikáltabb, mint a muffinoké vagy a kevert sütiké - persze annyira azért nem vészes :) Inkább a pihentetést kivárni a nehéz feladat.
A lapok akár túrókrémmel is tölthetők, akkor jóval fehérjedúsabb a süti - viszont akkor kevésbé van "tejszelet" íze, mivel a túró elég karakteres ízt ad egy krémnek.

Hozzávalók 10 nagyobb szelethez (kb.a boltban kapható kinder tejszelethez hasonló méretűhöz):
100 g zabpehelyliszt (készíthető rizslisztből is)
12 g keserű kakaópor
2 nagyobb, vagy 3 kisebb tojás
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
50-55 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 tabletta, porrá törve)
fél kk.mézeskalács fűszerkeverék

A krémhez:
2 dl sovány tej
100 g natúr joghurt
3 púpozott ek. tejszínes pudingpor
csipetnyi vaníliaaroma / 1 tk. vaníliás xilit
kb. 40-45 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta)
2 tojásfehérje (elhagyható, de akkor tömörebb lesz a krém
csipet só

A tetejére lehet tenni kakaós bevonót (1 ek. kakaó-2 ek. forró víz, sűrűre főzve), vagy olvasztott magas kakaótartalmú étcsokoládét - én ezt a lépést most kihagytam.

Elkészítés:
A tésztához a száraz hozzávalókat (az édesítő és a csipet só kivételével) összekeverjük. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, félretesszük. A tojássárgáját a folyékony vagy porállagú édesítővel kihabosítjuk, hozzáforgatjuk a tojásfehérjét, majd a száraz hozzávalók keverékét. Gáztepsinél valamivel kisebb (nálam kb. 20x30 cm) szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük egyenletesen, majd 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a krémet: a tejtermékeket összekeverjük, majd hozzáadjuk a pudingport is, csomómentesre keverjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, félretesszük. A többi hozzávalót (a fehérjehab kivételével) is a joghurtos keverékhez adjuk, és takaréklángon sűrű,pudingos állagú krémmé főzzük. Lehúzzuk a gázról, hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is, majd időnként átforgatva még néhány percre visszatesszük a tűzre.

A tésztalapot kettévágjuk (függőlegesen! :D) A legjobb, ha van kb. akkora süteményes keret, vagy akár doboz, ami nagyjából akkora - így a krém betöltése könnyebb feladat. Akár azt is meg lehet csinálni, hogy a sütőpapírra körberajzolva a formát, eleve két lapot sütni, és ezeket összetölteni. Ennek hiányában evőkanalanként, óvatosan tegyük a krémet az alsó lapra, majd zárjuk le a másik lappal. Könnyebb lesz szeletelni, ha a felső lapot előre felvagdossuk, és így tesszük a krémre. Legalább 4-5 órára, de inkább egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a krém megszilárduljon, és a tészta is megpuhuljon.

Tápérték adatok:
Egy adagban (10 nagyobb szelet):
Kcal:801,32       Szénhidrát:95,53 g       Fehérje:51,74 g      Zsír:25,7 g

Egy szeletben:
Kcal:80,13         Szénhidrát:9,55 g         Fehérje:5,17 g        Zsír:2,57 g

9 megjegyzés:

  1. Kedves Betti!
    Megsütöttem a tejszeletet és nagyon finom lett, mindenkinek nagyon ízlett. Viszont a tészta kemény lett és másnapra sem puhult meg. Ennek ilyennek kell lennie vagy én rontottam el valamit? Előre is köszi a választ! Adri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Adri! Nem tudom, mi lehetett a probléma - nekem már 3 óra alatt megpuhult a hűtőben. Igaz annyira nem változik meg az állaga, mint például egy mézeskalácsnak pár nap után, de elvileg nem marad kemény. Elképzelhető, hogy kisebb méretűek voltak a tojások, ez esetben a sárgájához lehet adni a habosításkor 1 ek. kefirt vagy joghurtot.

      Törlés
  2. Kedves Betti!
    Közben rájöttem mi történhetett. A mézeskalács fűszerkeverékbe volt sütőpor is és a szódabikarbónával szerintem sok volt...utólag vettem észre! Még egy olyan kérdésem lenne, hogy teljes kiörlésű búzaliszttel helyettesíthetem e a zabpehelylisztet? Köszi Adri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, elképzelhető, hogy a kettő együtt kiszárította a tésztát.
      Helyettesítheted, persze, csak a teljes kiőrlésű lisztnek szerintem van egyfajta "mellékíze" tudod amit a teljes kiőrlésű kenyérben is érzel :) szóval ez a süteményben is jelen lesz valamennyire, de az állagával nem lesz probléma.

      Törlés
  3. Betti, ezt a recepted megtaláltam a nosalty.hu-n is, nagyon inspirálónak találtam, a tésztán és a krémen is változtattam, de a te recepted adta az ötletet, lett egy nagyon finom süteményünk, ami reggelire vagy desszertnek is megállja a helyét. Szeretem nézegetni a blogod,jó ötleteket ad!Üdv: Móni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Móni! Örülök, hogy ihletet adott a recept, ezek szerint te is szeretsz kísérletezgetni a konyhában :)

      Törlés
  4. szia, most szerettem volna elkészíteni a sütit, de nekem nagyon ragadós lett a massza és nem igen tudom elegyengetni egy 20x30 cm-es formába.
    Mi lehet a probléma?

    Köszönöm: Berni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Remélem, még nincs túl késő: én vizes kézzel szoktam elegyengetni a masszát (tényleg elég ragadós, sűrű). Nem árt neki, a szódabikarbóna miatt úgyis fel fog lazulni a sütésnél.

      Törlés
    2. Szia!

      Közben megoldottam a problémámat :) Egy sütőpapír segítségével elegyengettem a masszát.
      Nagyon finom lett, nem is bírtuk kivárni, hogy teljesen megpuhuljon, egy-egy szeletet megettünk még "keményen".

      Törlés