2013. január 16., szerda

Karamellás szelet sütés nélkül

A karamell azok közé az édességek közé tartozik, amelyekről egyszer és mindenkorra le kell mondania annak, aki tudatos táplálkozásba kezd, odafigyel az alakjára - ezidáig én is így hittem. A karamellás pudingpor valamennyire pótolja az "élményt", de nem az igazi - főleg, hogy csak karamellaromát tartalmaz.
A nehézség a "diétásításával" kapcsolatban abban rejlik, hogy a karamell voltaképpen olvasztott cukor alapú, adalékként pl. tejet, vajat, tejszínt tartalmazó készítmény - se xilitből, se másmilyen cukorpótlóból nem lehet elkészíteni.
Ma reggel az Aldiban való bevásárlás során vettem észre, hogy kapható csökkentett zsírtartalmú, cukrozatlan sűrített tej. A cukrozott verzióból könnyűszerrel készíthető karamell - gondoltam, talán ebből is lehetne. A sűrített tejnek alapból enyhén karamellás az ízvilága, mivel magas hőmérsékleten vonják ki belőle a folyadékot. Arra jutottam, hogy a tejcukortartalma miatt valószínűleg tovább lehet karamellizálni, cukor hozzáadása nélkül is. További részletek a bejegyzésben :)
Hozzávalók 12 kisebb szelethez (sport szelet méretű kb.):
A "tésztához":
40 g zabpehely
2-3 ek. tej
csipetnyi őrölt vanília / vaníliás xilit
kb 25 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 5 tabletta porrá törve)

A karamellhez:
250 ml cukrozatlan, csökkentett zsírtartalmú sűrített tej (az Aldiban kapható, félliteres, üveges kiszerelésben)
kb. 40 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 9 tabletta)
1 csipet só (furcsán hangozhat, de szükség van rá a karamellhez, hogy kiemelje az ízét)
3 púpozott tk. (barna) rizsliszt

A tetejére:
1 ek. kakaó, két ek. forró víz, ízlés szerint édesítő, vagy

35 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (lehet több is)

Elkészítés:
A tésztához a zabpelyhet teflonserpenyőben megpirítjuk, hozzákeverjük a vaníliát és az édesítőt, majd annyi tejet adunk hozzá, hogy összetapadjanak a szemek.
Egy, kb 15x15 cm-es formába nyomkodjuk vizes kézzel (én egy ételhordozó dobozt használtam :) ). Nagyon alaposan nyomkodjuk össze (tehetünk rá még tejet, ha nem ragadna össze rendesen), különben szeleteléskor szétesik. Félretesszük.

A sűrített tejbe tesszük az édesítőt, egy vastagabb aljú lábosban felforraljuk. Amint felforrt, takarékra vesszük a lángot, és (szinte) folyamatos kevergetés mellett továbbfőzzük. Sajnos ez elég hosszadalmas folyamat, 20-25 percig is eltarthat - de a végeredmény miatt megéri :) Mivel halványbarnánál sötétebb nem igazán lesz, kóstolgatással tudjuk megállapítani, karamellizálódott-e már. Amikor már megfelelő, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a csipet sót, majd kanalanként óvatosan belekeverjük a rizslisztet. Visszatesszük a tűzre, besűrítjük. A zabpelyhes alapra kenjünk (sietni kell, mert amint elkezd hűlni, már nehezebb kenni, ragacsos lesz).

Akkor a legfinomabb, ha olvasztott étcsokoládét kenünk a tetejére - én a szokásos kakaós bevonóval készítettem (de csak mert nem volt itthon étcsoki :) ): 1 ek. kakaó - 2 ek. forróvíz, édesítő, sűrűre főzve.

2-3 órára hűtőbe tesszük, majd vízbe mártott késsel szeleteljük.


Tápérték adatok:
Egy adagban (12 db):
Kcal:467,58        Szénhidrát:59,74 g       Fehérje:25,09 g      Zsír:13,64 g

Egy darabban:
Kcal:38,97         Szénhidrát:4,98 g          Fehérje:2,09 g        Zsír:1,14 g

5 megjegyzés:

  1. Nyami! Ezt tuti ki fogom próbálni, köszönöm!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem fogod megbánni ha kipróbálod, biztos vagyok benne :) Sok sikert!

      Törlés
  2. Megcsinátam dupla adagból (az egész üveg sűrített tejből). Rizslisztem nincs itthon, helyette karamellás pudingporral sűrítettem be. Nagyon finom lett, csak kicsit lágy maradt a krém.De majdnem az egészet be is faltam 1 nap alatt.... A következő a Snickers szelet lesz, nagyon bejön ez a karamellkrém, hiányzott már! Trimmus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor a pudingporból kicsit több kell bele ezek szerint - egyébként a rizslisztet én is úgy csinálom, hogy kézi mákdarálón ledarálom a rizsszemeket, így jóval gazdaságosabb mint a bolti rizsliszt.
      A karamell nekem is hiányzott, nem is hittem volna, hogy lehet helyettesíteni. szóval nagyon jól jött, amikor rátaláltam erre az Aldis cukormentes sűrített tejre :)

      Törlés
  3. Elkészítettem, először nagyon kicsinek tűntek a mennyiségek, de fantasztikus lett a végeredmény, laktató, isteni süti készült! Szuper ez a recept, csak ajánlani tudom mindenkinek!

    VálaszTörlés