2013. január 30., szerda

Rácsos almás pite

Ismét egy egyszerűbb recept. A megadott tésztamennyiség egy 20x20 centis mini tepsihez/sütőformához elegendő, rendes tepsihez kb. a háromszorosa szükséges. Az almaréteg a recept szerint 3-400 g almából készül, én majdnem háromnegyed kiló almát beletettem, ezért ilyen vastag az almás réteg. Így nem szeletelhető olyan szépen, viszont sokkal "almásabb", nyugodtan lehet így is készíteni :) Akinél van otthon xilit, darálóval/botmixerrel porrá őrölve meg tudja vele szórni a süti tetejét, mintha porcukrozva lenne.

Hozzávalók egy max. 20x20 cm-es tepsihez/sütőformához:
A tésztához:
100 g zabpehelyliszt/barna rizsliszt/teljes kiőrlésű liszt
1 tojássárgája
2 ek. kefir
fél citrom héja
csipetnyi őrölt vanília/1 tk. vaníliás xilit
kb. 35 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 8 tabletta porrá törve)
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna

Az almatöltelékhez:
3-400 g alma (ahogy a bevezetésben írtam, lehet akár dupla ennyi is)
2 ek. darált dió (elhagyható)
1-2 ek. kornspitz morzsa (kornspitzet kiszárítok és ledarálok :) de készíthető akármilyen teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérből is például), vagy zabkorpa
ízlés szerint édesítő (én 1 ek. folyékony édesítőt tettem bele)
csipetnyi őrölt vanília / 1 púpozott tk. vaníliás xilit
fahéj,szegfűszeg ízlés szerint
kevés citromhéj, 1 tk. citromlé (ha kevésbé savanykásan szeretjük, elhagyható)
csipet só
pár csepp rumaroma

Ezenkívül a szóráshoz, kenéshez:
1-2 tk. diabetikus baracklekvár (elhagyható)
1 ek. kornspitz morzsa, vagy zabkorpa
tojásfehérje a tetejére (nem kell az egész tojásfehérje, csak annyi, amennyivel a tetejét lekenjük)

Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, kinyomkodjuk, a töltelék többi hozzávalójával elkeverjük (kornspitz morzsából annyit adunk hozzá, hogy megfelelő állagú legyen a töltelék).
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a kétharmadát zabliszttel megszórt deszkán kinyújtjuk, a szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (legjobb, ha az oldalára is felér 2-3 centi magasságban, de nem gond, ha nem). Diabetikus lekvárral lekenjük, kornspitz morzsával megszórjuk, és elterítjük rajta a tölteléket. A tészta maradék egyharmadából vékony csíkokat készítünk, amelyekből a töltelék tetején egy rácsot alakítunk ki. Tojásfehérjével megkenjük, 160-170 fokon, sütőtől függően kb. 20 perc alatt megsütjük. Melegen könnyebben szeletelhető.

Tápérték adatok:
Egy adagban (9 szelet):
Kcal:692,45      Szénhidrát:97,7 g       Fehérje:28,31 g      Zsír:21,6 g

Egy szeletben:
Kcal:76,94        Szénhidrát:10,86 g     Fehérje:3,15 g        Zsír:2,4 g


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése