A tésztához:
100 g zabpehelyliszt/barna rizsliszt/teljes kiőrlésű liszt
1 tojássárgája
2 ek. kefir
fél citrom héja
csipetnyi őrölt vanília/1 tk. vaníliás xilit
kb. 35 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 8 tabletta porrá törve)
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
Az almatöltelékhez:
3-400 g alma (ahogy a bevezetésben írtam, lehet akár dupla ennyi is)
2 ek. darált dió (elhagyható)
1-2 ek. kornspitz morzsa (kornspitzet kiszárítok és ledarálok :) de készíthető akármilyen teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérből is például), vagy zabkorpa
ízlés szerint édesítő (én 1 ek. folyékony édesítőt tettem bele)
csipetnyi őrölt vanília / 1 púpozott tk. vaníliás xilit
fahéj,szegfűszeg ízlés szerint
kevés citromhéj, 1 tk. citromlé (ha kevésbé savanykásan szeretjük, elhagyható)
csipet só
pár csepp rumaroma
Ezenkívül a szóráshoz, kenéshez:
1-2 tk. diabetikus baracklekvár (elhagyható)
1 ek. kornspitz morzsa, vagy zabkorpa
tojásfehérje a tetejére (nem kell az egész tojásfehérje, csak annyi, amennyivel a tetejét lekenjük)
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, kinyomkodjuk, a töltelék többi hozzávalójával elkeverjük (kornspitz morzsából annyit adunk hozzá, hogy megfelelő állagú legyen a töltelék).
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a kétharmadát zabliszttel megszórt deszkán kinyújtjuk, a szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (legjobb, ha az oldalára is felér 2-3 centi magasságban, de nem gond, ha nem). Diabetikus lekvárral lekenjük, kornspitz morzsával megszórjuk, és elterítjük rajta a tölteléket. A tészta maradék egyharmadából vékony csíkokat készítünk, amelyekből a töltelék tetején egy rácsot alakítunk ki. Tojásfehérjével megkenjük, 160-170 fokon, sütőtől függően kb. 20 perc alatt megsütjük. Melegen könnyebben szeletelhető.
Tápérték adatok:
Egy adagban (9 szelet):
Kcal:692,45 Szénhidrát:97,7 g Fehérje:28,31 g Zsír:21,6 g
Egy szeletben:
Kcal:76,94 Szénhidrát:10,86 g Fehérje:3,15 g Zsír:2,4 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése