2013. január 17., csütörtök

Snickers szelet

A "diétás Snickers" kifejezés elég bizarr lehet így elsőre - mégis létrejött, hozzáteszem, elég rövid életű volt szegény :)  Ehhez a karamellkrémhez szerintem elég gyakran vissza fogok térni mostanában, sok lehetőség van még benne.



Hozzávalók kb. 12, sport szelet nagyságú szelethez:
A tésztához:
40 g zabliszt
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
tetszőleges valami amivel összeállítjuk a tésztát :) Pl. 1 kanál tojásfehérje és pár csepp tej, vagy 1-2 kanál kefir
kb 20 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 4 tabletta porrá törve)
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit

A karamellkrémhez:
250 ml cukrozatlan csökkentett zsírtartalmú sűrített tej
40 g törökmogyoró/földimogyoró (natúr)
35-45 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 9 tabletta)
3 púpozott tk. (barna) rizsliszt
egy csipet só

A tetejére:
1 ek. kakaó - 2 ek. forró víz - édesítő ízlés szerint, vagy
40 g magas kakaótartalmú étcsokoládé


Elkészítés:
A tészta ennél a sütinél csak mellékes szerepet játszik, ezért nem annyira lényeges, mivel állítjuk össze. Én tojásfehérjével készítettem, ezáltal kicsit puhább lett - kefirrel szerintem valamennyivel ropogósabb lesz. A hozzávalókat összegyúrjuk, a nedves összetevőből annyit adunk hozzá, hogy puha tésztát kapjunk. Egy 15x15 cm-es, vagy kb. hasonló méretű sütőformába nyomkodjuk (ha nem szilikonos, tegyünk alá szilikonos sütőpapírt, különben leragad). 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük.

A mogyorót feldaraboljuk ízlés szerint, majd teflonserpenyőben szárazon megpirítjuk. Ezután egy csipet sóval összekeverjük (fontos a karamellás-mogyorós desszerteknél, bár furcsán hangzik elsőre), félretesszük.

A sűrített tejbe tesszük az édesítőt, egy vastagabb aljú lábosban felforraljuk. Amint felforrt, takarékra vesszük a lángot, és (szinte) folyamatos kevergetés mellett továbbfőzzük. Sajnos ez elég hosszadalmas folyamat, 20-25 percig is eltarthat - de a végeredmény miatt megéri :) Mivel halványbarnánál sötétebb nem igazán lesz, kóstolgatással tudjuk megállapítani, karamellizálódott-e már. Amikor már megfelelő, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a csipet sót, majd kanalanként óvatosan belekeverjük a rizslisztet. Visszatesszük a tűzre, besűrítjük.  (igen, ezt a tegnapi bejegyzésből másoltam be :D ) Hozzákeverjük a pirított mogyorót, a tésztaalapra kenjük.

Akkor a legfinomabb, ha olvasztott étcsokoládét kenünk a tetejére - én a szokásos kakaós bevonóval készítettem: 1 ek. kakaó - 2 ek. forróvíz, édesítő, sűrűre főzve.

2-3 órára hűtőbe tesszük, majd vízbe mártott késsel szeleteljük.


Tápérték adatok:
Egy adagban:
Kcal:705,6    Szénhidrát:64,03 g     Fehérje:30,35 g    Zsír:38,99 g

Egy szeletben:
Kcal:58,8      Szénhidrát:5,34 g       Fehérje:2,53 g      Zsír:3,25 g

A zsírtartalma csak a mogyoró miatt magasabb, szóval emiatt nem kell aggódni :)



10 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon tetszik ez a recept, de igazából az összes többi is, mindig ámulok rajta, hogy milyen finomságokat csinálsz :)

    Ma vettem az Aldiban sűrített tejet (köszi a tippet!), úgyhogy remélhetőleg holnap megcsinálom, ha lesz egy kis időm. Majd tudósítok :)

    VálaszTörlés
  2. Oké, kíváncsi leszek :)
    Az Aldis sűrített tejet én is csak pár napja fedeztem fel - de valószínűleg gyakori vendég lesz a konyhában. főleg hogy a karamell már nagyon hiányzott :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Hát igen, kicsit késve... de csak elkészült a süti! (eddig sajnos a vizsgaidőszak megakadályozott a sütésben :D)

      Na szóval még hűl, de szuperül néz ki! Kapásból négyszeres adaggal indítottam, és étcsokival vontam be a tetejét (barátomnak készült Valentin-nap alkalmából... :)

      Viszont tényleg olyan jól néz ki, hogy már most érzem, hogy veszélyes lesz rám :D Na majd küldök be a barátommal a munkahelyére, meg viszek az egyetemre is... :D

      (egy kis megjegyzés: a hozzávalók közül kimaradt a rizsliszt, és nem írod a szövegben, hogy mikor adod hozzá a krémhez a mogyorót. Ki lehet találni, csak gondoltam szólok :)

      Majd tudósítok az ízéről! :)

      Törlés
    2. Köszi hogy szóltál, a hozzávalókat javítottam:) Viszont a mogyoró hozzákeverése le volt írva, a besűrítés után, valószínűleg elkerülte a figyelmed :)
      Négyszeres adag azért tényleg veszélyes lehet... :D mennyiségi korlátokat még az ilyen sütiknél is muszáj szabni sajnos :D
      Na, majd írd meg, hogy ízlett nektek :)

      Törlés
    3. Jelentem, hogy nagyon finom lett! :) Igaz, elég régen ettem már Snickers csokit, de szerintem ez megszólalásig olyan! :D Ráadásul nekem olyan tömény, hogy 1-2 kocka után rá sem bírok már gondolni, úgyhogy ez jó :D

      Bizony, muszáj határt szabni... :)

      Törlés
    4. Akkor azért nem olyan nehéz (mármint határt szabni :D) ha tényleg ennyire töménynek érzed :))
      Én már sajnos vagy nem sajnos, "immunis" lettem ezekre a sütikre mivel csak én eszem (a barátom ektomorf alkat (vagyis áldásos tevékenységemnek köszönhetően, inkább csak volt :DD) szóval neki hagyományos módon sütök-főzök), szóval egyiket sem érzem különösebben töménynek. Főleg, mióta ismertebb lett a blog, és már szinte mindennap kísérletezgetek valamit :)
      Visszatérve a snickershez, örülök hogy ízlett, és hogy ilyen "laktatónak" találtad :)

      Törlés
  3. Szia! Pár napja találtam rá a blogodra és csak ámulok és bámulok :) A kókuszcsókot már meg is csináltam, mondanom sem kell isteni lett :). Na, de amiért ide írok az az lenne, hogy a karamellkrémhez a barna rizslisztet nem tudom valamivel helyettesíteni, mert az egész várost bejártam, de sehol sem találtam :( ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Csilla :) Én a barna, és a sima rizslisztet is barna, illetve fehér rizsből készítem itthon, sima kézi mákdarálón ledarálom (elektromos darálóval valószínűleg egyszerűbb és gyorsabb :D )
      Egyébként karamellás, vaníliás, vagy tejszínes (tehát valami semlegesebb ízvilágú) pudingporral tudod helyettesíteni.
      A csomósodás elkerülése végett a következő módon készíteném el: kevés hideg sűrített tejben elkeverném a pudingport, a többiből elkészíteném a karamellt, és a végén mehetne hozzá a pudingporos keverék, aztán visszatéve a tűzre újraforralni és besűríteni. Remélem, segítettem valamennyire, ha valami nem világos, írj nyugodtan :)

      Törlés
  4. Köszi szépen a segítséget, végül én is mákdarálóval oldottam meg, mit ne mondjak a mákot azért könnyebb ledarálni :D Nagyon fincsi lett, hiányzott már a karamellás íz. :)
    Csilla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett! :) Na ja, kézi darálón azért meg kell dolgozni a rizzsel :D de ilyen kis mennyiség esetén szerintem nem vészes :)

      Törlés