2013. január 20., vasárnap

Esterházy- (mini)torta

Cukrásztanulmányaim előtt az Esterházy-tortát egy kávés krémmel töltött, diós lapokból álló süteménynek hittem - valójában mandulás lapokból áll, és elvileg konyakkal dúsított krémmel kell tölteni. A konyakot - még ha aroma formájában is - nem igazán szívlelem, így egyfajta kompromisszumként rumos-kávés krémmel töltöttem a lapokat. Ha valakinek úgy szimpatikusabb lenne, készítheti konyak aromával, vagy kávé nélkül, csak rummal. Kezdőknek ebben a formában nem ajánlom az elkészítését, a lapok kialakítása miatt - esetleg úgy megoldható, hogy egy 25-30 centiméteres oldalú sütőpapírral bélelt tepsit teljesen ki lehet kenni a tésztával, majd sütés után négyfelé vágni, ez esetben négyzet alakú lesz a tortánk. A tetejét viszont a látszat ellenére nagyon egyszerű elkészíteni, további részletek a bejegyzésben :)

Hozzávalók (egy kb. 15 cm-es kis tortához):
50 g mandula
25 g zabpehelyliszt
2 tojásfehérje
50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 11 tabletta, porrá törve)
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna

A krémhez:
2 dl sovány tej
0,5 dl víz
1 púpozott ek. tejszínes pudingpor
2 csapott ek. rizsliszt
1 kk. jamaikai rumaroma (vagy konyakaroma)
1 kk. instant kávé (elhagyható, vagy 1 ek. főzött  kávéval helyettesíthető - ez esetben a vízből annyival kevesebbet tegyünk)
30-35 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 7 tabletta)
csipet só
csipetnyi őrölt vanília

Az oldalára:
kb. 10 g szeletelt mandula

A tetejéhez:
1 kk. keserű kakaópor





Elkészítés:
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a többi - előzőleg elkevert - hozzávalót. Ha van sütőlemezünk, akkor arra, ha nincs, akkor tepsibe, szilikonos sütőpapírt teszünk. Erre alakítunk ki a masszából 4 nagyjából egyenlő, kb. 15 centiméter átmérőjű  kör alakú lapot (megrajzolhatjuk előre a köröket a sütőpapír másik oldalára filccel, egy hasonló méretű formával, pl. fedő, kisebb lábos fejjel lefelé fordítva). 180 fokon, 5-6 perc alatt megsütjük (mikor a széle barnásan kezd elszíneződni, már kivehetjük). Minél hamarabb szedjük le a sütőpapírról, hogy semmiképp se ragadhasson le. Félretesszük.

A krém hozzávalóit elkeverjük, sűrűre főzzük. A végén, ha nem elég sűrű, szórhatunk még bele rizslisztet - amikor elkeverjük, vegyük le a krémet a gázról, utána tegyük vissza.

A szeletelt mandulát teflonserpenyőben kicsit megpirítjuk (vagy egy kisebb fém edényben elterítve betehetjük a sütőbe, de teflonserpenyőben gazdaságosabb :) )


A lapokat betöltjük a krémmel, hogy a tetejére és az oldalára is jusson. A kakaót egy kevés forró vízzel elkeverjük, kb.másfél-két centis távolságba csíkokat húzunk a torta tetejére. Egy tompább végű tárggyal, pl. egy hurkapálcával (én fogpiszkálót törtem ketté :D ) kialakítjuk a mintát: váltogatott irányba, a csíkokra merőlegesen "vonalakat" húzunk.
A torta oldalát a pirított mandulával vonjuk be. 1-2 órára hűtőbe tesszük fogyasztás előtt.


Tápérték adatok: (Az össz. 60 g mandula miatt magasabb a zsír-, és a kalóriatartalom, de 1-2 szeletre leosztva máris nem vészes - ráadásul a mandula a szervezet számára fontos zsírokat tartalmazza, amire kis mennyiségben mindenképpen szükségünk van.)
Egy egész tortában:
Kcal:697,05      Szénhidrát:51,19 g      Fehérje:35,32 g     Zsír:36,2 g

Egy szeletben: (nyolc kis szeletre vágtam):
Kcal:87,13        Szénhidrát:6,4 g          Fehérje:4,42 g       Zsír:4,53 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése