2012. december 17., hétfő

Kakaós zabpiskóta, riszlisztes vaníliakrémmel

Újabban rizslisztet is használok, és egész jó állagú krémet lehet vele készíteni - egyáltalán nem csomósodik főzés közben, és nem lesz kihűlés után kicsit "nyálkás", mint a zabliszttel főzött krém. Igazából az a jobb megoldás, ha barna rizslisztet használunk, mivel az lassabb felszívódású szénhidrát. Én fehér rizsliszttel készítettem, mivel egyrészt ez van itthon most csak :) - másrészt edzés után ettem a sütiből, és akkor még szüksége is van a szervezetnek a gyors felszívódású CH-ra. Ezek a főzött krémek olyan szépen nem fognak megállni szeleteléskor, mint a margarinos tortakrémek, erre ne számítsunk, de az ízük megfelel a célnak :)

Hozzávalók (én 20 centis tortaformában készítettem, de elég lapos lett - szóval ha magasabb sütit szeretnél, vagy kisebb formában készítsd, vagy növeld arányosan a hozzávalók mennyiségét) :
A zabpiskótához:
3 tojás
20 g zabliszt
10 g kakaó
csipet só
30 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 7 tabletta porrá törve)
késhegynyi szódabikarbóna

A krémhez:
2 dl tej
125 ml víz
40 g rizsliszt
1 ek. tejszínes vagy vaníliás pudingpor, vagy étkezési keményítő
40 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 9 tabletta)
vaníliaaroma/vaníliás xilit, 1 tk. (én mindkettőt tettem bele, az intenzívebb vaníliás íz kedvéért)
1 csipet só

A tetejét én még díszítgettem, de csak a kép kedvéért :) 1 teáskanál kakaót sűrűre kikevertem forró vízzel, ezzel húztam rá a csíkokat.

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, félretesszük. A sárgákat az édesítővel kihabosítjuk, hozzáforgatjuk óvatosan a fehérjét, és az előzőleg összekevert zablisztet, kakaót, szódabikarbónát. Sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük, közepes hőfokon kb. 15 perc alatt megsütjük (tűpróba). A formában hagyjuk kihűlni.
Megfőzzük a krémet: a tejhez öntjük a vizet, belekeverjük a rizslisztet, pudingport, édesítőt, vaníliát, csipet sót. Kis lángon sűrű krémmé főzzük (amennyire lehet, sűrítsük be). Hagyjuk kihűlni.
A piskótát két lapra vágjuk (ha kisebb formában sütjük, vagy több tojással, lehet többfelé is, ezt fizikai képtelenség volt), az egyik lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a másikat, majd a maradék krémet.
A felső lap vékonyabb lett, ezért a krémréteg nem látszik annyira.

Tápérték adatok:
Egy egész adagban (8 szeletre vágtam):
Kcal:554,2         Szénhidrát:59,1 g      Fehérje:34,44 g     Zsír:23,67 g

Egy szeletben:
Kcal:69,28         Szénhidrát:7,39 g      Fehérje:4,32 g       Zsír:2,96 g

7 megjegyzés:

  1. Szép lett, biztos finom is :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi! :) Mondjuk ez a fajta díszítés igazából az Eszterházy-tortát illeti - de már tervezem, hogy januárban elkészítem azt is :)

    VálaszTörlés
  3. szuper, köszi a receptet! nagyon bírom, ahogy sorra veszed a klb. cukrászvívmányokat. én is nemrégiben fedeztem fel a rizslisztet, mártásokba, krémekbe, pudingokba, nagyon szeretek vele dolgozni. egyébként még azt akartam kérdezni, h. próbáltad már a folyékony szteviát? én azzal, vagy természetes gyümölcslével, reszelt almával, ill. banánnal szoktam édesíteni cukor és méz helyett, bár tudom az nem valami fitt :) mármint a banán... boldog karácsonyt neked! kíváncsian várom az újabb receptjeidet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nekem a stevia - legalábbis pillanatnyilag - sajnos nem a megfizethető kategória, ha nem így lenne, nem mesterséges édesítőt használnék.:) A banánnal szerintem nincs gond, hogyha megfelelően időzíti az ember, én edzés előtt/után 1-2 órán belül szoktam fogyasztani, vagy banánnal készült sütiket enni. Elvileg minél "éretlenebb", annál magasabb benne a keményítő aránya a fruktózzal szemben.

      A rizsliszttel újabban már főzelékeket is sűrítek, legalábbis amit magamnak főzök :) Nem kell külön hideg vízzel kikeverni, mint a zablisztes "rántást", beleszórom az ételbe, összeforralom, elkeverem és kész is, szóval nagyon tetszik az állaga :)

      Boldog Karácsonyt neked is! :) Huszonhetedike után jövök legközelebb receptekkel.

      Törlés
  4. szia Betti! ez volt a mai szülinapi torta nálunk :) málnával turbóztuk, és mindenki boldogan tolta. viszont: ahogy látom, neked is folyós kicsit a krém, az enyém is az lett, de nem értem, miért? mikor főztem, szépen vastagra besűrűsödött, és jól lehetett kenni is, de 30-40 perc múlva elkezdett kifolyni, és szeleteléskor már teljesen híg volt. (minden mennyiséget, készítési utasítást betartottam). szted mi lehet az oka? azért is kérdezem, mert a héten egy újabbat kéne sütnöm. milyen másik krémet javasolsz esetleg a tieid közül, aminek tutira kemény marad az állaga? előre is köszönöm a válaszodat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen, ezt én is megfigyeltem azóta a rizsliszttel kapcsolatban, de csak időnként - utánanéztem, elvileg ha megkóstolod még melegen, és visszateszed bele a kanalat, az simán "megbonthatja" a szerkezetét, attól lehet ez a jelenség. De a biztonság kedvéért szerintem készíts inkább zablisztes krémet, azzal nem alakulhat ki ilyen probléma - ugyanez a krém, csak rizsliszt helyett zabliszttel, vagy: ahány dl. tej, annyi púpozott ek. zabliszt, esetleg az egyik helyett 1 csapott ek. pudingpor típusú krémet tetszőleges ízesítéssel, az még egyszerűbb :)illetve ezeknél a sütiknél találtam még vaníliakrém ötleteket, bár ezek más típusúak:
      http://fittsutik.blogspot.hu/2013/05/narancsos-szelet-vaniliakremmel.html
      http://fittsutik.blogspot.hu/2013/06/citromos-hokocka.html (citrom nélkül, dara helyett ha zablisztet teszel bele, sima krém állaga lesz)
      Remélem, tudtam segíteni :)

      Törlés
    2. igen, sokat segítettél, nagyon, nagyon köszönöm!

      Törlés