2012. december 16., vasárnap

Krémes

Leveles tésztát, más néven vajas tésztát diétásan előállítani (legalábbis otthoni körülmények között ) szerintem nem lehet, mivel a rétegek a zsiradéktartalom miatt alakulnak ki (a hajtogatás során a vaj/margarin/zsír és a lisztes tésztarész rétegeződik). Ha valakinek mégis sikerül, haladéktalanul kérném a receptet :) De még a receptoldalakon is található egy-két krémes, ami cukor nélküli omlós tésztával készül - nincs nagy különbség, a tésztaréteg így is elég kis részét képezi a süteménynek, ráadásul könnyebb is szeletelni, jobban megpuhul idővel. Sajnos "szépen enni" ugyanúgy, mint az igazi krémest, főleg a házi verziót, szinte lehetetlen :) de az íze ennek is kárpótol érte. Az elkészítése kicsit komplikáltabb a többi receptnél, szóval inkább annak ajánlom, aki már valamennyire otthonosan mozog a konyhában.

Mivel egy tepsivel nem akartam sütni (a krémes hamar megromlik, egy napnál tovább nem igazán szabad tárolni), ezért egy 20x20 cm-es ételhordó dobozban oldottam meg a rétegezést. Ha van ilyen méretű tepsid, vagy magas falú, nagyjából négyszög vagy téglalap alakú dobozod, akkor szerencséd van :) Ha nincs, vagy nagy tepsivel sütnél, többszörözd a mennyiségeket (gáztepsinél én háromszoroznám).
Hozzávalók:
A tésztához:
50 g zabliszt
50 g zabkorpa
1 tojássárgája
10 g Liga zsírszegény margarin
kb. 1 ek. kefir
csipet só
pár csepp ecet

A krémhez:
500 ml víz
55 g zabliszt
15 g vaníliás pudingpor vagy étkezési keményítő
kb. 100 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 20 tabletta)
vaníliaaroma / vaníliás xilit
csipet só
3 tojásfehérje
(esetleg 1 tk. zselatin, hogy még szebben álljon a krém, de nem muszáj: én is elfelejtettem beletenni, mégis fogjuk rá, hogy esztétikus lett :) )

A tetejére xilit vagy vaníliás xilit


Elkészítés:

A tésztához valókat összegyúrjuk, kefirből annyit adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Legalább egy órára hűtőbe tesszük. A pihentetési idő után átgyúrjuk (nekem még egy pici kefirt adnom kellett hozzá), két egyenlő részre osztjuk, akkorára nyújtjuk kb. (külön-külön), mint a forma, amiben a krémes készül (vigyázni kell, ha töredezik, ott nagyon össze kell megint nyomkodni, különben sütés közben szétjön). Közepes hőfokon pár perc alatt megsütjük - nem szabad megvárni, amíg megbarnul, mert akkor nagyon törik a széle. A második lapot úgy sütjük, hogy egy erőteljesebb bevágással megjelöljük rajta a kockákat - ha nem vagyunk biztosak magunkban, akár sütés előtt is kockákra darabolhatjuk - egyébként ezt a műveletet kihűlés után, óvatosan végezzük el.
Az alsó lapnak a széleit, ha szükséges, óvatosan levagdossuk (hogy a formába férjen). A kockákat a forma aljába helyezzük.

Elkészítjük a krémet: a fél liter hideg vízben a zablisztet és a pudingport csomómentesen elkeverjük. Hozzáadjuk az édesítőt, a vaníliát. A 3 tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, félretesszük. A zablisztes-pudingos keveréket nagyon sűrűre főzzük (gyakorlottabbak közepes tűzön, kezdők lassú tűzön, hogy ne égjen le) folyamatos kevergetés közben. Végül lehúzzuk a gázról, hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot. Visszatesszük a gázra, időnként átkavarva még néhány percig főzzük. Ha teszünk bele, hozzácsorgatjuk keverés közben a kevés (kb fél dl) forró vízben csomómentesre kevert zselatint.

A forró krémet a formába öntjük, egyenletesen eloszlatjuk. A tetejére tesszük a másik lapot (úgy is lehet, hogy az aljára tesszük az egész lapot, a tetejére a kockákat, és később a formában szeleteljük). Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd néhány órára hűtőbe tesszük. Kifordítjuk a formából, szeleteljük, szeletelés után a krémeseket xilittel/vaníliás xilittel megszórhatjuk.

Ha tehetjük, 1-2 órás hűtés után fogyasszuk el, mert utána már nem annyira "krémes-szerű" az állaga, finom úgy is, de jobb, ha korábban esszük. A krémbe lehet tenni zabliszt helyett például rizslisztet, barna riszlisztet, az omlós tészta helyett lehet 2 egytojásos zabpiskóta lapból készíteni, akkor kevesebb a szénhidráttartalma.




Tápérték adatok:
Egy adagban (nálam 9 db)
Kcal:742,4       Szénhidrát:107,77 g     Fehérje:37,41 g     Zsír:19,4 g

Egy darabban:
Kcal:82,52      Szénhidrát:11,97 g        Fehérje:4,16 g       Zsír:2,16 g



9 megjegyzés:

  1. No pont péntekre tervezek krémest, ez lesz az első:) Hagyományos, igazi krémesre gondoltam, olyanra amilyeneket már csak a nagyik tudnak?! ha az menni fog ezt is ki fogom próbálni, ksz! (majd kiszámolom a hagyományos kcal és stb. számait, csak kíváncsiságból, kalandvágyból és összehasonlításképpen)

    VálaszTörlés
  2. Bolti leveles tésztával sütöd? Mert akkor nem lesz nehéz, biztos, hogy menni fog - a krém igazából csak egy tojásfehérjehabbal lazított pudingkrém, annyiban különböznek a receptek, hogy tejjel vagy vízzel, pudingporral vagy liszttel, sárgájával vagy anélkül készül. Te milyen recept szerint készíted? :)
    A leveles tészta elkészítése, na az már egy hosszadalmasabb folyamat, főleg ha otthon áll neki az ember.

    Egyébként ez a krémes nemcsak a kalóriatartalomban különbözik a valóditól, hanem hogy gyors felszívódású szénhidrátokat és telített zsírokat alig tartalmaz, tehát tovább látja el energiával a szervezetet, és kisebb az esélye, hogy lerakódik :)

    VálaszTörlés
  3. Persze, hogy bolti tésztából :) a krémben próbálom pótolni a bolti tészta mulasztást, tojásos-tejes-lisztes krémmel ( még csak azon gondolkozom sima vagy kukorica vagy rizsliszttel sűrítsem-e)

    De ezt a te verziódat is ki fogom próbálni, pont a lassú felszívódás és a kellemes kcal érték miatt, de ezt most vendégségbe viszem, előkarácsonyra...

    VálaszTörlés
  4. Hogyha hagyományos krémes, én sima liszttel készíteném, úgy lesz az a "nagyis" változat :) A kukoricaliszttel szerintem kicsit más íze lenne, a rizsliszt meg nem tudom, hogy be tudná-e sűríteni kellőképpen, megállna-e utána a krém szeleteléskor.. amikor rizsliszttel készítettem krémet, a hűlés során nem keményedni, hanem "folyósodni" kezdett, és még egy kanál pudingport hozzá kellett főznöm hogy megálljon nagyjából. Persze az is lehet, hogy a liszttel volt a probléma :) de gondoltam, leírom a tapasztalatomat.

    Vendégségbe, családnak, stb. amúgy én is mindig hagyományos sütiket készítek.

    VálaszTörlés
  5. No, a hagyományos 410kcal/szelet lett :) pont 5 x annyi mint a Tied! Az izére nem volt panasz... Meg is említem a Te verziódat a blogomban, kszi és minden szépet és jót az ünnepre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszi, hogy megemlítettél a blogodban, ha kicsit el tudok ma szabadulni a karácsonyi készülődésből, mindenképpen olvasgatom majd :)
      Durva... Nem is hittem volna, hogy egy sima krémes ennyi kalóriát tartalmaz - akkor a francia krémesbe bele se merek gondolni :)
      Boldog karácsonyt kívánok neked is!:)

      Törlés
  6. Szia Betti! Az ecet elhagyható a tésztájából, vagy helyettesíthető valamivel? Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Citromlével lehet helyettesíteni :) Viszont ma délután teszek fel krémes-receptből egy újabb, egyszerűbben elkészíthető, fehérjedúsabb változatot, érdemes megvárni inkább azt szerintem :)

      Törlés
    2. Köszönöm :)
      Mindenképpen megnézem az új receptet. Férjem és anyósom számára a krémes az 1. számú sütemény, és szeretném nekik megsütni.

      Törlés