A vaníliakrém és a tojáshab miatt kapta a süti ezt a hangzatos nevet :) Mákos gubát egyébként kornspitzből szoktam készíteni, de annyira nem komplikált a recept, hogy ide feltöltsem - de ha valakit mégis érdekel, szívesen megírom e-mailben.
Miután elkészült, akkor jutott csak eszembe, hogy a krémet a mákos réteget kettévágva a közepébe is tölthettem volna, és a tetejére csak egy vékonyabb réteget - mondjuk így egyszerűbb és gyorsabb.
Hozzávalók (én egy jénai tálban sütöttem ki a tésztát, szóval egy ennek megfelelő tepsi, de lehet kicsit nagyobb is - elég magas lett így a tészta.):
A mákos réteghez:
65 g zabliszt
60 g mák
1 tojás
egyharmad zacskó sütőpor, vagy 1 kk. szódabikarbóna
1 kis citrom héja
75 ml tej
75 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 1 ek. folyékony édesítőszer)
csipet só
A vaníliás krémhez:
150 ml tej
150 ml víz
2 evőkanál vaníliás pudingpor/étkezési keményítő
1 evőkanál zabkorpa
1 tk. vaníliás xilit/vaníliaaroma
30 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 6 tabletta)
A tetejéhez:
2 tojásfehérje
kevés édesítő (nálam 1 kiskanál folyékony édesítőszer)
csipet só
pár csepp citromlé
Elkészítés:
A mákos réteghez a tojást az édesítővel és a tej kb. felével habosra keverjük. Hozzáadjuk a többi összetevőt, és a maradék tejjel lazítjuk, homogén állagúra keverjük. Sütőpapírral bélelt formába töltjük, 180-190 fokos sütőben 20-25 percet sütjük (tűpróba szükséges!).
A krémhez a hideg tejet a vízzel összeöntjük, a pudingporral és a korpával csomómentesen elkeverjük, hozzáadjuk a vaníliát és az édesítőt, majd kis lángon besűrítjük. Hűlni hagyjuk.
A kihűlt tészta tetején eloszlatjuk a pudingos krémet (vagy félbevágjuk, és közétöltjük a krémet, a maradékkal vékonyan a tetejét is lekenjük). A két tojásfehérjét a csipet sóval és a citromlével habbá verjük, az édesítőt a vége fele adjuk hozzá, mikor már majdnem teljesen kemény a hab. Mikrohullámú sütőben 50 másodperc alatt "megfőzzük" (ez a lépés akár ki is maradhat, de akkor nagyon összeesik a hab sütés közben, mivel nincs benne a cukor, ami tartást ad neki). Kiskanállal a sütemény tetejére halmokat formálunk a habból. Néhány percre visszarakjuk a sütőbe, hogy megpiruljon a hab, szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd kis időre hűtőbe tesszük (nem muszáj, csak akkor szebben szeletelhető).
Elég laktató és tömény süti, már egy szelettel el van telve az ember :)
8 nagyobb szeletre, vagy 16 kisebb kockára lehetett vágni - mindkét verziónak ideírom a tápértékét.
Tápérték adatok:
Egy adagban:
Kcal:843,6 Szénhidrát:78,45 g Fehérje:46,09 g Zsír:37,39 g
Egy szeletben (összesen 8):
Kcal:105,45 Szénhidrát:9,81 g Fehérje:5,76 g Zsír:4,67 g
Egy kisebb kockában (összesen 16):
Kcal:52,73 Szénhidrát:4,9 g Fehérje:2,88 g Zsír:2,34 g
Hoppá, azt hiszem meg is van az egyik karácsonyi süti-terv :-) Van itthon zsírtalanított máklisztem, majd azzal tesztelem. Köszi szépen! Nagyon ügyi vagy amúgy... és milyen sokat sütsz. Csak ámulok, hogy naponta jönnek az új posztok :-)
VálaszTörlésMáklisztet honnan szerzel be amúgy? Keresek én is egy ideje, de eddig nem láttam sehol.
VálaszTörlésA posztok egy részében szereplő sütiket már régebben megsütöttem, most csak cikket írok hozzá, és tápértéket számolok - ettől függetlenül tényleg sokat sütök, de azért nem napi rendszerességgel :)
Persze most a karácsony miatt is belehúztam kicsit, hogy nagyobb legyen a repertoár, ha valaki innen merítene ötleteket. :)
Szia Betti! :) Nagyon klassz a blogod, majdhogynem a kezdetektől olvaslak...a régebbi receptjeid is nagyon finomak, de egyre jobb dolgokat találsz ki, nagyon ügyes vagy! Az értelmi fogyi-buta emberekkel pedig még mindig ne foglalkozz, nem éri meg! :) Eredetileg a mákliszttel kapcsolatban akartam írni...:D én a bioköles.hu oldalon szoktam rendelni a máklisztet. Abszolút megéri, mert a fél kilós kiszerelés 280-ft, és a megrendeléseket személyesen is át lehet venni -amennyiben az illető eltud menni érte Szegedre, vagy Pestre-, és így ugye nincs postaköltség. (Úgy tudom Te is Pesten laksz...)
TörlésMár elég sok helyet "feltérképeztem" és más bioboltokban jobb esetben a dupláját, de van, hogy még többet is elkérnek érte... Remélem tudtam egy picit segíteni. :)
Szia! Nem is hittem volna, hogy ilyen olcsón is hozzá lehet jutni a mákliszthez, én bioboltokban rendszeresen ezer forint körül látom, negyedkilós kiszerelésben.. :D Köszönöm a segítséget, szerintem mindenképpen rendelni fogok erről az oldalról :) nemcsak máklisztet, mert ahogy nézem, a többi termék is sokkal olcsóbb a bioboltokhoz képest. Köszi még egyszer :)
TörlésJajj, igazán nincs mit, ez a minimum! :) Mi pedig a sok finom receptedet köszönjük Neked amiket megosztasz, meg a mindig kedves és közvetlen reagálást! :)
TörlésMár csodálkoztam, hogy naponta sütsz :-)De tényleg jó dolgok vannak, szal köszi. Amúgy mákliszt itt: http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/details/828/111/nature-cookta/nature-cookta-m%C3%A1kliszt-500%20gramm
VálaszTörlésAmúgy meg HerbaHáz: (http://www.herbahaz.hu/fogyasztoi_arlista/)csak ők pont kifogytak ahogy nézem. Nagyon klassz, csak 280 kcal/100g, és megvan a "mák-érzés" is :-).
Köszi! Ahhoz képest, amire számítottam, még az ára sem vészes :)
VálaszTörlés