2012. december 19., szerda

Mákosguba-szelet

A vaníliakrém és a tojáshab miatt kapta a süti ezt a hangzatos nevet :) Mákos gubát egyébként kornspitzből szoktam készíteni, de annyira nem komplikált a recept, hogy ide feltöltsem - de ha valakit mégis érdekel, szívesen megírom e-mailben.
Miután elkészült, akkor jutott csak eszembe, hogy a krémet a mákos réteget kettévágva a közepébe is tölthettem volna, és a tetejére csak egy vékonyabb réteget - mondjuk így egyszerűbb és gyorsabb.

Hozzávalók (én egy jénai tálban sütöttem ki a tésztát, szóval egy ennek megfelelő tepsi, de lehet kicsit nagyobb is - elég magas lett így a tészta.):
A mákos réteghez:
65 g zabliszt
60 g mák
1 tojás
egyharmad zacskó sütőpor, vagy 1 kk. szódabikarbóna
1 kis citrom héja
75 ml tej
75 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 1 ek. folyékony édesítőszer)
csipet só

A vaníliás krémhez:
150 ml tej
150 ml víz
2 evőkanál vaníliás pudingpor/étkezési keményítő
1 evőkanál zabkorpa
1 tk. vaníliás xilit/vaníliaaroma
30 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 6 tabletta)

A tetejéhez:
2 tojásfehérje
kevés édesítő (nálam 1 kiskanál folyékony édesítőszer)
csipet só
pár csepp citromlé

Elkészítés:
A mákos réteghez a tojást az édesítővel és a tej kb. felével habosra keverjük. Hozzáadjuk a többi összetevőt, és a maradék tejjel lazítjuk, homogén állagúra keverjük. Sütőpapírral bélelt formába töltjük, 180-190 fokos sütőben 20-25 percet sütjük (tűpróba szükséges!).

A krémhez a hideg tejet a vízzel összeöntjük, a pudingporral és a korpával csomómentesen elkeverjük, hozzáadjuk a vaníliát és az édesítőt, majd kis lángon besűrítjük. Hűlni hagyjuk.

A kihűlt tészta tetején eloszlatjuk a pudingos krémet (vagy félbevágjuk, és közétöltjük a krémet, a maradékkal vékonyan a tetejét is lekenjük). A két tojásfehérjét a csipet sóval és a citromlével habbá verjük, az édesítőt a vége fele adjuk hozzá, mikor már majdnem teljesen kemény a hab. Mikrohullámú sütőben 50 másodperc alatt "megfőzzük" (ez a lépés akár ki is maradhat, de akkor nagyon összeesik a hab sütés közben, mivel nincs benne a cukor, ami tartást ad neki). Kiskanállal a sütemény tetejére halmokat formálunk a habból. Néhány percre visszarakjuk a sütőbe, hogy megpiruljon a hab, szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd kis időre hűtőbe tesszük (nem muszáj, csak akkor szebben szeletelhető).

Elég laktató és tömény süti, már egy szelettel el van telve az ember :)


8 nagyobb szeletre, vagy 16 kisebb kockára lehetett vágni - mindkét verziónak ideírom a tápértékét.

Tápérték adatok:
Egy adagban:
Kcal:843,6          Szénhidrát:78,45 g    Fehérje:46,09 g       Zsír:37,39 g

Egy szeletben (összesen 8):
Kcal:105,45       Szénhidrát:9,81 g       Fehérje:5,76 g         Zsír:4,67 g

Egy kisebb kockában (összesen 16):
Kcal:52,73         Szénhidrát:4,9 g         Fehérje:2,88 g         Zsír:2,34 g




7 megjegyzés:

  1. Hoppá, azt hiszem meg is van az egyik karácsonyi süti-terv :-) Van itthon zsírtalanított máklisztem, majd azzal tesztelem. Köszi szépen! Nagyon ügyi vagy amúgy... és milyen sokat sütsz. Csak ámulok, hogy naponta jönnek az új posztok :-)

    VálaszTörlés
  2. Máklisztet honnan szerzel be amúgy? Keresek én is egy ideje, de eddig nem láttam sehol.
    A posztok egy részében szereplő sütiket már régebben megsütöttem, most csak cikket írok hozzá, és tápértéket számolok - ettől függetlenül tényleg sokat sütök, de azért nem napi rendszerességgel :)
    Persze most a karácsony miatt is belehúztam kicsit, hogy nagyobb legyen a repertoár, ha valaki innen merítene ötleteket. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Betti! :) Nagyon klassz a blogod, majdhogynem a kezdetektől olvaslak...a régebbi receptjeid is nagyon finomak, de egyre jobb dolgokat találsz ki, nagyon ügyes vagy! Az értelmi fogyi-buta emberekkel pedig még mindig ne foglalkozz, nem éri meg! :) Eredetileg a mákliszttel kapcsolatban akartam írni...:D én a bioköles.hu oldalon szoktam rendelni a máklisztet. Abszolút megéri, mert a fél kilós kiszerelés 280-ft, és a megrendeléseket személyesen is át lehet venni -amennyiben az illető eltud menni érte Szegedre, vagy Pestre-, és így ugye nincs postaköltség. (Úgy tudom Te is Pesten laksz...)
      Már elég sok helyet "feltérképeztem" és más bioboltokban jobb esetben a dupláját, de van, hogy még többet is elkérnek érte... Remélem tudtam egy picit segíteni. :)

      Törlés
    2. Szia! Nem is hittem volna, hogy ilyen olcsón is hozzá lehet jutni a mákliszthez, én bioboltokban rendszeresen ezer forint körül látom, negyedkilós kiszerelésben.. :D Köszönöm a segítséget, szerintem mindenképpen rendelni fogok erről az oldalról :) nemcsak máklisztet, mert ahogy nézem, a többi termék is sokkal olcsóbb a bioboltokhoz képest. Köszi még egyszer :)

      Törlés
    3. Jajj, igazán nincs mit, ez a minimum! :) Mi pedig a sok finom receptedet köszönjük Neked amiket megosztasz, meg a mindig kedves és közvetlen reagálást! :)

      Törlés
  3. Már csodálkoztam, hogy naponta sütsz :-)De tényleg jó dolgok vannak, szal köszi. Amúgy mákliszt itt: http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/details/828/111/nature-cookta/nature-cookta-m%C3%A1kliszt-500%20gramm
    Amúgy meg HerbaHáz: (http://www.herbahaz.hu/fogyasztoi_arlista/)csak ők pont kifogytak ahogy nézem. Nagyon klassz, csak 280 kcal/100g, és megvan a "mák-érzés" is :-).

    VálaszTörlés
  4. Köszi! Ahhoz képest, amire számítottam, még az ára sem vészes :)

    VálaszTörlés