Hozzávalók egy kisebb tekercshez:
3 tojás
3 ek zabliszt, kicsit púpozott (kb. 25 g)
30 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 7 tabletta porrá törve)
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
70 g diabetikus (barack)lekvár
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, félretesszük. A sárgákat az édesítővel kihabosítjuk, hozzáforgatjuk a fehérjehabot óvatosan, majd a szódabikarbónával elkevert zablisztet. Sütőpapírra kikenünk egy kb. 1-1,5 cm vastag téglalapot vagy négyzetet (ne vékonyodjon el nagyon a tészta, mert törékeny lesz) - nekem kb. a gáztepsi kétharmadát adta ki méretben. Ne legyen sokkal hosszabb az egyik éle, mint a másik, mert akkor kicsi lesz a tekercsünk. 180 fokon megsütjük, sütőtől függ, mennyi idő, de 7-8 perc után már lehet tűpróbát csinálni - ne süssük túl, mert akkor a feltekerés közben eltörhet a tészta.
Még melegen a sütőpapírral feltekerjük, így hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, megkenjük a lekvárral, szorosan feltekerjük, ízlés szerint xilittel megszórhatjuk, majd kicsit átlósan szeleteljük (én nem így tettem, mivel charlotte tortához készült a piskótatekercs, szóval a hosszára merőlegesen vágtam vékony szeletekre)
Tápérték adatok:
Egy tekercsben:
Kcal:370 Szénhidrát:38,23 g Fehérje:23,61 g Zsír:19,62 g
Egy szeletben, ha mondjuk 12 szeletre vágjuk (én többre vágtam, a már említett okokból :) ):
Kcal:30,83 Szénhidrát:3,19 g Fehérje:1,97 g Zsír:1,64 g
Ez de jó! És hihetetlenül kevés kcal :-) Gratula. Más sütik esetében 1 szeletben is dupla annyi energia van, mint itt az egész tekercsben.
VálaszTörlésLelkesen várjuk a folytatást is! :)
VálaszTörlésBoglárka : Köszi :) Viszont ami még ennél is fontosabb szerintem, hogy nincs tele gyors felszívódású szénhidrátokkal - fehér liszt, cukor - mint a legtöbb hagyományos sütemény.
VálaszTörlésMarie: Nem kell rá sokat várni, nemsokára érkezik is :)
Abba ne hagyd a sütést és kísérletezést, és főleg ne drága alapanyagokkal! Téged a jó isten sodort felém! Akarunk még sok, finom, olcsó és nem hizlaló sütiket:)
VálaszTörlésNem tervezem abbahagyni :) Csak most költözünk, ezért nem töltöttem fel a napokban receptet.
VálaszTörlésMegcsináltam,isteni finom.Nekem csak az a baj volt,hogy nagyon rátapadt a sütőpapírra de azért finom volt.Sikerült biztos rossz sütőpapírt vennem:)
VálaszTörlésIgen, ezt el is felejtettem beleírni sajnos, szilikonos sütőpapírt kell használni mindenképpen. A sima sütőpapírt még olajjal vagy margarinnal le kellene kenni, de ez diéta szempontjából nem túl szerencsés :) Egyébként nem sokkal drágább a szilikonos sem.
TörlésSzuper az oldalad! Már több recepted is kipróbáltam, de eddig ez a piskótatekercs sikerült a legjobban! :) Szerintem torta alapnak is fogom használni!
VálaszTörlésÖrülök hogy jól sikerült :) Torta alapnak csak akkor használd, ha egyenként sütöd a lapokat - a tortakarikát picit másképp kell, ahhoz ma este töltök fel receptet :)
TörlésSzia! Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, hogy van személyedben egy tapasztalt emberke, akitől kérdezhetek.
VálaszTörlésJómagam is próbálkozom hasonló dolgokkal, sokat olvastam, keresgéltem is a témában, szeretek kísérletezgetni, de nekem valahogy hiányzik a piskótaszerű süteményekből a cukor, mint térfogatnövelő összetevő. Hiába van bennük lazítóanyag. Egészen pontosan a tablettáknál van ez így, mert a pár szem összetörve, nem sokat segít a habosításban. Édesítőpor esetében működik, sőt felesen, fele por, fele tabletta is jobb lesz a végeredmény, mint csak tablettával.(Sussina)
Alapból soha, semmit nem sütöttem meg az előírt brutál kristálycukor mennyiségekkel, tehát nem az ízzel van gondom, hanem a végeredmény állagával.Túl tömör lesz, még úgyis, hogy én egyelőre finomliszttel próbálgatom.
Nagyon megköszönném, ha válaszolnál, és esetleg megírnád, hogy mi lehet a probléma, ahogy nézem a blogot, Te már abszolút rutinos vagy:-) Előre is köszönöm a segítséget.
Szia!
TörlésA cukor, amellett hogy a sütemény térfogatát és súlyát növeli, lazító hatással nem rendelkezik (sőt, például ha a kelt tésztákba túl sok kerül, le is húzza a süteményt). A különféle tésztáknál többféle lazítóanyagot is lehet alkalmazni, például ez a piskóta jellegűeknél a tojásfehérjehab és a sütőpor (nálam szódabikarbóna), a keverteknél a sütőpor/szódabikarbóna, illetve én ezért használok fele-fele arányban zablisztet és zabkorpát ilyenkor, mert a különböző szemcsenagyságuk miatt is lazább lesz a tészta.
A habosításhoz szintén semmi szükség a cukorra, a tojásfehérje és sárgája is teljesen jól kihabosodik anélkül is (előbbihez érdemes pici sót, és pár csepp citromlevet adni), az édesítőnek ehhez nincs köze, csak az íz miatt szükséges a sütibe.
Az édesítőpor ugyanaz, mint a tabletta összetörve - mondjuk attól függ, ennyire töröd össze, én egy kiskanál segítségével szoktam,fontos,hogy teljesen por állaga legyen, ne maradjanak darabkák benne.
A kommentedből úgy veszem ki (szólj, ha tévednék :) ) hogy a "fitness sütik" előtt is volt bőven tapasztalatod a sütögetéssel, otthon vagy a konyhában - viszont ezeknél a sütiknél, és a hozzávalóknál teljesen el kell vonatkoztatni a hagyományos sütiktől :) Az a meglepő, hogy ehhez hasonló kommenteket általában a nagyobb konyhai tapasztalattal, berögződésekkel rendelkezők írnak - ezzel ellentétben, sokan meg magát a konyhai tevékenységet is csak az én sütijeimmel kezdték el, és küldözgetik a lelkes beszámolókat, képeket folyamatosan :) Szóval emiatt is lehet, idő kell, míg a megszokottól másmilyen állaggal, másféle viselkedésű alapanyagokkal megbarátkozik az ember - és ezt sajnos utánaolvasással nem lehet kiküszöbölni, csak a gyakorlat által.
Remélem, tudtam segíteni :) Ha kérdésed lenne még, írj nyugodtan.
Szia!
TörlésKöszönöm az alapos válaszodat! :-)
És igen, jól gondolod, hogy van bőven mögöttem tapasztalat, hagyományos sütés terén állítólag:-) egészen jó vagyok. "Lájtosból" meg még valóban nincs sok tapasztalatom. Illetve pár éve egy félcsaládi fogyózás alkalmával néhány receptet "átírtam kicsit" , de nem merültem el hosszan a témában.
Mindig kétségeim voltak, amikor a szerencsés családtagjaimat, akiken nem látszik, mit esznek...édesítőszeres sütivel kínáltam. Az egészséges hírében álló drágábbal meg valóban nem buli a kísérletezés:-)
Mint írtam is, a kristálycukrot azért mindig alaposan lecsökkentve használom, de akkor ezek szerint, amit a cukor lökne térfogatilag:-) a sütin, azt nem teszi a "pöttyös" édesítőszer, ezért pl a lisztet is kikísérletezett módon csökkenteni kell hozzá. És gondolom lisztje válogatja, miből mennyi kell.
A héten valamit kipróbálok a receptjeid közül:-)
A mákosaid (is) nagyon bejönnek nekem, sajnos egyedül vagyok az 5 fős családban a mákimádatommal:-((
További sok finom fittsütit:-))