Hozzávalók (egy kisebb adaghoz, nekem ebből 13 db perec jött ki):
75 g zabliszt
10 g keserű kakaópor
1 kk.étkezési keményítő/csokis vagy vaníliás pudingpor
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
kb 70 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 15 tabletta porrá törve)
1 ek. lefőzött kávé
1 tojás
1 teáskanál kefir/joghurt
ízlés szerint mehet még bele esetleg: rumaroma, csokoládé aroma, citromhéj, narancshéj, fahéj, étcsokoládé darabok
Az öntethez:
5 g keserű kakaópor
pici víz (20-30 ml)
édesítő,rumaroma,csokiaroma (ízlés szerint)
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük, mélyedést készítünk a közepén, beleütjük a tojást. Elkeverjük, hozzátesszük a kávét és a kefirt is, rugalmas tésztává gyúrjuk (ha nem áll össze, egy pici kefirt adhatunk még hozzá). Kisebb diónyi darabokat tépünk a tésztából, és pereceket formálunk (kb 15 cm hosszúra kisodorjuk, és a két szélét egymást keresztezve visszahajtjuk, összenyomkodjuk.) Közepes hőfokon (nálam gázsütő 4-es fokozat) kb. 10 perc alatt megsütjük.
Mivel a süti zsiradékot nem tartalmaz, magában elég száraz. Ezért vagy diabetikus lekvárral kenjük meg, vagy kakaóbevonatot készítünk rá: az 5 gramm kakaóport kevés vízzel sűrűre főzzük, majd ízesítjük. A perecekre csíkokat húzunk, vagy bevonjuk a tetejüket teljesen (lásd a képen :) ). Kicsit hidegre tesszük, amíg a bevonat megdermed rajta (teljesen szilárd nem lesz akkor sem).
Esetleg magas kakaótartalmú étcsokit is olvaszthatunk, azzal is mintázhatjuk a tetejüket.
Tápérték adatok:
Egy adagban (nálam 13 darab)
Kcal:390,15 Szénhidrát:54,36 g Fehérje:19,35 g Zsír:12,23 g
Egy darabban:
Kcal:30,01 Szénhidrát:4,18 g Fehérje:1,49 g Zsír:0,94 g
Szia! Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra. Pár napja már olvasgatom és mire kialakítanám a karácsonyi sütnivalók sorát, addigra mindig felkerül egy újabb kihagyhatatlan recept. Nekem meg muszáj bővítenem a repertoárt. :) Remélem nekem is ilyen jól sikerülnek majd, mint itt a képeken.
VálaszTörlésSzia! Hát, a napokban még jónéhány receptet terveztem elkészíteni és feltölteni, szóval lehet, hogy még tovább bővül a repertoár :) Igyekszem így kezdésképpen minél többet felrakni, főleg most, az ünnepek előtt, hogy minél több embernek tudjak velük segíteni "átvészelni" ezt az időszakot :)
VálaszTörlésBiztos vagyok benne, hogy jól fognak sikerülni, szerintem egyszerű az elkészítésük, nem igazán van mit elrontani benne :) Ha esetleg mégis valami kérdésed lenne a sütögetés során, írd meg nyugodtan!
Szia! AZ ember azt gondolná, hogy minden nap ennyi fitt nasit eszel. Így van-e? :) A másik: láttam másik receptedben is az édesítő tabikat. Ugye tudod, hogy van egy bizonyos határ, ami felett nem egészséges fogyasztani? Azt hiszem, hogy testsúly kg-onként 40 mg. Nem tudom pontosan, mennyi, sosem fenyegetett a veszély, hogy bármilyen édesítőanyagból túladagoljam magam :D
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésIgen, erre gondoltam is hogy így tűnhet :)Ennek ellenére nem így van, már régóta fényképezgetem a sütiket és jegyzetelem a hozzávalókat, szóval nem ilyen gyakorisággal sütök azért, régebbiek is felkerülnek. Egyébként most, hogy elkezdtem a blogot, tényleg majdnem mindennap eszek valami ilyesmit, mivel valahogy muszáj elfogyniuk :D A párommal élek, neki a hagyományos módon készítem az ételeket, szóval csak magamra számíthatok ilyen téren.
Nem számolom pontosan, mennyi édesítőt fogyasztok - de szerencsére kb. idejét sem tudom, mikor voltam utoljára beteg, és a mostani időben is gond nélkül legyaloglom például a kétszer 35 percet az edzőterembe és vissza - azért ezt hozom fel példának, mert ez van a legmesszebb, de mindenhová gyalog járok :) szóval nem hiszem, hogy olyan rossz úton járok az egészségemet illetően - legalábbis remélem :D
Pedig már évek óta csak édesítőszert használok cukor helyett - lehet, hogy minden ember szervezete másképp reagál rá, valakién egyszerűen "áthalad", valakinek pl. fáj a feje tőle, rosszul lesz, stb (ez talán kicsit amiatt is lehet, ha valaki idegenkedik a mesterséges dolgoktól, és a tudat, hogy ilyet vitt be a szervezetébe, pszichésen ezt váltja ki - persze nem mondom, hogy mindenkinél ez van, csak néhány esetben.)
Tényleg az a kérdés felmerült bennem, hogy melyik fajta édesítő tablettát használod pontosan? Az enyémen hiába kutattam nem találtam arra utaló információt sütésálló-e. Ez egyébként nátrium-ciklamátot és nátrium-szacharinátot tartalmaz. A karácsonyi sütésekhez ezt tervezem használni valamint steviás eritritet az Angelocska által említett túladagolási probléma elkerülése végett. Bár én is régóta használom az édesítő tablettákat napi rendszerességgel és soha semmilyen negatív mellékhatását nem tapasztaltam (még), de jobb az óvatosság. Na meg a mértékletesség. De utóbbi kihívás lesz, mivel minden sütemény olyan kis hívogató a képeken. :)
VálaszTörlésHa ciklamát és szacharin alapú -mint szinte mindegyik édesítőszer-, akkor biztos hogy sütés és főzésálló, bár a nagy részére nem írják rá. Szerintem nincs nagy különbség a különböző édesítőszerek között, én most éppen S-Budget "márkájút" használok :D Előtte az Aldiban kapható Süssli nevezetű, szintén 1200 darabosat használtam, azelőtt megint másmilyet, de számomra nem volt észrevehető különbség. A folyékonyaknál van egy-kettő, aminél erősebb mellékízt érzek, a tablettásnál ilyen nincsen.
VálaszTörlésTudtommal a gyakrabban használt édesítők közül az aszpartám az, ami nem hőálló, de a bolti édesítőszerek között még nem találkoztam aszpartám tartalmúval.
Mikrózás során az a tapasztalatom, hogy folyamatosan csökken az "erejük", 3-4 percen túl teljesen eltűnik az édes íz. De például ha a madártejhez a tojásfehérjehabot mikrózom, akkor 50-55 másodperces "főzés" után még teljesen meg szokott maradni az édes íz.
Na igen, főleg akkor nehéz a mértékletesség, ha tudja az ember, hogy az alakja sincs veszélyben a sütemények miatt, főleg hogy "élőben" még inkább hívogatóak :)
Jó karácsonyi sütögetést!:)
Sziasztok én Ezerédest használok,de azon sincs semmi!!!Vagy xilitet de az nagyon drága???Akkor a receptjeidet használhatom Ezerédessel is??
TörlésUtánanéztem, az Ezerédes is ciklamát, fruktóz és szacharin alapú - szóval igen, el tudod készíteni azzal is a recepteket :)
TörlésNekem a Canderel íze teljesen elvész hő hatására... így jártam a mézeskalács sütikkel is, utólag rájöttem. Hiába tettem bele mézet is... úgyhogy a Canderel sajnos nem bírja.
VálaszTörlésEzt a Canderel honlapon találtam:
VálaszTörlés"A Canderel összetevőit a test minden más ételhez hasonló módon bontja le. A Canderel legfőbb édesítő összetevője az aszpartám. A Canderel termékekben található aszpartám az azt alkotó két fehérjealkotó aminosavból, a fenilalanin és aszparaginsavból és metanol kombinációjából áll."
(Akkor rosszul tudtam, ezek szerint mégiscsak van aszpartám tartalmú a bolti édesítők között. )
Te amúgy mivel foglalkozol a mindennapokban? Van köze az egészségügyhöz vagy dietetikához?
VálaszTörlésÁ, én nem vagyok hivatásos szakértője a témának :) csak már jó ideje kísérletezgetek ezekkel a sütikkel, és mivel elég sok összegyűlt már, képpel, recepttel, úgy gondoltam, érdemes lenne megosztani, hogy másoknak is könnyebbé tegye a diétát.
VálaszTörlésAmúgy nincsen sajnos - egyelőre tartós, bejelentett munka sem. 20 éves vagyok, cukrász végzettséggel (OKJ, ami nem sokat ér, az otthoni sokéves konyhai tevékenységet meg nem fogadják el szakmai tapaszalatnak :D ) szóval ezzel nincs esélyem elhelyezkedni, ráadásul a szakmai gyakorlat során jöttem rá, hogy a vendéglátóiparnak ez a szegmense nem éppen az én világom... :)
Viszont a jövőben mindenképpen a táplálkozással kapcsolatos területen szeretnék elhelyezkedni, mármint nem egészségügyi, hanem inkább a diéta és fitness vonalon. Egyelőre ilyen téren itthon "képezem magam", olvasok elég sokat a témában, sütiket tervezek, alakítok át, közben teszünk félre, hogy el tudjak menni egy képzésre idővel. (Adódik a kérdés, miért nem mentem főiskolára: családi helyzet (főképp anyagi, de nemcsak), itt nem szeretném részletezni :) )
Na, ez a komment elég önéletrajzi jellegűre sikeredett, kicsit túlságosan is :)
Köszönöm a választ, nekem is pont ezek vannak. :) Eddig azért úgy tapasztaltam például zabkása főzésénél, hogy ha már az elején hozzáadom az édesítőt, akkor veszít az erejéből. Így mindig a végén szoktam csak pici vízben feloldva. Majd kiderül, hogy szerepelnek a receptekben és milyennek ítéli a család. Mindenképpen beszámolok majd az eredményről az ünnepek után. :D
VálaszTörlésJójó, kíváncsian várom:) Egyébként szerintem akkor ha az első süteménynél úgy érzed, kevés bele a megadott édesítő, veszít az erejéből, akkor a többibe tegyél a megadott mennyiségnél kicsivel többet.
VálaszTörlésÉrdekességképpen írom, hogy a "sütésálló" feliratnak sem mindig szabad hinni: az Angelocska által tegnap említett Canderel (ami aszpartám alapú édesítőszer, ami hő hatására elveszti az ízét) honlapján is azt írták, hogy sütésre-főzésre alkalmas - szóval ezt ki kell tapasztalni.
Szia! Én elkészítettem, de sajnos nem volt kefirem, így tejjel csináltam, és ezért nem lett formázható állagú a tészta ezért csak "kekszként" ettük meg de nagyon finom volt. Érdemes megvárni amíg kihűl.
VálaszTörlésSzia! Sajnos a tejjel nem nagyon lehet a kefirt helyettesíteni, a különböző állag miatt (ezekben a tésztákban a kefir a tejföl "alternatívájaként" van jelen), de akkor ezek szerint jól megoldottátok a helyzetet :)
TörlésSzia!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra, tegnap este ki is próbáltam a citromos cookie-t, nagyon finom volt! Már egy éve próbálok egészségtudatosan élni, ami általában véve sikerül is. A legnagyobb problémám nekem is az édességekkel van. Látom, hogy próbáltatok az édesítők világában kiigazodni. Remélem, tudok segíteni, ha leírom, hogy én mit használok (igyekszem csak természeteset): Stevia fluid max. 10 csepp limonádéba, süteményekbe, tejbegrízbe, palacsintába, mindenbe jó, hőálló. Nem utolsósorban nulla kalóra, nincs mellékíze. Egyedül a kelt tésztákba nem lehet használni, mert nem jön fel tőle az élesztő és karamellizálásra sem alkalmas. Mivel a Stevia por alakban elég drága, ezért én még eritritolt szoktam használni, ha valamibe nagyobb mennyiség (10-20 dkg) szükséges. Ez szintén természetes cukoralkohol, hasonlóan a nyírfacukorhoz. Kelt tésztákba és karamellizálásra szintén nem használható. Kellemes sütögetést nektek!
Szia! Köszi a tájékoztatást :) Nekem, amíg ekkora mennyiségben sütök a blog miatt, a ciklamát-szacharin alapú édesítő a legpraktikusabb, elsősorban az ára miatt. Káros mellékhatását eddig nem tapasztaltam. Idővel persze, elképzelhető hogy átváltok a steviára. További jó sütögetést neked is! :)
Törlés