Szóval akkor madártej gigaposzt :) különféle ízesítésekkel, zabliszttel, pudingporral, tojássárgájával és anélkül - pontos kalóriaértékekkel természetesen.
Madártej alaprecept tojássárgájával, pudingporral - súlytartáshoz, edzés után - vagy diétában, csaló étkezésnek:
Hozzávalók:
2 tojás
2 dl tej
1 teáskanál vaníliás pudingpor
Édesítő (én 3 db tablettát tettem a tejbe, kb. 3/4 evőkanál folyékony édesítőt a habba)
vaníliaaroma
csipet só
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk. A hideg tejben a pudingport csomómentesen elkeverjük, habverővel hozzákeverjük a tojássárgákat, beletesszük az édesítőt, lassú tűz fölött kevergetve kicsit besűrítjük (én sűrűbben szeretem, szóval kb. forrásig főzöm: de ilyenkor vigyázni kell, hogy a tojássárgája ne csapódjon ki)
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük - az édesítőt akkor adjuk hozzá, mikor már majdnem kész. 50-55 másodpercre mikrohullámú sütőbe tesszük (mikrótól függ, mennyi időre, az enyém 800 w-os. Egyébként egy perc sem árt neki.)
A megfőtt fehérjehabból evőkanállal galuskákat szaggatunk a tejbe. Kicsit több lesz benne a galuska, mint a "megszokott" madártejben (nem annyi, mint a fenti képen, azon a kicsit lejjebb leírt "extra habos madártej" szerepel:) )
Megvárjuk amíg kihűl, hűtőbe tenni nekem nem igazán szokott lenni türelmem :) , de persze úgy is lehet. Két adag elvileg, én egyben szoktam enni, de nem desszertként, hanem külön étkezésnek.
Tápérték adatok:
Egy teljes adagban:
Kcal:240 Szénhidrát:11,06 g Fehérje:20,06 g Zsír:15,07 g
Fél adagban:
Kcal:120 Szénhidrát:5,53 g Fehérje:10,03 g Zsír:7,54 g
Madártej alaprecept zabliszttel: a tápérték itt nem változik, az elkészítés módja sem, viszont pudingpor helyett 1 púpozott tk. zablisztet keverünk el a tejben, és vaníliaaromát adunk hozzá, csökkentve ezzel a gyorsan felszívódó szénhidrátok mennyiségét.
Tojássárgája nélküli madártej:
Ugyanaz mint az eredeti recept, csak zabliszttel és tojássárgája nélkül - így 1 ek. zablisztet teszünk a tejbe, hogy kellően besűrűsödjön. A tápérték a következőképpen alakul:
Egy teljes adagban:
Kcal:173,2 Szénhidrát:11,58 g Fehérje:15,19 g Zsír:3,32 g
Fél adagban:
Kcal:86,6 Szénhidrát:5,79 g Fehérje:7,6 g Zsír:1,66 g
Extra habos madártej tojássárgája nélkül: Tápértékében ez a recept a legkedvezőbb, hiszen több fehérjét tartalmaz, zsírból és szénhidrátból pedig elhanyagolható mennyiséget.
Egy teljes adagban:
Kcal:196 Szénhidrát:11,82 g Fehérje:20,23 g Zsír:3,44 g
Fél adagban:
Kcal:98 Szénhidrát:5,91 g Fehérje:10,12 g Zsír:1,72 g
Extra habos madártej tojássárgájával: Ugyanaz mint az alaprecept, csak plusz egy tojással. Zabliszttel vagy pudingporral is lehet készíteni persze. Én így tömegelés idején ezt a verziót részesítem előnyben :)
Egy teljes adagban:
Kcal:341,5 Szénhidrát:12,35 g Fehérje:26,97 g Zsír:21,14 g
Fél adagban:
Kcal:170,75 Szénhidrát:6,17 g Fehérje:13,49 g Zsír:10,57 g
A madártejnek a vaníliás alaprecepten kívül többféle ízesítési módja is létezik, itt egy felsorolás, hogy eddig milyen ízekben készítettem el (a tápérték csak minimálisan változik, az ízesítőanyagok kis mennyiségéből adódóan, így azt nem írom le egyesével megint):
- csokis madártej: a tejes keverékbe egy kiskanál kakaó,pici rumaroma
- narancsos-fahéjas madártej: a tejhez egy kevés narancslé és narancshéj, a végén fahéjjal megszórjuk a galuskákat
- karamellás madártej: a vaníliás pudingpor helyett karamellás pudingport teszünk bele
- citromos-diós madártej: a tejes keverékbe egy pici diót és fahéjat teszünk, a tojáshabba felverés előtt pár csepp citromlevet.
- rumos kókuszos madártej: a tejes keverékbe kókuszreszeléket/kókuszaromát és egy pici rumaromát keverünk, esetleg a habba mikrózás előtt egy kis kókuszreszeléket forgatunk
- tejszínes-mogyorós madártej: vaníliás pudingpor helyett tejszínes pudingpor, pici darált mogyoró, tejszínes mogyoró aroma
Kedves Betti!
VálaszTörlésÉn az Édesanyámtól az alábbi madártej készítési módot tanultam:
1 l tej, 4 db tojás, 4 evőkanál cukor- helyettesíthető édesítőszerrel, 1 cs vanília cukor. A tejet felforraljuk, a felvert tojás fehérjéből kifőzzük a galuskákat a vaníliás tejben. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral vagy édesítővel, a tejbe öntjük, felfőzzük és kész. Ha édesítővel készül akkor 1 dl -ben kb. 5 g szénhidrát van. A tojássárgájától elég sűrű lesz pudingpor nélkül is.