2012. december 2., vasárnap

Expressz diétás madártej változatok

A madártejet egyáltalán nem nehéz diétásan elkészíteni - amúgy sem egy nehéz édesség, ráadásul szénhidrátot a cukron kívül alig tartalmaz. A habgaluska kifőzése szokott még problémát jelenteni, erre létezik egy egyszerű és gyors megoldás: a fehérjehabos tál 50-55 másodpercre be a mikróba, meg is főtt a habunk, kanállal simán darabolható. Változatok helyett fokozatokat is írhattam volna a címbe, mivel erre is kitérek részletesebben: attól függően például, hogy mennyire érzünk ellenszenvet a tojássárgájával szemben :D , vagy éppen mennyire fér bele néhány gramm gyorsan felszívódó szénhidrát az étrendünkbe (edzés után mehet például), többféleképpen is el lehet készíteni. A tejet azért nem cserélem szójatejre/akármilyen másféle speciális tejre, mert egyrészt szerintem ahhoz képest, amennyivel jobb a tápértékaránya, irreálisan többe kerül, ha nincs "rászorulva" az ember (=nem laktózérzékeny). Másrészt sokan a fehérjeport tejjel isszák, a zabkását tejjel főzik - én mindkettőnél csak vizet használok, így néha ez a kevés tej, amit a süteményekbe használok, nem dobja meg nagyon a szénhidrát és kalóriabevitelt.

Szóval akkor madártej gigaposzt :) különféle ízesítésekkel, zabliszttel, pudingporral, tojássárgájával és anélkül - pontos kalóriaértékekkel természetesen.


Madártej alaprecept tojássárgájával, pudingporral - súlytartáshoz, edzés után - vagy diétában, csaló étkezésnek:
Hozzávalók:
2 tojás
2 dl tej
1 teáskanál vaníliás pudingpor
Édesítő (én 3 db tablettát tettem a tejbe, kb. 3/4 evőkanál folyékony édesítőt a habba)
vaníliaaroma
csipet só

Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk. A hideg tejben a pudingport csomómentesen elkeverjük, habverővel hozzákeverjük a tojássárgákat, beletesszük az édesítőt, lassú tűz fölött kevergetve kicsit besűrítjük (én sűrűbben szeretem, szóval kb. forrásig főzöm: de ilyenkor vigyázni kell, hogy a tojássárgája ne csapódjon ki)

A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük - az édesítőt akkor adjuk hozzá, mikor már majdnem kész. 50-55 másodpercre mikrohullámú sütőbe tesszük (mikrótól függ, mennyi időre, az enyém 800 w-os. Egyébként egy perc sem árt neki.)

A megfőtt fehérjehabból evőkanállal galuskákat szaggatunk a tejbe. Kicsit több lesz benne a galuska, mint a "megszokott" madártejben (nem annyi, mint a fenti képen, azon a kicsit lejjebb leírt "extra habos madártej" szerepel:) )

Megvárjuk amíg kihűl, hűtőbe tenni nekem nem igazán szokott lenni türelmem :) , de persze úgy is lehet. Két adag elvileg, én egyben szoktam enni, de nem desszertként, hanem külön étkezésnek.

Tápérték adatok:

Egy teljes adagban:
Kcal:240        Szénhidrát:11,06 g         Fehérje:20,06 g     Zsír:15,07 g

Fél adagban:
Kcal:120       Szénhidrát:5,53 g           Fehérje:10,03 g      Zsír:7,54 g


Madártej alaprecept zabliszttel: a tápérték itt nem változik, az elkészítés módja sem, viszont pudingpor helyett 1 púpozott tk. zablisztet keverünk el a tejben, és vaníliaaromát adunk hozzá, csökkentve ezzel a gyorsan felszívódó szénhidrátok mennyiségét.

Tojássárgája nélküli madártej:
Ugyanaz mint az eredeti recept, csak zabliszttel és tojássárgája nélkül - így 1 ek. zablisztet teszünk a tejbe, hogy kellően besűrűsödjön. A tápérték a következőképpen alakul:
Egy teljes adagban:
Kcal:173,2        Szénhidrát:11,58 g         Fehérje:15,19 g     Zsír:3,32 g

Fél adagban:
Kcal:86,6         Szénhidrát:5,79 g            Fehérje:7,6 g        Zsír:1,66 g

Extra habos madártej tojássárgája nélkül: Tápértékében ez a recept a legkedvezőbb, hiszen több fehérjét tartalmaz, zsírból és szénhidrátból pedig elhanyagolható mennyiséget.
Egy teljes adagban:
Kcal:196        Szénhidrát:11,82 g         Fehérje:20,23 g     Zsír:3,44 g

Fél adagban:
Kcal:98         Szénhidrát:5,91 g            Fehérje:10,12 g        Zsír:1,72 g

Extra habos madártej tojássárgájával: Ugyanaz mint az alaprecept, csak plusz egy tojással. Zabliszttel vagy pudingporral is lehet készíteni persze. Én így tömegelés idején ezt a verziót részesítem előnyben :)
Egy teljes adagban:
Kcal:341,5        Szénhidrát:12,35 g         Fehérje:26,97 g     Zsír:21,14 g

Fél adagban:
Kcal:170,75         Szénhidrát:6,17 g            Fehérje:13,49 g        Zsír:10,57 g

A madártejnek a vaníliás alaprecepten kívül többféle ízesítési módja is létezik, itt egy felsorolás, hogy eddig milyen ízekben készítettem el (a tápérték csak minimálisan változik, az ízesítőanyagok kis mennyiségéből adódóan, így azt nem írom le egyesével megint):
  •  csokis madártej: a tejes keverékbe egy kiskanál kakaó,pici rumaroma
  • narancsos-fahéjas madártej: a tejhez egy kevés narancslé és narancshéj, a végén fahéjjal megszórjuk a galuskákat
  • karamellás madártej: a vaníliás pudingpor helyett karamellás pudingport teszünk bele
  • citromos-diós madártej: a tejes keverékbe egy pici diót és fahéjat teszünk, a tojáshabba felverés előtt pár csepp citromlevet.
  • rumos kókuszos madártej: a tejes keverékbe kókuszreszeléket/kókuszaromát és egy pici rumaromát keverünk, esetleg a habba mikrózás előtt egy kis kókuszreszeléket forgatunk
  • tejszínes-mogyorós madártej: vaníliás pudingpor helyett tejszínes pudingpor, pici darált mogyoró, tejszínes mogyoró aroma
A lista a végtelenségig folytatható, mindenkinek a saját ízlése/kreativitása szerint :)



1 megjegyzés:

  1. Kedves Betti!
    Én az Édesanyámtól az alábbi madártej készítési módot tanultam:
    1 l tej, 4 db tojás, 4 evőkanál cukor- helyettesíthető édesítőszerrel, 1 cs vanília cukor. A tejet felforraljuk, a felvert tojás fehérjéből kifőzzük a galuskákat a vaníliás tejben. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral vagy édesítővel, a tejbe öntjük, felfőzzük és kész. Ha édesítővel készül akkor 1 dl -ben kb. 5 g szénhidrát van. A tojássárgájától elég sűrű lesz pudingpor nélkül is.

    VálaszTörlés