2012. december 15., szombat

"Fanta-szelet"- liszt, cukor, zsiradék, szénsavas üdítő nélkül!

Talán az eddigi legjobban sikerült sütiátalakítás, észre se lehet venni, hogy nem az "eredeti" - maximum annyiban különbözik, hogy a tésztába reszelt narancshéj miatt még finomabb lett :) És emellett egy szelet átlagban 60 kalóriát tartalmaz.
Ráadásul szénhidrátszegény, több mint kétszer annyi benne a fehérje, mint a szénhidrát (ha több túróval készítjük, ez az arány tovább növelhető). A kakaós olajos piskótaréteg helyett egy zablisztből készült kakaós piskóta képezi a sütemény alapját, a tetején lévő zselés rétegnél pudingpor helyett zselatint használtam (a pudingpor keményítő, ami gyorsan felszívódó CH, ilyen kis mennyiségben nem igazán számít, de ha mást is használhatok helyette, inkább azt teszem. Persze lehet pudingporral is, ebben az esetben 1 púpozott ek. étkezési keményítőt/pudingport használjunk.) Szénsavas üdítő helyett narancslével és vízzel készítettem - de erről bővebben írok majd a receptben.


Én kisebb mennyiséget sütöttem, egy 20 cm-es tortaformában készítettem el (fontos, hogy valamilyen formában legyen, jobb híján akár jénai tálban, hogy rétegezni tudjuk). Ha nem egyedül vagy ketten esszük, hanem családnak sütjük, mindenképpen többszörözzük a hozzávalóknál megadott mennyiségeket, akár egy tepsivel (ennél szerintem háromszorozni kell) is készíthetünk. Ugyanolyan szépen szeletelhető, jól összeáll, mint az "eredetije" :)
Így szeleteltem "kockákra" a kört, kicsit egyenlőtlenül :)

Hozzávalók (egy 20 cm-es tortaformához, vagy hasonló méretű négyszögletű sütőformához):
A tésztához:
2 tojás
15 g zabliszt
5 g keserű kakaópor
1 fél narancs héja (vagy narancs héjának a fele :D )
csipet só
kb 30 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 6 tabletta porrá törve)
késhegynyi szódabikarbóna

A túrókrémhez:
300 g zsírszegény túró
vaníliaaroma/vaníliás xilit
90-100 g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint (nálam 20 tabletta porrá törve)
(én még a következőket tettem hozzá, hogy szépen megálljon a krém: 1 kiskanál kefir és 1 evőkanál zabkorpa)

A zseléhez:
másfél dl víz és 1 narancs leve,vagy 1 dl víz és két narancs leve - én az előbbi verziót készítettem
1 ek. zselatin
édesítő - mivel vízzel keverjük: nálam 3 tabletta
pár csepp vérnarancsaroma ízlés szerint (a színét is szebbé teszi)

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, félretesszük. A zablisztet a kakaóporral és a szódabikarbónával elkeverjük, félretesszük ezt is.
A tojássárgákat az édesítővel felhabosítjuk, közben a narancshéjat is hozzátesszük. Hozzáforgatjuk a tojásfehérjét, végül óvatosan, több részletben a zablisztes keveréket. A formába tesszük (én csak az aljára tettem sütőpapírt, mivel úgyis körbe kell vágni később)170-180 fokon, kb. negyedórát sütjük (sütőtől függ, mennyi idő alatt van kész, fontos a tűpróba). Miután elkészült, nem vesszük ki a sütőből, hanem a sütőajtót pl. egy fakanállal kitámasztjuk, hogy fokozatosan hűljön le, így hagyjuk a piskótát teljesen kihűlni.

Elkészítjük a túrókrémet: a túrót botmixerrel pürésítjük (ennek híján egy villa is megteszi legtöbb esetben, de akkor nem lesz olyan krémes) hozzáadjuk az édesítőt, vaníliát, ha teszünk bele akkor a kefirt és a zabkorpát.
A zselét is elkészítjük: a zselatint a forró vízben csomómentesen elkeverjük, majd hozzáadjuk a narancslevet, aromát és édesítőt is.

Most jön a türelemjáték :) A zselét csak akkor szabad rátenni ugyanis, mikor már valamennyit szilárdult: máskülönben a legkisebb hézagon át is lefolyik az aljára, átáztatja a tésztát, stb.
A túrótölteléket a kihűlt piskótán egyenletesen elterítjük, kézzel vagy villával lenyomkodjuk (ne maradjon hézag a forma szélén sem). Hűtőbe tesszük. Amint a zselé eléri a megfelelő állagot (nem teljesen folyékony), ráöntjük, mehet vissza a hűtőbe néhány órára, hogy összeálljon.

Kiborítjuk egy tányérra, leszedjük a sütőpapírt, egy másik tányér segítségével visszafordítjuk, és már szeletelhetjük is :)
A tápértéknél az egy szeletre leosztott adat nálam nem teljesen stimmel, mivel a kör kilencfelé vágásánál nem lesznek éppen egyformák a szeletek :) De azért kiszámoltam, hátha valaki éppen 9 egyenlő szeletre vágja :)

Tápérték adatok:
Egy adagban (9 szelet):
Kcal:512,35      Szénhidrát:27,95 g      Fehérje:65,21 g       Zsír:22,46 g

Egy szeletben:
Kcal:56,93        Szénhidrát:3,11 g        Fehérje:7,25 g         Zsír:2,5 g



2 megjegyzés: