2013. szeptember 19., csütörtök

Gőzgombóc-Germknödel 2. (fehérjedús, egyszerűen elkészíthető)

Gőzgombóc recept szerepelt már a blogon, de az zablisztből készült, búzasikér hozzáadásával, így a tésztája is tömörebb volt, ezenkívül fehérjeport sem tartalmazott még a recept. Szóval most újra megpróbálkoztam a gőzgombóccal, most már az "igazival" szinte megegyező (állagban és ízben is) változatot sikerült készíteni. Az elkészítése is egyszerűbb, és könnyen beszerezhető hozzávalókat tartalmaz (a búzasikérről írtátok többen is, hogy nem tudjátok beszerezni, így nem igazán erőltetem a használatát). A gombóc tésztája se tejterméket, se tojást nem tartalmaz.




Hozzávalók 8 db nagy gombóchoz:
220 g durumliszt
30-40 g natúr vagy vaníliás fehérjepor, nálam 40 g BioTech USA Iso Whey Zero vaníliás ízben
(plusz 30 g durumliszttel helyettesíthető)
kb. 130-150 ml langyos víz
10 g friss élesztő
1 kk. cukor vagy méz (az élesztő felfuttatásához)
40-50 g cukornak megfelelő édesítő ízlés szerint (nálam édesített fehérjepor használata mellett 9 tabletta porrá törve)
fél citrom héja
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
csipet só

A gombócok töltéséhez:
diabetikus, vagy házi cukormentes lekvár (szilvával a legjobb), vagy kevés édesítővel kevert keserű kakaópor, esetleg, ha dőzsölni szeretnél :)) fél-fél kocka magas kakaótartalmú étcsokoládé.
Én összesen 25 g diabetikus eperlekvárt használtam.

Az öntethez:
1.verzió: 2 gombóconként 20 g vaníliás fehérjepor, kevés vízzel pudingosra kikeverve
2. verzió, én most ezzel készítettem: 2 gombóconként: 150 ml sovány tej 1 púpozott tk. vaníliás pudingporral felfőzve, 15 g vaníliás fehérjeport (nálam BioTech USA Iso Whey Zero vaníliás ízben) hozzáadva, ízlés szerint édesítve. (szója alapú, vagy kevert fehérjepor esetén, a fehérjét főzés előtt adjuk a tejhez, kevés plusz vízre is szükség lehet a fehérje sűrítő hatása miatt)

A szóráshoz:
darált mák (nálam összesen 15 g a 8 gombóchoz)

Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral elkevert 1 dl langyos vízben felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálba tesszük, elkeverjük, majd a felfutott élesztőt is hozzáadjuk. Közepesen lágy kelt tésztát készítünk, alaposan kidolgozzuk (azaz, kézzel tudjuk gyúrni, de pl. a kalácstésztánál lágyabb legyen) - ehhez fehérjeportól függően, kevés (0,5 dl körül) langyos vizet kell még hozzáadni. Letakarva a kétszeresére kelesztjük (20-30 perc).
Félreértés ne essék, a tészta színe nem változik a kelés során :) - a vaku fénye esett máshogy valószínűleg, ezért tűnik úgy
A megkelt tésztát nyolc részre osztjuk, és lisztezett kézzel gombócokat formálunk (én a két tenyerem között kilapítottam a tésztát, rátettem a tölteléket, és "összecsuktam" a gombócot, majd kicsit kigömbölyítettem). Durumliszttel szórt konyharuhára tesszük őket, egy másik konyharuhával letakarjuk, majd ismét kelesztjük, kb. 25-30 percet.

(A harmadik képen már a kész, kifőtt gombóc van)
 A főzéshez szükségünk lesz egy tésztafőző vagy pároló edényre (nálam most az előbbi):

Az aljába 1-1,5 l vizet töltünk, felforraljuk, és a lyukacsos "betét"részre tesszük a gombócok felét (4 darabot). Lefedjük, és 15 perc alatt megfőzzük. Ez idő alatt semmiképp se vegyük le a fedelet, mert összeesnek a gombócok! Negyedóra után kiszedjük őket, és jöhet a következő adag.

A hozzávalóknál leírt vaníliaöntetek valamelyikével leöntve, és darált mákkal (vagy dióval) szórva tálaljuk. Én 2 nagy gombócot számítottam egy adagnak (ami inkább teljes étkezés, mint desszert).

Nehézségi fok:közepes/könnyű
Elkészítési idő: tényleges munkával töltött idő kb. 25-30 perc, + kelesztések (összesen egy óra),+főzés(összesen félóra)

Tápérték adatok:
8 db nagy gombócban (szósz és mák nélkül):
Kcal:968,95      Szénhidrát:169,28 g      Fehérje:61,28 g      Zsír:4,93 g

1 db nagy gombócban (szósz és mák nélkül):

Kcal:121,12      Szénhidrát:21,16 g        Fehérje:7,66 g        Zsír:0,62 g

Egy adagban (2 db gombóc), csak fehérjeporból készült szósszal, mákkal szórva:
Kcal:340,29      Szénhidrát:44,42 g        Fehérje:32,89 g      Zsír:3,46 g

Egy adagban (2 db gombóc), tejes-pudingos-fehérjeporos szósszal, mákkal szórva:
Kcal:398,55      Szénhidrát:53,13 g        Fehérje:33,79 g      Zsír:5,51 g

7 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki.
    Ne haragudj, hogy megkérdezem, de a lekvárt, azt a 25g-ot, hogy tudtad 8 részre osztani? :-)

    Egyébként az összetétel reménykeltő a kelt tészta imádóknak:-) Köszönet érte!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kevés lekvárt tettem 1-1 gombócba, kb. egy mokkáskanálnyit :) mivel most csak bolti diabetikus lekvár volt itthon, ami sajnos fruktózt tartalmaz, így nem szeretek sokat használni belőle egyszerre. Persze mehet bele több lekvár nyugodtan, a legjobb a házilag, eritrittel/xilittel/édesítővel főzött, cukormentes verzió :)

      Törlés
  2. Szia! Bocsi a kerdesert, de a gombocokbak bele kell logniuk a vizbe?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem, nem szabad belelógniuk a vízbe, a gőzben főnek meg :)

      Törlés
  3. Szia! Bocsi a kerdesert, de a gombocokbak bele kell logniuk a vizbe?

    VálaszTörlés
  4. Szia! Bocsi a kerdesert, de a gombocokbak bele kell logniuk a vizbe?

    VálaszTörlés
  5. Bocsi, nem akartam 3x elkuldeni O.o

    VálaszTörlés