Hozzávalók 8 db nagy gombóchoz:
220 g durumliszt
30-40 g natúr vagy vaníliás fehérjepor, nálam 40 g BioTech USA Iso Whey Zero vaníliás ízben
(plusz 30 g durumliszttel helyettesíthető)
kb. 130-150 ml langyos víz
10 g friss élesztő
1 kk. cukor vagy méz (az élesztő felfuttatásához)
40-50 g cukornak megfelelő édesítő ízlés szerint (nálam édesített fehérjepor használata mellett 9 tabletta porrá törve)
fél citrom héja
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
csipet só
A gombócok töltéséhez:
diabetikus, vagy házi cukormentes lekvár (szilvával a legjobb), vagy kevés édesítővel kevert keserű kakaópor, esetleg, ha dőzsölni szeretnél :)) fél-fél kocka magas kakaótartalmú étcsokoládé.
Én összesen 25 g diabetikus eperlekvárt használtam.
Az öntethez:
1.verzió: 2 gombóconként 20 g vaníliás fehérjepor, kevés vízzel pudingosra kikeverve
2. verzió, én most ezzel készítettem: 2 gombóconként: 150 ml sovány tej 1 púpozott tk. vaníliás pudingporral felfőzve, 15 g vaníliás fehérjeport (nálam BioTech USA Iso Whey Zero vaníliás ízben) hozzáadva, ízlés szerint édesítve. (szója alapú, vagy kevert fehérjepor esetén, a fehérjét főzés előtt adjuk a tejhez, kevés plusz vízre is szükség lehet a fehérje sűrítő hatása miatt)
A szóráshoz:
darált mák (nálam összesen 15 g a 8 gombóchoz)
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral elkevert 1 dl langyos vízben felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálba tesszük, elkeverjük, majd a felfutott élesztőt is hozzáadjuk. Közepesen lágy kelt tésztát készítünk, alaposan kidolgozzuk (azaz, kézzel tudjuk gyúrni, de pl. a kalácstésztánál lágyabb legyen) - ehhez fehérjeportól függően, kevés (0,5 dl körül) langyos vizet kell még hozzáadni. Letakarva a kétszeresére kelesztjük (20-30 perc).
![]() |
Félreértés ne essék, a tészta színe nem változik a kelés során :) - a vaku fénye esett máshogy valószínűleg, ezért tűnik úgy |
![]() |
(A harmadik képen már a kész, kifőtt gombóc van) |
Az aljába 1-1,5 l vizet töltünk, felforraljuk, és a lyukacsos "betét"részre tesszük a gombócok felét (4 darabot). Lefedjük, és 15 perc alatt megfőzzük. Ez idő alatt semmiképp se vegyük le a fedelet, mert összeesnek a gombócok! Negyedóra után kiszedjük őket, és jöhet a következő adag.
A hozzávalóknál leírt vaníliaöntetek valamelyikével leöntve, és darált mákkal (vagy dióval) szórva tálaljuk. Én 2 nagy gombócot számítottam egy adagnak (ami inkább teljes étkezés, mint desszert).
Nehézségi fok:közepes/könnyű
Elkészítési idő: tényleges munkával töltött idő kb. 25-30 perc, + kelesztések (összesen egy óra),+főzés(összesen félóra)
Tápérték adatok:
8 db nagy gombócban (szósz és mák nélkül):
Kcal:968,95 Szénhidrát:169,28 g Fehérje:61,28 g Zsír:4,93 g
1 db nagy gombócban (szósz és mák nélkül):
Kcal:121,12 Szénhidrát:21,16 g Fehérje:7,66 g Zsír:0,62 g
Egy adagban (2 db gombóc), csak fehérjeporból készült szósszal, mákkal szórva:
Kcal:340,29 Szénhidrát:44,42 g Fehérje:32,89 g Zsír:3,46 g
Egy adagban (2 db gombóc), tejes-pudingos-fehérjeporos szósszal, mákkal szórva:
Kcal:398,55 Szénhidrát:53,13 g Fehérje:33,79 g Zsír:5,51 g
Nagyon jól néz ki.
VálaszTörlésNe haragudj, hogy megkérdezem, de a lekvárt, azt a 25g-ot, hogy tudtad 8 részre osztani? :-)
Egyébként az összetétel reménykeltő a kelt tészta imádóknak:-) Köszönet érte!
Nagyon kevés lekvárt tettem 1-1 gombócba, kb. egy mokkáskanálnyit :) mivel most csak bolti diabetikus lekvár volt itthon, ami sajnos fruktózt tartalmaz, így nem szeretek sokat használni belőle egyszerre. Persze mehet bele több lekvár nyugodtan, a legjobb a házilag, eritrittel/xilittel/édesítővel főzött, cukormentes verzió :)
TörlésSzia! Bocsi a kerdesert, de a gombocokbak bele kell logniuk a vizbe?
VálaszTörlésSzia! Nem, nem szabad belelógniuk a vízbe, a gőzben főnek meg :)
TörlésSzia! Bocsi a kerdesert, de a gombocokbak bele kell logniuk a vizbe?
VálaszTörlésSzia! Bocsi a kerdesert, de a gombocokbak bele kell logniuk a vizbe?
VálaszTörlésBocsi, nem akartam 3x elkuldeni O.o
VálaszTörlés