A bolti sajtostallérhoz nagyon hasonló ízű és állagú sós süti.
Hozzávalók 24-25 nagyobb tallérhoz (kb. 6 cm; egy nagyobb tepsiben fér el kb. ez a mennyiség):
75 g sovány vagy zsírszegény sajt (én Tolle light trappistát használtam)
50 g (barna a legjobb, de fehér is megfelel) rizsliszt
50 g sovány/zsírszegény túró
20 g puha kókuszzsír
só ízlés szerint (nálam egy nagyobb csipetnyi)
1 ek. kefir
mehetnek bele fűszerek is akár: zöldfűszerek, fokhagyma, bors stb.
Elkészítés:
A sajtot a reszelő kisebb lyukú felén lereszeljük, és a többi hozzávalóval alaposan összegyúrjuk (minél alaposabbak vagyunk a tészta összeállításánál, annál könnyebb lesz nyújtani). Két sütőpapír között, vagy rizsliszttel szórt felületen (ebben az esetben számítsuk hozzá a plusz rizslisztet a szénhidráttartalomhoz, mivel gyakran kell lisztezni, szórni a tésztát) 1-2 mm vékonyra kinyújtjuk. Egy 5-6 cm átmérőjű kiszúróval körformákat szúrunk a tésztából.
A köröket szilikonos sütőpapírral borított tepsibe tesszük: mivel nagyon törékeny a tészta, a legkönnyebb pl. egy vékonyabb fém kiszedő lapát segítségével átemelni a tepsibe (mondjuk én egy vajazó késsel vágtam alá a tésztának, és a kés oldalán emeltem át a sütőpapírra :D ).
170-180 fokon sütjük, a sütőajtót egy fakanállal vagy fa lapáttal résnyire kitámasztva. Ha a tallérok alja megpirult, megfordítjuk őket, míg a másik felük is hasonló színt kap. A tallérok vastagságától függően, 10-15 percet vesz igénybe a sütés.
Frissen sütve a legfinomabb és a legropogósabb, később a közepe kicsit megpuhulhat.
Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: kb. 20 perc + sütés
Tápérték adatok:
Egy adagban (nekem 25 db tallér lett):
Kcal:583,15 Szénhidrát:43,91 g Fehérje:35 g Zsír:30,01 g
Egy db tallérban:
Kcal:23,33 Szénhidrát:1,76 g Fehérje:1,4 g Zsír:1,2 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése