2013. szeptember 17., kedd

Sajtos tallér

A bolti sajtostallérhoz nagyon hasonló ízű és állagú sós süti.
Hozzávalók 24-25 nagyobb tallérhoz (kb. 6 cm; egy nagyobb tepsiben fér el kb. ez a mennyiség):
75 g sovány vagy zsírszegény sajt (én Tolle light trappistát használtam)
50 g (barna a legjobb, de fehér is megfelel) rizsliszt
50 g sovány/zsírszegény túró
20 g puha kókuszzsír
só ízlés szerint (nálam egy nagyobb csipetnyi)
1 ek. kefir
mehetnek bele fűszerek is akár: zöldfűszerek, fokhagyma, bors stb.

Elkészítés:
A sajtot a reszelő kisebb lyukú felén lereszeljük, és a többi hozzávalóval alaposan összegyúrjuk (minél alaposabbak vagyunk a tészta összeállításánál, annál könnyebb lesz nyújtani). Két sütőpapír között, vagy rizsliszttel szórt felületen (ebben az esetben számítsuk hozzá a plusz rizslisztet a szénhidráttartalomhoz, mivel gyakran kell lisztezni, szórni a tésztát) 1-2 mm vékonyra kinyújtjuk. Egy 5-6 cm átmérőjű kiszúróval körformákat szúrunk a tésztából.

A köröket szilikonos sütőpapírral borított tepsibe tesszük: mivel nagyon törékeny a tészta, a legkönnyebb pl. egy vékonyabb fém kiszedő lapát segítségével átemelni a tepsibe (mondjuk én egy vajazó késsel vágtam alá a tésztának, és a kés oldalán emeltem át a sütőpapírra :D ).
170-180 fokon sütjük, a sütőajtót egy fakanállal vagy fa lapáttal résnyire kitámasztva. Ha a tallérok alja megpirult, megfordítjuk őket, míg a másik felük is hasonló színt kap. A tallérok vastagságától függően, 10-15 percet vesz igénybe a sütés.

Frissen sütve a legfinomabb és a legropogósabb, később a közepe kicsit megpuhulhat.

Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: kb. 20 perc + sütés

Tápérték adatok:
Egy adagban (nekem 25 db tallér lett):
Kcal:583,15      Szénhidrát:43,91 g       Fehérje:35 g      Zsír:30,01 g

Egy db tallérban:
Kcal:23,33        Szénhidrát:1,76 g         Fehérje:1,4 g     Zsír:1,2 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése