2013. szeptember 13., péntek

Zebratorta

A szokásos kakaós változat helyett most a saját ízlésem szerint alakítottam ki ezt a sütit: citromos-mákos ízben :)
Hozzávalók egy kisebb (18-20 cm) tortaformához:
70 g zabkorpa
50 g zabpehelyliszt
35 g vaníliás vagy natúr fehérjepor, nálam BioTech USA Iso Whey Zero vaníliás ízben
(20 g zabkorpa+15 g zabpehelyliszt keverékével helyettesíthető
180 g kefir
1 db tojás
1 citrom héja
fél citrom leve
50-70 g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint (nálam édesített fehérjepor használata mellett 12 tabletta porrá törve)
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
csipet só
1 kk. szódabikarbóna

Ezenkívül:
35 g darált mák
+3-4 ek. kefir
ízlés szerint fahéj

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a kefirt, tojást, citromlevet is. Kicsit lágyabb kevert tésztát kell kapnunk (szója-alapú fehérjepor használata esetén elképzelhető, hogy több kefirt kell hozzáadni).
A tésztának valamivel kevesebb, mint a felét külön vesszük, hozzákeverjük a mákot, ízlés szerint fahéjat, és annyi kefirt, hogy a másik tésztával megegyezzen az állaga.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tortaformára az egyik tésztából teszünk kb. 2 (vagy egy nagyon púpozott) evőkanállal, erre mehet a másikból ugyanennyi. Felváltva rétegezzük, míg el nem fogy a massza. (nem igazán kell eloszlatni, egy nagyon picit rá lehet segíteni az evőkanállal, de ha jó a tészta állaga, a képen látható formában eloszlik magától is)
180 fokos sütőben,  kb. 25 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Kihűlve szeleteljük. Lehet enni diabetikus lekvárral, vagy túrókrémmel, esetleg fehérjeporból kikevert öntettel, de magában is finom :)

Nehézségi fok:könnyű
Elkészítési idő: 20-25 perc + sütés

Tápérték adatok:
Az egész adagban (nálam 10 szelet):
Kcal:948,4      Szénhidrát:92,76 g      Fehérje:67,71 g      Zsír:32,95 g

Egy szeletben:
Kcal:94,84      Szénhidrát:9,28 g        Fehérje:6,77 g        Zsír:3,3 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése