Van már fenn krémes-recept a blogon, viszont mivel a régi receptjeimet szívesen alakítom át az azóta szerzett tapasztalat alapján kedvezőbb tápértékűre, és könnyebben elkészíthetőre, ebből is készült egy második verzió :)
Hozzávalók egy kisebb adaghoz (nálam 12 kocka krémes, kb. 4x4 cm-esek):
A tésztához:
100 g sovány / zsírszegény túró
50 g zabkorpa
30 g vaníliás vagy natúr fehérjepor, nálam BioTech USA Iso Whey Zero vaníliás ízben
(vagy helyette +30 g zabkorpa)
25-35 g cukornak megfelelő édesítő (nálam édesített fehérjepor használata mellett 5 tabletta porrá törve)
késhegynyi szódabikarbóna
pici csipet só
kevés citromhéj
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit (vaníliás fehérjepor használata esetén nem kell)
A krémhez:
200 ml sovány tej
200 ml víz
30 g zabpehelyliszt
30 g vaníliás pudingpor (vagy étkezési keményítő)
30 g vaníliás vagy natúr fehérjepor, nálam BioTech USA Iso Whey Zero vaníliás ízben
(kihagyható)
4 db tojásfehérje
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam édesített fehérjepor használata mellett 8 tabletta porrá törve)
csipet só
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit (vaníliás fehérjepor használata esetén nem kell)
pár csepp citromlé
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, majd a túróval összegyúrjuk (ha nem áll össze, kevés kefirt adjunk hozzá). Szilikonos sütőpapírra vékony téglalapot készítünk belőle (vizes kézzel eloszlatni a legegyszerűbb) - nekem kb. 18*12 cm lett.
170-180 fokon, 8-10 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A krémhez a tej és víz keverékében feloldjuk a zabpehelylisztet és a pudingport (és a vaníliát, illetve ha xilitet vagy eritritet használunk, azt is főzés előtt kell beletenni. ha a fehérjepor kevert, vagy szója alapú, azt is) Pudingnál is sűrűbb krémmé főzzük. A főzés vége előtt hozzákeverjük a fehérjeport (amennyiben tejsavó alapú) és az édesítőt is.
A tojásfehérjét a csipet sóval és a citromlével gőz fölött kemény habbá verjük, és a pudingkrémhez forgatjuk (óvatosan, több részletben). A tésztalapon egyenletesen, óvatosan eloszlatjuk (a legjobb, ha van egy akkora keret, amekkora a tésztalap, de anélkül sem nehéz elkészíteni), szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük szeletelés előtt.
Tálalásnál porrá őrölt xilittel, esetleg kakaóporral vagy étcsokoládé reszelékkel szórhatjuk (én xilittel szórtam, ami sajnos - ahogy a képeken is látható - a fotózás során megolvadt :)) ).
Tipp: a túrós tésztaréteg hozzávalóit duplázva, két téglalapot is készíthetünk, amiből az egyiket (előre felkockázva) a krémréteg tetejére tehetjük, így a hagyományoshoz hasonlóan két tésztaréteggel rendelkező krémest kapunk.
Elkészítési idő: 25-30 perc + pihentetés
Nehézségi fok: könnyű/közepes
Tápérték adatok:
Egy egész adagban (nálam 12 kocka):
Kcal:878,7 Szénhidrát:91,83 g Fehérje:96,25 g Zsír:13,23 g
Egy kocka sütiben:
Kcal:73,23 Szénhidrát:7,65 g Fehérje:8,02 g Zsír:1,1 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése