2013. szeptember 15., vasárnap

Sacher torta

Hozzávalók egy kisebb tortaformához (18-20 cm):
3 db tojás
30 g keserű kakaópor
30 g csokis fehérjepor, nálam BioTech USA Iso Whey Zero csokis ízben
(kihagyható; illetve, ha szója alapú vagy kevert fehérjeport használsz, abból csak 20 g menjen bele, és mellé csak 25 g kakaópor)
20 g olvasztott kókuszzsír
70-80 g cukornak megfelelő édesítő (nálam édesített fehérjepor használata mellett 17 tabletta porrá törve)
csipet só
csipetnyi szódabikarbóna

A töltéshez és kenéshez:
60 g diabetikus vagy házi,cukormentes baracklekvár (lehet több is akár)

A bevonathoz:
40 ml víz (vagy 50 ml tej, de nem szükséges tejjel készíteni)
1 ek. keserű kakaópor
1 ek. (10 g) kókuszzsír
15 g csokis fehérjepor, nálam BioTech USA Iso Whey Zero csokis ízben
(kihagyható, ebben az esetben 20-30 g magas kakaótartalmú étcsokoládét tegyünk a masszához a főzés végén)
20-30 g cukornak megfelelő édesítő ízlés szerint (nálam édesített fehérjepor használata mellett 4 tabletta porrá törve)

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a kakaóport, fehérjeport, szódabikarbónát egy tálban összekeverjük. Egy kisebb tortaformát szilikonos sütőpapírral kibélelünk. A tojásfehérjéhez adjuk a csipet sót, a tojássárgához az édesítőt.

 A tojásfehérjét kemény habbá verjük, félretesszük.


A tojássárgákat az édesítővel habosítjuk, közben hozzácsorgatjuk a kókuszzsírt is.
A fehérjehabot több részletben a tojássárgás keverékbe forgatjuk, majd óvatosan, szintén több részletben hozzáforgatjuk a fehérjeporos-kakaós keveréket is. A tortaformában eloszlatjuk, majd kb. 180 fokon, 18-20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A sütőformában hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen kettévágjuk.
A bevonat hozzávalóit, a kókuszzsír és fehérjepor kivételével elkeverjük, és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kókuszzsírt, majd 4-5 perc hűlés után a fehérjeport is.

A baracklekvárt felforrósítjuk, összetöltjük vele a tortalapokat, és kívülről is lekenjük vele a tortát.
A csokis bevonót eloszlatjuk rajta, majd legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen rajta a bevonat.







Nehézségi fok: könnyű/közepes
Elkészítési idő: tényleges munkával töltött idő kb. 20-25 perc, +sütés,pihentetés

Tápérték adatok:
Egy egész tortában (10 szeletre vágtam):
Kcal:794,1      Szénhidrát:36,93 g      Fehérje:65,32 g      Zsír:50,52 g

Egy szeletben:
Kcal:79,41      Szénhidrát:3,69 g        Fehérje:6,53 g        Zsír:5,05 g

3 megjegyzés:

  1. Szia Betti! Nem szükséges zabliszt/pehely a tortaalaphoz...ha kimarad a fehérjepor?

    Gratulálok az oldalhoz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm a gratulációt:)
      Nem szükséges helyettesíteni a fehérjeport, a kakaópor ilyen mennyiségben magában is elegendő a tésztához :)

      Törlés
  2. köszi a gyors választ :)

    VálaszTörlés