2013. szeptember 2., hétfő

Mogyorós habcsók

Könnyű, ropogós süti, teljesen a hagyományos habcsókkal megegyező állagú. Mogyoró helyett dióval vagy mandulával is elkészíthető, és a fehérjepor ízével is lehet variálni :)
Egy db 8 kalóriát tartalmaz ebből az édességből, sőt ha nem bírod ki, és az egész tepsit eltünteted, még mindig nem fogyasztottál többet 335 kalóriánál (a tápértékről nem is szólva: az egy tepsi süteményre nézve 11 g szénhidrát, 35,5 g fehérje és 16,5 g zsír! )

Hozzávalók egy tepsi süteményhez (40-42 db habcsók):
2 db tojásfehérje
25 g darált mogyoró, teflonserpenyőben picit megpirítva
30 g natúr/vaníliás/mogyorós fehérjepor, nálam BioTech USA Iso Whey Zero vaníliás ízben
(Fehérjepor nélkül nem tudom, el lehet-e készíteni ezt a süteményt, ha valaki kipróbálja, írja meg légyszi, milyen lett)
1 tk. vaníliás/tejszínes pudingpor, vagy étkezési keményítő
30-40 g cukornak megfelelő édesítő (nálam édesített fehérjepor használata mellett 6 tabletta porrá törve)
csipet só
pár csepp citromlé

Elkészítés:
A mogyorót, fehérjeport, pudingport, édesítőt összekeverjük. A tojásfehérjéket a sóval és citromlével kemény habbá verjük, és óvatosan hozzáforgatjuk a mogyorós keveréket is.
A habtészta állaga -már amennyire kivehető a képről- összekeverés előtt és után
Habzsákból nyomva, vagy kiskanállal adagolva szilikonos sütőpapírra kis (kb. diónyi) halmokat készítünk. Alacsonyabb hőmérsékleten (130-140 fokon) résnyire kitámasztott (pl.egy fakanállal) sütőajtónál kb. 15-20 perc alatt kiszárítjuk.

Annyit tennék még hozzá, hogy én tejsavófehérjével készítettem a sütit, így teljesen a hagyományos habcsókkal azonos, ropogós állagot kapott, a más típusú, vagy kevert fehérjékkel nem tapasztaltam még ki, hogy viselkedik a tészta, de valószínűleg hasonló állagot lehet elérni velük is.

Elkészítési idő: 10-15 perc+sütés
Nehézségi fok: könnyű

Tápérték adatok:
Egy adagban (nálam 40 db):
Kcal:334,25      Szénhidrát:10,65 g      Fehérje:35,49 g      Zsír:16,52 g

Egy db habcsókban:
Kcal:8,36          Szénhidrát:0,27 g        Fehérje:0,89 g        Zsír:0,41 g

7 megjegyzés:

  1. Hihetetlen vagy! Hogy tudsz ennyi (megjegyzem, zseniális) süti után újabbakat kreálni?? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Ihlet kérdése amúgy :))persze az édességeknél elég nagy a variációs lehetőség, rengeteg féle íz, alapanyag, elkészítési mód van, szóval szerintem lesznek még újabb receptek bőven :)

      Törlés
    2. Na, ez utóbbinak nagyon örülök, és várom őket :))

      Törlés
  2. Hát ezt azonnal ki kellett próbálni :) én dióval csináltam és iszonyat finom lett! Abszolút kedvenc ;) Legközelebb mogyoróval fogom. Nagyon köszi ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez gyors volt, köszi a visszajelzést :)) örülök hogy ízlett!

      Törlés
  3. csokis fehérjével is jó lehet szerinted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, el lehet készíteni szerintem csokissal is :)

      Törlés