2013. április 12., péntek

Eperkrémmel töltött omlós csillagok

Valódi omlós tészta, kevés kókuszzsír vagy light margarin hozzáadásával. Teljesen a linzertésztához hasonlóan viselkedik, a sütés napján még ropogósabb, de másnapra teljesen megpuhul. A töltelék ezúttal egy könnyű, túrós eperkrém, de a kekszeket sokféleképpen lehet tölteni, vagy akár magában is enni.

Hozzávalók (nekem 34 csillag jött ki ebből a mennyiségből, 17 sima, 17 kakaós, összetöltve értelemszerűen 17 darab sütemény lett ebből az adagból):
80 g zabpehelyliszt
80 g zabkorpa
40 g semleges, vagy vaníliás ízű fehérjepor (helyettesíthető 20 g zabpehelyliszttel és 20 g zabkorpával)
40 g puha kókuszzsír / 75 g light margarin
1 tojásfehérje
1 púpozott tk. keserű kakaópor
70-80 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 18 tabletta porrá törve)
1 ek. kefir (csak, ha kókuszzsírral készítjük)
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
fél citrom héja
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
pár csepp tej vagy víz az összeállításhoz

A krémhez:
100 g sovány / zsírszegény túró
4-5 szem eper
édesítő ízlés szerint 


Elkészítés:
A zabpehelylisztet, zabkorpát, fehérjeport, citromhéjat, sót, szódabikarbónát, édesítőt, vaníliát (tehát a tészta száraz hozzávalóit, a kakaóporon kívül) alaposan elkeverjük. Elmorzsoljuk benne alaposan a light margarint, vagy a puha kókuszzsírt. Hozzáadjuk a tojásfehérjét is, összegyúrjuk (ha nem áll össze, pár csepp tejjel vagy vízzel segíthetünk rajta). Elfelezzük, az egyik feléhez hozzágyúrjuk a kakaóport.

A tészta egyik felét 3-4 mm vékonyra nyújtjuk (ajánlott először a simát, utána a kakaósat, ha ugyanazon a felületen készítjük :D ), tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. Ezt megismételjük a másik tésztarésszel is - lehetőleg ugyanannyi, és egyforma alakzatot szúrjunk ki, hogy ne legyen gond az összetöltésnél. Szilikonos sütőpapírra tesszük, és közepes hőfokon 6-7 perc alatt megsütjük.

A túrókrémhez az egyszerűbb módszer, hogy a túrót és az epret összeturmixoljuk, vagy botmixerrel pürésítjük. A másik megoldás, hogy mindkét összetevőt villával szétnyomkodjuk, az édesítőt hozzákeverjük, majd konyhai robotgéppel alaposan elkeverjük (pont elromlott a botmixerem, szóval én az utóbbira kényszerültem).

A csillagokat (vagy akármilyen más alakzatokat :) ) 1-1 teáskanál krémmel összetöltjük. Hűtőben tároljuk. Azonnal is fogyasztható, de másnapra a tészta megpuhul, és összeérnek az ízek.


Tápérték adatok- kókuszzsírral készítve:
Egy adagban (17 süti):
Kcal:1272,15      Szénhidrát:111,82 g      Fehérje:80,23 g      Zsír:56,06 g

Egy darabban:
Kcal:74,83         Szénhidrát:6,58 g          Fehérje:4,72 g        Zsír:3,3 g

Tápérték adatok- light margarinnal készítve:
Egy adagban (17 süti):
Kcal:1049,55     Szénhidrát:111,82 g       Fehérje:80,23 g      Zsír:31,46 g

Egy darabban:
Kcal:61,74 g      Szénhidrát:6,58 g           Fehérje:4,72 g        Zsír:1,85 g

2 megjegyzés:

  1. Jól hangik ez a recept is!
    Akkor itt az ideje, hogy megkérdezzem, hogy vajon mennyi 1db edesito tabletta ha por édesítom van? Nah meg a másik, hogy mihez használod fel a tojások sárgáj azt amik nem fernek bele a receptekbe?!?!?! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem, egy tabletta 60 mg, hát igazából ha nincs otthon patikamérleg, akkor ezt nem igazán lehet a porból kimérni - főleg, hogy az sem biztos, hogy az édesítő erejük megegyezik. A csomagolásra valahol biztos ráírják, hogy bizonyos mennyiség belőle mennyi cukornak felel meg, szerintem inkább az alapján lenne érdemes számolni, ezt is mindig meg szoktam adni a receptekben.

      A tojássárgájáról: ennél a receptnél ez egy elég érdekes történet volt :D Egész tojást szerettem volna a tésztába tenni, de pont kifogtam egy olyan példányt, aminek nem volt sárgája. Elkészítettem így, kifogástalan lett így is a süti, szóval ezért alakult így a recept :D
      Amúgy nekem egyszerű a helyzetem a tojássárgák felhasználásánál, mivel a barátommal élek, akinek teljesen hagyományos módon sütök-főzök, ezért a neki készített ételekbe vagy süteményekbe bele tudom tenni. Linkelek egy cikket a témában inkább (az oldalhoz természetesen nincs közöm, de tojássárgája-felhasználás-diétázáskor témakörben ezt az egy írást találtam eddig):
      http://lifetilt.hu/shapetilt/cikkek/a-tojassargaja-dilemma

      Törlés