A kétféle színű tészta sajnos nem különül el látványosan a képeken, ennek oka, hogy húsvétkor készítettem a kuglófot, és későn jöttem rá, hogy nincs itthon kakaópor :) Jobb híján fahéjat tettem a kakaósra tervezett tésztarészbe, de így csak halványbarnára sikerült színezni- viszont így szerintem a kuglófot még különlegesebbé is tette az enyhe fahéjas íz. A túró és a fehérjepor miatt lényegesen fehérjedúsabb a múltkori alapreceptnél. A túró további előnye, hogy még puhábbá, "szaftosabbá" :D tette a sütit.
Hozzávalók egy kisebb kuglófhoz:
180 g durumliszt
25 g fehérjepor
160 ml langyos tej
180 g zsírszegény/sovány túró
20 g olvasztott kókuszzsír
10 g friss élesztő
30 g mazsola (de lehet több is, kevesebb is, ízlés szerint)
1 tk. cukor / 1 kk. méz
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
fél citrom héja
csipet só
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 tabletta porrá törve) . ha nem magában esszük a kuglófot, hanem pl. diabetikus lekvárral, elég kevesebb édesítő is.
A tészta felébe:
1 púpozott tk. keserű kakaópor, vagy fahéj
Elkészítés:
A mazsolát néhány órával korábban rumaromával ízesített vízbe áztatjuk.
Az élesztőt 50 ml langyos tejben, amibe előzőleg a cukrot / mézet elkevertük, felfuttatjuk.
A
lisztet a fehérjeporral és a csipet sóval elkeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet
(meglangyosítva),édesítőt, citromhéjat, vaníliát. Alaposan összekeverjük - ha nem állna össze, kevés langyos vízzel vagy
tejjel segíthetünk rajta -, ezután adjuk hozzá a megolvasztott, de már
nem forró kókuszzsírt. Lágyabb kelt tésztát kapunk, amit a robotgép
dagasztókarjával, vagy fakanállal (utóbbi verzió jóval fárasztóbb :) )
10-12 percet dagasztunk. Hozzákeverjük a villával áttört túrót, amivel még 1-2 percet dagasztjuk, majd alaposan elkeverjük benne a lecsöpögtetett mazsolát.
A tészta felét szilikonos, vagy olvasztott
kókuszzsírral kikent és durumliszttel megszórt kuglófformába töltjük. A másik felébe keverjük a kakaóport, vagy a fahéjat, és ezt is a formába tesszük. Villával a két tésztarészt néhány mozdulattal "márványozzuk", elkeverjük.
Letakarva, meleg helyen (25-30 fok) 50 percet kelesztjük. 30 perc alatt,
190-200 fokos sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.Kihűlés után
borítjuk ki a formából.
Tápérték adatok:
Egy kuglófban (16 szelet):
Kcal:1242,2 Szénhidrát:166,92 g Fehérje:73,54 g Zsír:33,45 g
Egy szelet kuglófban:
Kcal:77,64 Szénhidrát:10,43 g Fehérje:4,6 g Zsír:2,09 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése