2013. április 24., szerda

Omlós kókuszos keksz

Vannak ezek a bolti, zacskós, kókuszos kekszek - még mielőtt elkezdtem tudatosan táplálkozni, szívesen ettem ilyesmit, eszembe is jutott nemrég, milyen jó lenne, ha a diétában sem kellene megválni tőle. Sikerült kikísérletezni egy olyan változatot, ami ízvilág és állag terén is felveszi a versenyt az "igazi" kókuszos kekszekkel - és ami nagy különbség, hogy a kókuszízt a kókusznak köszönheti :)
A készítéshez lehet használni kókuszzsírt, vagy light margarint (Liga, 20%-os például). A kókuszzsírral készült változat több zsírt, ezáltal több kalóriát is tartalmaz, de ez csalóka - hogy miért, arról például itt olvashattok. Szóval én a kókuszzsírral készült változatot ajánlom, nem is beszélve arról, hogy finomabb is a margarinnal készült keksznél :).

Hozzávalók kb. egy tepsi kekszhez (65 darab lett nekem):
75 g zabkorpa
35 g kókuszreszelék
25 g natúr, vaníliás, vagy kókuszos fehérjepor (helyettesíthető zabliszttel vagy zabkorpával)
25 g puha kókuszzsír / 40 g light margarin
kb. 2 ek. kefir (margarin esetén kevesebb)
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
1 kk. mandulaaroma
70-90 g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint (nálam 20 tabletta porrá törve)

 ízlés szerint lehet "felturbózni" vaníliával, citromhéjjal, pár csepp citromlével, vagy akár fahéjjal, gyömbérrel is.


Elkészítés:
A kókuszreszeléket teflonserpenyőben szárazon megpirítjuk (ezt ki lehet hagyni, de különleges ízt ad neki), és kézi mákdarálón vagy géppel ledaráljuk. Ez azért fontos, mert jobb, egyenletesebb lesz tőle a keksz állaga.

A száraz hozzávalókat elkeverjük, elmorzsoljuk a kókuszzsírral vagy a margarinnal, és összegyúrjuk a résztát. Kevés kefirt adunk hozzá, hogy összeálljon.

3-4 mm vékonyra (ha ropogósabb kekszeket szeretnénk, lehet vékonyabbra is) nyújtjuk, és tetszés szerinti formákat szaggatunk.
Szilikonos sütőpapírra téve, közepes hőfokon, 7-8 perc alatt megsütjük (a sütési idő attól is függ, milyen állagú kekszet szeretnénk: ha omlósat, puhát, kevesebb ideig, ha ropogósabbat, kicsit tovább süssük.

Tápérték adatok - kókuszzsírral készítve:
Egy adagban (65 db keksz):
Kcal:780,65      Szénhidrát:45,24 g      Fehérje:35,94 g      Zsír:51,08 g

Egy darab kekszben:
Kcal:12,01       Szénhidrát:0,7 g          Fehérje:0,55 g        Zsír:0,79 g

Tápérték adatok - light margarinnal készítve:
Egy adagban (65 db keksz):
Kcal:635,15      Szénhidrát:45,24 g      Fehérje:35,94 g      Zsír:33,88 g

Egy darab kekszben:
Kcal:9,77          Szénhidrát:0,7 g          Fehérje:0,55 g        Zsír:0,52 g


7 megjegyzés:

  1. Szia! Megcsináltam, és tényleg nagyon omlós! És nagyon finom, mondjuk én egyébként is imádom a kókuszt :)

    Mindenkinek csak ajánlani tudom (ezt is!) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a visszajelzést, örülök hogy ízlett ez a süti is :)

      Törlés
  2. Szia! Én is épp most csináltam meg, de nekem morzsolódott a tészta, így nem tudtam kinyújtani, csak kis golyókat lenyomva kisütni... plusz nekem csak 30 db picike kör jött ki belőle... mi lehet az oka?!
    de egyébként nagyon finom :)
    nagyon tetszenek a receptjeid!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ilyenkor nyugodtan lehet még adni hozzá kefirt, vagy pár csepp tejet, hogy rendesen összeálljon a tészta :)
      Pici kiszúróformákkal készítettem, 2-3 centisekkel, ezért lett nekem ilyen sok keksz belőle.
      Örülök, hogy azért így is ízlett a süti, remélem, tudtam segíteni, hogy legközelebb még jobban sikerüljön :)

      Törlés
    2. Köszönöm a válaszod :) nem mertem beletenni többet, de akkor majd legközelebb ;)
      Így már értem, a fotó csal :)
      Köszönöm még egyszer, a hétvégén a csokis almás kenyeret csináltam meg, az is nagyon finom lett.
      Csak így tovább!!! Szerintem nagyon sokaknak segítesz, mindig örülök, ha újabb receptet teszel fel :)
      Tina

      Törlés
  3. Csak egy tipp: készítettem házi kókusztejet kókuszreszelékből és a megmaradt pépet sütöttem meg a leírt módon. Így is nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a tippet :) Eddig még nem készítettem házi kókusztejet, de majd mindenképpen kipróbálom :)

      Törlés