Hozzávalók 6 db muffinhoz:
A tésztához:
3 tojás (M-es, kb. 50 g)
75 g zabpehelyliszt
60 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 14 tabletta porrá törve)
egy kisebb citrom héja
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
A túrókrémhez:
200 g zsírszegény / sovány túró
1 kisebb citrom leve
1 csapott ek. zselatin
70-80 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 18 tabletta porrá törve)
A tetejére:
1 csapott ek. keserű kakaópor
kevés víz (kb. 3 ek.)
Elkészítés:
A zabpehelylisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a citromhéjjal. A tojásfehérjéket a csipet sót is hozzátéve kemény habbá verjük, majd félretesszük. A tojássárgákat az édesítővel és a vaníliával kihabosítjuk, majd több részletben, óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjét. Végül a zabpehelylisztet is a masszához forgatjuk, szintén több részletben, rendkívül óvatosan, hogy ne törjük össze a habot, de alaposan elkeveredjen. Szilikonos muffinsütő formában, 6 mélyedésbe egyenlően eloszlatjuk.170-180 fokon, kb. 15 perc alatt készre sütjük (tűpróba szükséges). A formában hagyjuk kihűlni.
A túrókrémhez a citromlevet felforrósítjuk, feloldjuk benne a zselatint. Ehhez hozzáadjuk a villával áttört, vagy botmixerrel pépesített túrót. Mielőtt a muffinokat töltjük vele, kicsit hagyjuk hűlni, legalább szobahőmérsékletűre.
A muffinok tetejét egy éles késsel levágjuk (várjuk meg, amíg teljesen kihűl, mert különben nagyon morzsálódik), és az alsó részekre elosztjuk a túrókrémet. A kakaóport kevés vízzel elkeverjük, és "összeforraljuk" (mikróban a legegyszerűbb), ebbe a keverékbe mártjuk a muffintetőket. Ne nyomkodjuk bele, csak a "kérgüket" kell bevonni a kakaós sziruppal, a látvány miatt :) de akár étcsokoládéval is lehet csíkozni, vagy bevonni. A tetőket a túrókrémmel bevont aljakra visszatesszük. Néhány órára hűtőbe tesszük a muffinokat fogyasztás előtt.
Tápérték adatok:
Egy adagban (6 db muffin):
Kcal:716,35 Szénhidrát:57,77 g Fehérje:68,9 g Zsír:28,97 g
Egy darabban:
Kcal:119,39 Szénhidrát:9,63 g Fehérje:11,48 g Zsír:4,83 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése