2013. április 19., péntek

Mákos-epres kocka

Rákaptam mostanában, hogy a már létező sütik átalakítása mellett újakat is kitalálok, eddig szerencsére sikerrel :) Ez a sütemény is ennek az eredménye: túróval gyúrt mákos omlós tészta, "grízes" állagú zabkorpás vaníliakrémmel, és eperrel rétegezve. Az elkészítés nem nehéz, viszont a végeredmény annál látványosabb.

Hozzávalók (egy kisebb tepsi tésztával készülő adaghoz, tehát a kész sütemény egy kisebb tepsi felét teszi ki):
A tésztához:
50 g zabkorpa
50 g zabpehelyliszt
50 g darált mák
25 g fehérjepor (natúr, vagy vaníliás) (helyettesíthető zabkorpával és zabpehelyliszttel,fele-fele arányban)
150 g zsírszegény, vagy sovány túró
1 tojás
5 ek. kefir
kevés citromhéj, ízlés szerint
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
60-70 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 15 tabletta porrá törve)

A vaníliakrémhez:
250 ml sovány tej
40 g zabkorpa
1 kk. őrölt vanília / 1 ek. vaníliás xilit
35-45 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 8 tabletta)

Az alsó epres réteghez:
kb. 100-150 g eper
1 ek. zabkorpa
1 tk. epres pudingpor
ízlés szerint édesítő (attól függően, mennyire édes az eper)

A tetejére:
100-150 g eper

150 ml víz
2 ek. epres pudingpor
édesítő (nálam 5 tabletta)



Elkészítés:
A tésztához a száraz hozzávalókat elkeverjük. Alaposan elmorzsoljuk a túróval (még jobb, ha a túrót előtte botmixerrel pépesítjük). Fontos, hogy ne nagyon maradjanak benne túródarabok. Hozzákeverjük a többi összetevőt is, ha túl kemény lenne a tészta (nem tudjuk kanállal eloszlatni a tepsiben), pár csepp tejjel vagy vízzel lazítsunk rajta. Szilikonos sütőpapírral bélelt, kisebb (nálam kb. a gáztepsi kétharmada) tepsiben egyenletesen eloszlatjuk. Közepes hőfokon, kb. 10 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hűlni hagyjuk.

Elkészítjük a vaníliakrémet: a hozzávalókat elkeverjük, és kevergetve puding állagúnál is sűrűbbre besűrítjük. Szintén félretesszük hűlni, mielőtt a sütit töltenénk vele.

Az alsó epres réteghez az epret pépesítjük (turmixgépben, botmixerrel, vagy villával), hozzákeverjük a zabkorpát, pudingport és édesítőt, sűrűsödésig összeforraljuk.

A felső réteghez az epreket felszeleteljük.

Amikor a krémek is nagyjából langyosra hűltek, összetöltjük a süteményt. A mákos lapot függőlegesen félbevágjuk, mindkettőt külön-külön megkenjük a vaníliakrémmel. Kicsit hagyjuk, hogy "megbőrösödjön" a krém teteje, hogy ne mosódjanak össze a rétegek, addig elkészítjük a tetejére való "zselét":

A hozzávalókat elkeverjük, és kevergetve besűrítjük. Félretesszük hűlni: én a gyorsabb hűlés érdekében egy vízzel félig töltött tálba állítottam a lábost.

Az egyik, vaníliakrémmel megkent tésztalapon eloszlatjuk az epres krémet, a másikon az eperszeleteket. Az utóbbit rátesszük a másik lapra, így már majdnem kész is van a sütemény.

Amint a rózsaszín zselé langyosra hűlt (ez fontos, különben lefolyhat, vagy megolvaszthatja a krémet), eloszlatjuk a süti tetején. Szeletelés előtt legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük.


Tápérték adatok:
Egy adagban (16 kocka):
Kcal:1451,8      Szénhidrát:159,8 g      Fehérje:96,7 g      Zsír:44,95 g

Egy kocka sütiben:
Kcal:90,74       Szénhidrát:9,99 g        Fehérje:6,04 g       Zsír:2,81 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése