2013. április 1., hétfő

Kelt kuglóf alaprecept

A mostanában felkerült receptek között túlsúlyban vannak a durumlisztből készült kelt tészták. Azért részesítem őket előnyben a zablisztes kelt tésztával szemben, mert egyrészt nem kell búzasikért hozzáadni, teljesen ugyanúgy fel lehet használni, mint a sima fehér lisztet - ezáltal több ember számára elérhető, hiszen durumlisztet a legtöbb bioboltban, és néhány szupermarketben is be lehet szerezni. Ráadásul kb. feleannyiba kerül, mint a készen kapható zabpehelyliszt, és a zabpehelynél is olcsóbb (mint jópáran, én is abból darálom a zabpehelylisztet). A másik ok, hogy míg a zablisztes kelt tészta valamennyire mindig tömörebb marad a "szokásos" kelt tésztáknál, a durumliszttel készültről ez nem mondható el: mint ahogy a képeken is láthatjátok, a tészta szerkezete teljesen megegyezik a finomlisztből készült kelt tésztával.

A kuglófhoz most csak egy alapreceptet mutatok be, amit kedvünk szerint lehet dúsítani olajos magvakkal, mazsolával, kakaóporral, fahéjjal, túróval,  és így tovább :)Legközelebb egy túrós-mazsolás, márványos változatot mutatok be, de most következzen az alaprecept.

Hozzávalók egy kisebb kuglófhoz (nagyobbhoz nyugodtan duplázzuk a mennyiségeket):
200 g durumliszt
150 ml sovány tej
1 tk. cukor vagy 1 kk. méz
20 g olvasztott kókuszzsír / light margarin
1 tojássárgája
10 g friss élesztő
fél citrom héja
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta porrá törve)
csipet só

(a képeken szereplő kuglóf azért sötétebb színű, mert egy ek. fahéjat is tettem a tésztába)



Elkészítés:
Az élesztőt 50 ml langyos tejben, amibe előzőleg a cukrot / mézet elkevertük, felfuttatjuk.

A liszthez keverjük a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet (meglangyosítva), tojássárgát, édesítőt, citromhéjat, vaníliát, csipet sót. Alaposan elkeverjük - ha nem állna össze, kevés langyos vízzel vagy tejjel segíthetünk rajta -, ezután adjuk hozzá a megolvasztott, de már nem forró kókuszzsírt. Lágyabb kelt tésztát kapunk, amit a robotgép dagasztókarjával, vagy fakanállal (utóbbi verzió jóval fárasztóbb :) ) 14-15 percet dagasztunk.

Szilikonos, vagy olvasztott kókuszzsírral kikent és durumliszttel megszórt kuglófformába töltjük. Letakarva, meleg helyen (25-30 fok) 50 percet kelesztjük. 30 perc alatt, 190-200 fokos sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.Kihűlés után borítjuk ki a formából. Megszórhatjuk porrá őrölt xilittel, vagy akár olvasztott, magas kakaótartalmú étcsokoládéval is díszíthetjük a tetejét :)


Tápérték adatok:
Egy kuglófban (16 szelet):
Kcal:1021,8      Szénhidrát:157,25 g      Fehérje:32,2 g      Zsír:29,95 g

Egy szeletben:
Kcal:63,86      Szénhidrát:9,83 g          Fehérje:2,01 g      Zsír:1,87 g


Ez a kelt tészta alaprecept nem tartalmaz sok fehérjét, ezért figyeljünk oda, hogy ha önálló étkezésként fogyasztjuk, mindenképpen egészítsük ki magasabb fehérjetartalmú élelmiszerrel (pl. készítsünk hozzá túrókrémet :) ). Ha étkezés után, "desszerként" fogyasztjuk, és a főétel tartalmazott elegendő fehérjét, akkor nem szükséges a kiegészítés.

2 megjegyzés:

  1. Teljes kiorlesu buza-, esetleg rozslisztbol is el lehet kesziteni??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kelt tésztáknál 100%-ban teljes kiőrlésű liszttel készítve, elég tömör lesz a tészta. Búzasikérrel kiegészítve (a lisztmennyiség 10-20%-ának megfelelő mennyiségben) lehet ezen javítani, illetve sokan készítik úgy, hogy a liszt egyharmada vagy fele fehér finomliszt, a teljes kiőrlésű mellett.

      Törlés