2013. március 30., szombat

Capuccino szelet

Hozzávalók egy kisebb tepsihez (gáztepsi fele, vagy kétharmada (előbbi esetén magasabb lesz a süti, mint a képeken) ):
A tésztához:
100 g zabpehelyliszt
1 púpozott tk. őrölt kávé (aki nem iszik kávét, de az ízét szereti és emiatt elkészítené a sütit, helyettesítse gabonakávéval)
1 ek. keserű kakaópor
25 g csokis fehérjepor (kihagyható, ebben az esetben még egy tk. kakaóport tegyünk a tésztába, illetve csak 150 g kefir szükséges)
2 tojás
175 g kefir
1 kk. fahéj, ízlés szerint
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
100-110 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 23 tabletta porrá törve)

A krémhez:
2 dl sovány tej
0,5 dl főzött kávé
200 g sovány / zsírszegény túró
3 ek. tejszínes pudingpor (lehet helyettesíteni 3 púpozott ek. zabliszttel vagy rizsliszttel, de ebben az esetben kevésbé lesz meg a capuccino ízvilág)
55-65 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 13 tabletta)

A tetejére, díszítésnek:
keserű kakaópor, vagy magas kakaótartalmú étcsokoládé reszelve vagy olvasztva



Elkészítés:
A tésztához a száraz hozzávalókat elkeverjük, hozzáadjuk a kefirt és a tojássárgákat, majd több részletben hozzáforgatjuk a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. (Én úgy szoktam, hogy egy kevés tojásfehérjehabbal fellazítom a tésztát, ekkor még nem gond, ha összetörik a hab. Ezután forgatom bele óvatosan, több részletben a többi tojásfehérjehabot.)

Egy kisebb tepsit szilikonos sütőpapírral kibélelünk, és egyenletesen eloszlatjuk benne a tésztát. 170-180 fokon megsütjük (kb. 7-8 perc, tűpróbával ellenőrizzük.). Hagyjuk kihűlni.

Ezalatt elkészítjük a krémet: a tej és kávé keverékében csomómentesen elkeverjük a pudingport, hozzáadjuk az édesítőt, majd kevergetve puding állagnál is sűrűbbre főzzük. Félretesszük hűlni. A túrót villával áttörjük, vagy botmixerrel pépesítjük. Amikor a krém langyosra hűlt, hozzáadjuk a túrót is.Alaposan összekeverjük, majd a tésztalapon eloszlatjuk.

A tetejét sokféleképpen díszíthetjük: lehet szórni kakaóporral, magas kakaótartalmú étcsokit reszelni rá, esetleg olvasztani, és azzal csíkozni a tetejét (ebben az esetben várjuk, amíg valamennyit hűl az olvasztott csoki). Én 1 tk. kakaóport egy pici forró vízzel elkevertem, ezt a süti tetejére csurgattam, és egy villa segítségével eloszlattam, így kicsit márványos hatása lett.

Legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük (de minél tovább, annál jobb, annál inkább összeérnek az ízek). Vízbe mártott, éles késsel szeleteljük.



Tápérték adatok:
Egy adagban (30 szelet süti):
Kcal:1061,15      Szénhidrát:98,45 g      Fehérje:92,59 g      Zsír:35,65 g

Egy szelet sütiben:
Kcal:35,37          Szénhidrát:3,28 g        Fehérje:3,09 g        Zsír:1,19 g



Tápérték adatok fehérjepor hozzáadása nélkül:
Egy adagban (30 szelet süti):
Kcal:941,15        Szénhidrát:95,3 g        Fehérje:71,74 g       Zsír:33,4 g

Egy szelet sütiben:
Kcal:31,37          Szénhidrát:3,18 g        Fehérje:2,39 g         Zsír:1,11 g

4 megjegyzés:

  1. Szia.!
    A sima feherjeport nem lehet kakaoval csokissa atalakitani?Mert nem lehet nalunk kapni .Koszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, dehogynem :) ebben a receptben, 22 g fehérjeporhoz 3 g kakaót (1 teáskanál kb) tennék. de ez nincs megszabva, te döntöd el mennyire szeretnéd kakaósra :)

      Törlés
  2. Szia betti!
    Ezt is megsütöttem (mint már több receptedet is), isteni lett! Gyorsan elkészül, nem igényel nagyobb konyhai gyakorlatot és bűntudat nélkül lehet enni, persze mértékkel. Köszönöm neked, hogy ilyen szuper sütiket találsz ki nekünk! :-)
    Üdv, Bogica

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszi a dicséretet, örülök hogy ízlett ez a süti is, és hogy hasznosnak találod az oldalt :) Éppen ezek azok a szempontok amúgy, amiket figyelembe veszek amikor kitalálom a receptet: lehetőleg gyors, egyszerű, de a legfontosabb, hogy diétás legyen :) További jó sütögetést!

      Törlés