Krémes, habos, fehérjedús, mákos - mi kell még? :)
Ráadásul gyorsan és egyszerűen elkészíthető, csak a pihentetési időt kell kivárni valahogy :). A megadott mennyiségek egy kisebb, kb. 18 centis tortaformához elegendőek, egy rendes tortaformához a többszörösét használjuk (egy 25-27 centis tortakarikához az adagokat háromszorozzuk, ha normál magasságú tortát szeretnénk. Ha vékonyabb tésztalappal készítenénk, akkor ahhoz elég duplázni a hozzávalókat)
A tésztalappal lehet itt is trükközni, ha még diétásabb tortát szeretnénk, készíthetünk fél adagot (egész tojás helyett csak a tojásfehérje felhasználásával). Viszont mivel a zabkorpa csak részben szívódik fel, szerintem ez egy-két szelet esetén nem számottevő. A túró mennyiségét is lehet növelni ízlés szerint, esetleg a torta tetejére a díszítés helyett egy vékony túrókrém-réteget kenni.
Hozzávalók egy kis tortához (17-18 cm átmérőjű)
A tésztához:
70 g zabkorpa
30 g vaníliás vagy semleges fehérjepor (vagy helyette további 25 g zabkorpa)
1 tojás
50 ml sovány tej
fél citrom héja
1 kk. fahéj
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
30-40 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 8 tabletta porrá törve)
A mákos krémhez:
2 dl sovány tej
50 g mák
25 g zabliszt
1 tk. tejszínes pudingpor vagy étkezési keményítő
1 kk. őrölt vanília vagy egy csapott ek. vaníliás xilit
csipet só
100 g zsírszegény / sovány túró
2 tojásfehérje
1 ek. citromlé
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 tabletta)
A díszítéshez:
kb. 50 g sovány / zsírszegény túró
édesítő
1 kk. joghurt/kefir
Elkészítés
A tészta hozzávalóit elkeverjük, szilikonos sütőpapírral bélelt kis tortaformába egyenletesen eloszlatjuk. 170-180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Miután kihűlt, leszedjük a sütőpapírról, majd visszatesszük a formába.
A krémhez a tejben elkeverjük a zablisztet, édesítőt, vaníliát, pudingport, citromlevet, és a (lehetőleg frissen) darált mákot. A tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, félretesszük. A túrót villával áttörjük.
A tejes keveréket felforraljuk, majd takaréklángon, folyamatos kevergetés mellett 3-4 percet főzzük. Levesszük a gázról, hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot, majd visszatéve a tűzre, időnként átforgatva pár perc alatt belefőzzük a habot is. Közben a villával áttört túrót is hozzáforgatjuk. A keveréket a tésztára borítjuk, egyenletesen eloszlatjuk.
A díszítéshez a túrót botmixerrel pépesítjük, a joghurtot/kefirt és édesítőt hozzáadva. Villával is készíthetjük, de úgy darabosabb lesz a krém. Tetszőleges formában eloszlatjuk a süti tetején, egész szemű mákkal szórjuk.
Legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük szeletelés előtt.
Tápérték adatok:
Egy adagban (18 cm átmérőjű torta, 8 szeletre vágva)
Kcal:1086,1 Szénhidrát:87,27 g Fehérje:94,22 g Zsír:40,88 g
Egy szeletben:
Kcal:135,76 Szénhidrát:10,91 g Fehérje:11,78 g Zsír:5,11 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése