Ehhez a recepthez fontos, hogy kókuszzsírt használjunk (anélkül is készíthetjük, de akkor kevésbé lesz fánkszerű, inkább a kalácsra emlékeztet az íze. Light margarinnal kenegetni meg még a kevésbé finnyásaknak sem javaslom :D). Azoknak, akik kókuszzsírban sütnek (olaj helyett), ajánlom, hogy próbálják ki ezt a fánkot mindenképpen ezzel a fajta sütési móddal - a fánktésztát 1 kk. rumaromával kiegészítve, mert így kevésbé szívja magába a zsírt. Ha így készül, szinte teljesen megegyezik a valódi fánkkal, mind állag, mind íz tekintetében (persze így valamivel zsírosabb lesz, jobban megszívja magát. Hozzáteszem, hogy a kókuszzsírt, ha mértékkel fogyasztjuk, nem forog veszélyben a diétánk. A kókuszzsírban sütést persze kizárólag súlytartó diétában ajánlom, és akkor is lehetőleg ritkábban!:) )
Nem tudom, a diabetikus lekvárok mennyire sütésállóak, ezért inkább azt javaslom, hogy a sütés után, habzsák segítségével töltsük a fánkokat. A boltban kapható habzsákok nagy részéhez többféle műanyag/fém cső van, amit a végére lehet csatlakoztatni, szokott lenni ilyen 4-5 centi hosszú vékonyabb cső is, na az alkalmas például a fánktöltésre :) A legegyszerűbb megoldás persze, ha mártogatjuk a fánkokat a lekvárba, vagy az (édesítővel készült) pudingba. Ha a tápértéket nézzük, az a legjobb megoldás, ha kevés vízzel pudingosra kevert fehérjeporral esszük, mert így az összetett szénhidrát mellett fehérjét is viszünk be a szervezetünkbe. Persze lehet enni magában is, sütés után, még melegen, porrá őrölt xilittel - én is így tettem :)
Hozzávalók (10 nagy fánkhoz):
250 g durum liszt
1 dl tej
1 tk. cukor / 1 kk. méz
1 tojás
10 g olvasztott kókuszzsír
15 g friss élesztő
fél citrom héja
csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
csipet só
kb. 50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 tabletta porrá törve)
A kenéshez:
15 g olvasztott kókuszzsír
A szóráshoz:
porrá őrölt xilit / eritrit
Elkészítés:
A cukorral/mézzel elkevert langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Elkeverjük a durumliszttel, hozzáadjuk a sót, édesítőt, citromhéjat, vaníliát, tojást, majd végül a (langyosra hűlt) olvasztott kókuszzsírt. Ha nem áll össze a tészta, pár csepp langyos tejjel segíthetünk rajta. Amíg össze nem áll, fakanállal, ezután a kezünkkel vagy a robotgép dagasztókarjával dolgozunk vele.
Legalább 7-8 percet dagasztjuk a tésztát. Ezután kigömbölyítjük, letakarjuk, és meleg helyen (25-30 fok) félórát-40 percet kelesztjük.
Nem túl vékonyra nyújtjuk (legalább 2 centi vastag legyen a tészta nyújtás után, így lesznek kellő magasságúak a fánkok, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Szilikonos sütőpapírra helyezzük, letakarva meleg helyen még 15-20 percet kelesztjük.
Az olvasztott kókuszzsír felével vékonyan lekenjük, majd 170 fokon 20 percet sütjük (nem szabad túlsütni, mert kiszárad). Ahogy megsült, lekenjük a maradék olvasztott kókuszzsírral (vékonyan, hogy az oldalára is jusson), és megszórjuk porrá őrölt xilittel, vagy eritrittel.
Tápérték adatok:
Egy adagban (10 db nagy fánk):
Kcal:1233,5 Szénhidrát:187,83 g Fehérje:41,2 g Zsír:36 g
Egy db fánkban:
Kcal:123,35 Szénhidrát:18,78 g Fehérje:4,12 g Zsír:3,6 g
Szia!Pálmazsirral is lehet késziteni?
VálaszTörlésSzia! Ha a kókuszzsírhoz hasonlóan semleges ízű, akkor igen. Azt nem tudom, hogy az élettani hatásai milyenek, még nem sokat hallottam róla, és nem éppen jókat - mondjuk a táplálkozástudományban elég gyakoriak a pálfordulások egy-egy élelmiszerrel kapcsolatban :D
TörlésMár 2x elkészítttem, dupla, majd tripla adagot, mert nem sokáig tart ki itthon :D Köszönöm a receptet!
VálaszTörléshttp://m.cdn.blog.hu/el/eletmodvaltasrafel/image/2013-03-29--fankok.jpg
De szépek lettek :)
TörlésNa igen, ha nem egyedül eszel otthon ilyeneket, mindenképpen fel kell szorozni az adagokat :D