2013. március 7., csütörtök

Vaníliás-mogyorós túrótorta

Eddigi "fitness-cukrász" pályafutásom során az egyik legjobban sikerült alkotás, az ízvilág és a tápérték tekintetében is (majdnem kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint szénhidrátot!). Krémes túrótorta, finom, puha tésztával, és egy szelet mindössze 90 kalóriát, 5,9 g szénhidrátot, 3,1 g zsírt, emellett 10,4 g fehérjét tartalmaz! Az elkészítése sem nehéz, szóval bátran ajánlom mindenkinek :)
Az összetevők mennyisége egy kisebb tortára vonatkozik (kb. 18 centis tortaformában készítettem el), ha például születésnapi tortának készítjük, nagyobb tortaformában, akkor duplázzuk vagy triplázzuk a mennyiségeket (attól függően, milyen magas tortát szeretnénk).



Hozzávalók 1 kis tortához:
A tésztához:
30 g zabkorpa
30 g fehérjepor (nálam csokis, ezért sötétebb a tortalap színe) (ha nem használsz fehérjeport, mehet helyette darált mogyoró és zabkorpa tetszőleges arányban, összesen 30 g legyen)
10 g darált mogyoró, teflonserpenyőben kicsit megpirítva
4-5 ek. kefir
csipet só
csipetnyi őrölt vanília / 1 púpozott tk. vaníliás xilit
pár csepp tejszínes mogyoró aroma
20-25 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 5 tabletta porrá törve)
késhegynyi szódabikarbóna

A túrókrémhez:
200 ml sovány tej
2 púpozott ek. tejszínes pudingpor
250 g zsírszegény / sovány túró
1 kk. őrölt vanília / 1 ek. vaníliás xilit
kb. 50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 tabletta)

1 csapott ek. zselatin
75 ml víz

A díszítéshez, ízlés szerint:
pár szem törökmogyoró, durvára vágva, teflonserpenyőben megpirítva



Elkészítés: 
A krém hozzávalóit a zselatin,víz és a túró kivételével összekeverjük, és kevergetve, kis lángon főzve besűrítjük (pudingnál sűrűbb állaga legyen). Félretesszük hűlni.

A tortalap száraz hozzávalóit elkeverjük, majd annyi kefirt adunk hozzá, hogy sűrű tésztát kapjunk (ne legyen folyós, de kanállal el lehessen oszlatni a tortaformában).
Egy tortaforma alját szilikonos sütőpapírral kibéleljük, egyenletesen eloszlatjuk rajta a tésztát (akár a kezünkkel rásegítve). 170-180 fokon megsütjük (vastagságtól függően 10-15 perc, tűpróbával ellenőrizzük!)

A pudingkrémhez robotgép segítségével hozzákeverjük a villával áttört túrót. Egy púpozott evőkanálnyit félreteszünk a masszából a díszítéshez. A zselatint a forró vízben feloldjuk (vízforralóban felforralt vízből szoktam kimérni az adott mennyiséget, így a legegyszerűbb). Pár percet hűlni hagyjuk, majd folyamatos keverés mellett a túrós masszához csorgatjuk.

A tortalapról leszedjük a sütőpapírt, majd visszatesszük a formába (ezt a lépést sajnos kihagytam, ahogy a képeken látható :D ), és egyenletesen eloszlatjuk rajta a túrókrémet. A tetejét a félretett túrókrémmel, és mogyoróval díszíthetjük - de megszórhatjuk darált,pirított mogyoróval, vagy akár kakaóporral is.
 
Legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük, ezután szeleteljük.

Tápérték adatok:
Egy egész tortában (8 szelet):
Kcal:719,48       Szénhidrát:46,97 g        Fehérje:82,96 g       Zsír:24,51 g

Egy szeletben:
Kcal:89,94         Szénhidrát:5,87 g          Fehérje:10,37 g       Zsír:3,06 g


 

11 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Betti! Én nem használok fehérjeport,de szeretnék venni.Tudnál nekem ajánlani olyat amit a receptjeidhez is feltudnék használni és esetleg egy étkezést is kitudnék vele váltani?Értem én,hogy a receptekből kilehet hagyni,de ezeket így kísérletezted ki,így az igaziak!Ha van olcsóbb de jó minőségű az jó lenne! A mákos tésztát holnap megcsinálom,nagyon szeretem! Tojást úgy szoktam felezni,hogy villával kicsit felverem és a felét öntöm csak a sütibe.Nem akarok telhetetlen lenni,így is rengeteget teszel értünk,akik súlyproblémával küzdenek!De közeleg a szülinapom és a lúdlábtorta a kedvencem,a lányom meg is sütné!Nincs véletlen ötleted a krém kalória szegényebb változatára? Ha nincs az se baj!Köszönöm előre is válaszod! Emese

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Ha az ár a fő szempont, akkor ezt a fehérjét ajánlom, én is ilyet vettem most:
      http://herbalnet.hu/naturaszojafeherjeizolatum500g-termek-7441
      (nem csak ebből a webshopból lehet megrendelni, rengeteg bioboltban fellelhető, és eddig ez a legolcsóbb fehérje amit találtam.)
      Ez egy ízesítetlen szójafehérje izolátum, 90% fehérjetartalommal. A sütikben a fehérjepor típusa igazából mindegy, próbáltam már tejsavófehérjével is készíteni őket, nem volt eltérés az ízükben, nincs szójás mellékíze ennek sem. Ezért vettem most ezt a fajtát, eddig meg vagyok vele elégedve :)és jóval gazdaságosabb a legtöbb fehérjepornál.

      Ha tejsavófehérjét szeretnél, a VPX Syngex fehérjét ajánlom, igaz ez csak nagyobb kiszerelésben kapható, 2,3 kg tízezer forint. A bodybuildingbolt.hu Nyugati téren lévő üzletében szoktam venni.

      A tojásszétválasztási módszerrel annyi a "bajom", hogy elég nehéz még így is egyenlően kettéosztani. Max. ha leméri az ember a tojást, kiméri a felét, stb., de azért ez elég macerás :)

      A lúdlábat megpróbálom a közeljövőben, csak így is érkezett már jópár kívánság, hogy milyenfajta sütiket szeretnének. Mikor lesz a születésnapod? mert akkor addig mindenképp időt szakítok rá :)

      Törlés
    2. Szia Betti!Köszönöm a válaszod,segítségemre lesz.Nem fontos a lúdláb recept,csak gondoltam a krémre hátha van ötleted,mert a piskóta az egyszerű.Ne fáradj vele,ha egyszer valamikor sorra kerül,megsütjük.Szeretek én más tortát is.További szép estét!Emese

      Törlés
    3. Ötletem az lenne, de kipróbálatlanul nem vállalok érte felelősséget :)) Úgy készíteném, hogy tejszínes pudingporral sovány tejből tejszínízű pudingkrémet főznék, amihez olvasztott étcsokoládét és keserű kakaóport adnék, még forrón hozzáforgatnék mondjuk tojásfehérjehabot (hogy a habos, könnyű állag is meglegyen). Pár percig visszatenném a gázra (időnként átforgatva), esetleg zselatinnal javítanék a tartásán.
      De ez csak egy hirtelen felmerült ötlet, szóval nem mondom 100%-ra, hogy sikerül. Nemsokára kipróbálom úgyis mindenképpen :)

      Törlés
  3. Köszönöm!Emese

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Megcsináltam, isteni lett! A pudingpor helyett én vaníliás fehérjeport használtam, így még dúsabb fehérjeforrás egy szelet! Köszönjük ezt az isteni receptet!! :-) Ilcsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Na, akkor még tovább tudtál javítani a sütin :)) Amúgy örülök hogy ízlett, nagyon szívesen :)

      Törlés
  5. Születésnapi tortámnak megcsináltam, éppen diéta közepén vagyok, de egy szelet belefér, gondoltam. Lett volna több is, ha a családom nem falja be előlem :).
    A mogyorót dióra cseréltem, mivel csak ez volt itthon, de szerintem teljes értékű lett így is
    Imádom a receptjeidet, köszi őket!
    Panka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Boldog születésnapot (sajnos már csak így megkésve)!
      Örülök, hogy születésnapi tortának is megfelelt a süti, nem is hittem volna, hogy ilyen karriert fut be :DD külön öröm, hogy a családodnak is ízlett :)
      Volt, aki mandulával készítette el amúgy (A Facebook oldalra küldött be róla képet), szóval ezek szerint akármelyik olajos mag jó hozzá (lehet, legközelebb kipróbálom mákkal :D ).

      Törlés
  6. Szia Betti!
    Ezt is megsütöttem, nagyon-nagyon egyszerű volt és nagyon fincsi! A hétvégén vettem a piacon rebarbarát, picit megpároltam és azt kevertem bele a túrókrémbe, nagyon jó lett! Ismét csak KÖSZI :)

    VálaszTörlés